Ελβετία: Δημοψήφισμα για «ψαλίδι» σε υπέρογκες αμοιβές

Δημοψήφισμα που διεξάγεται την Κυριακή στην Ελβετία και απειλεί να περικόψει τις υπέρογκες αμοιβές και αποζημιώσεις των golden boys των επιχειρήσεων. Πρόκειται για πρωτοβουλία την οποία έλαβε ο ανεξάρτητος βουλευτής και επιχειρηματίας Τόμας Μίντνερ.

Ο 53χρονος Μίντερ, είδε το 2001 την εταιρεία του, Trybol AG, που ήταν μεταξύ των προμηθευτών της Swissair, να φθάνει στο χείλος της χρεοκοπίας, όταν ο ελβετικός αερομεταφορέας κόντεψε να «τιναχτεί

στον αέρα», μετά τη κρίση που προέκυψε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το 2002 έγινε έξαλλος όταν έμαθε ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα της Swissair και την οικονομική καταστροφή που είχε υποστεί ο ίδιος καθώς και πολλές άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του αεροπορικής εταιρείας Μάριο Κόρτι αποχώρησε από τη θέση του με ένα παχυλό πακέτο αποζημίωσης ύψους 10 εκατ. ευρώ!

Και εκεί είναι που «τα πήρε στο κρανίο»: έγινε ανεξάρτητος βουλευτής και μέσα σε μερικά χρόνια βρήκε και άλλους υποστηρικτές, συγκεντρώνοντας τον απαιτούμενο αριθμό των 100.000 υπογραφών που απαιτούνται για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την επιβολή ενός πλαφόν στα μπόνους των στελεχών επιχειρήσεων, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Κόρτι.

Ανάμεσα στις προτάσεις που προτείνει προς ψήφιση ο Μίντερ ξεχωρίζει ο τερματισμός των «χρυσών πακέτων μισθοδοσίας», ο περιορισμός των μπόνους και να αποφασίζουν με την ψήφο τους οι μέτοχοι των εταιρειών για τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών της διοίκησης. Μάλιστα προτείνεται η τιμωρία για τους παραβάτες να είναι εξαιρετικά αυστηρή, τόσο με χρηματικά πρόστιμα όσο και με φυλάκιση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελβετών, σε ποσοστό που φτάνει το 64%, συμφωνεί με τη πρωτοβουλία του επιχειρηματία που έγινε πολιτικός.

Αυτά συμβαινουν στη χώρα λίγες μέρες μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν μαθεύτηκε ότι ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Novartis – εν μέσω απολύσεων και περικοπών εργατικού προσωπικού – θα καταβάλει μια υπέρογκη αποζημίωση ύψους 101 εκατ. ευρώ στον αποχωρούντα διευθύνοντα σύμβουλο της, Ντάνιελ Βασέλα. Κάτι που ασφαλώς βολεύει τα σχέδια του Μίντερ και πλήττει επικοινωνιακά το επιχειρηματικό κατεστημένο της Ελβετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα