«Με προσδοκία ανοίγουμε την νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ»

«Αγαπητέ Γιώργο χαίρομαι που είσαι μαζί μας σήμερα εδώ». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας με προσδοκία, όπως είπε τη νέα εποχή του κινήματος.

Η αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό ή θα πρέπει να αξιολογηθεί ως «καρφί», αφού ο κ. Παπανδρέου

δεν συμμετείχε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, την Παρασκευή ή πιο λογικά ως αντιμετώπιση ενός ανθρώπου που δε θα ήθελε να του δημιουργήσει προβλήματα, τέτοια που φάνηκε ότι θα μπορούσε να του προκαλέσει, εάν αναλογιστούμε τα ερείσματα που έχει ακόμα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και φάνηκαν με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια όταν μπήκε στην αίθουσα του Συνεδρίου.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι δεν αντέχει η χώρα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και υπενθύμισε ότι υπάρχουν προτάσεις νόμων του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική συνοχή.

Κάνοντας σύνοψη των ομιλιών στάθηκε στις αναφορές που έγιναν για εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφάλειας και Άμυνας και τις έρευνες για υδρογονάθρακες. «Ξαναμιλήσαμε για την Κύπρο», είπε ο κ. Βενιζέλος, αναγνωρίζοντας πως δεν γίνεται συχνά λόγος πλέον γι’ αυτά τα θέματα.

Απαντώντας σε αιχμές συνέδρων για την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να αναρωτηθούν όλοι για το πως έγινε η αναδιάταξη πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών και πότε επήλθε η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνη με την παραδοσιακή βάση του.

Σημείωσε επίσης ότι το ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την επάνοδο της χώρας και περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ ως εξής: είναι πάντα σοσιαλιστικό κίνημα, είναι πάντα δημοκρατικό και πολιτικά φιλελεύθερο, πιστεύει στην ανοιχτή πλουραλιστική κοινωνία, είναι ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό χωρίς ψευδαισθήσεις, αλλά με άποψη, είναι εθνικά υπεύθυνο, έμπρακτα πατριωτικό, είναι λαϊκό, αλλά και αντιλαικιστικό και πρέπει να ξεπεράσει οργανωτικά τον εαυτό του.

Αναφερόμενος στην πρόταση για κοινή κάθοδο με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που έκανε εχθές, είπε ότι η πρόταση αυτή αφορά και την κυβέρνηση, που πρέπει να αποκτήσει δύο πόλους, έναν προοδευτικό και έναν συντηρητικό.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα και η έξοδος από την κρίση», σημείωσε για μια ακόμη φορά, αφού όπως πρόσθεσε η χώρα δεν αντέχει φαινόμενα πολιτικής αστάθειας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των κυβερνητικών κομμάτων, όταν αυτή αλλάξει. Κατά τον κ. Βενιζέλο χρειάζεται πολιτικός και οικονομικός χρόνο να ανακάμψει η χώρα, χρειάζεται μια κυβέρνηση με το μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας. Επίσης, είπε ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα μπορεί να πει καθαρά στους εταίρους μας ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχουν μέτρα, μια κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται την επείγουσα ανάγκη κοινωνικής συνοχής, που θα μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους, που θα χειριστεί την ελληνική προεδρία της ΕΕ, που θα διασφαλίζει στην πράξη τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που θα σέβεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα κόμματα που τη συγκροτούν, που θα αποτρέπει την εγκαθίδρυση μονοκομματικού ή τρικομματικού κράτους, που θα διαχειριστεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μια κυβέρνηση που δίνει σε καθημερινή βάση τη μάχη κατά την ανευθυνότητας της δημαγωγίας και του τυχοδιωκτισμού.

Σε σχέση με την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε το επιχείρημα της αποχώρησης λέγοντας ότι με αντίθετη στρατηγική θα καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ ουρά του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που τον επικρίνουν για την απόφασή του να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα είπε: «Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Είναι γνωστό τι στάση κράτησε ο καθένας. Ας είμαστε συνεπείς τουλάχιστον με τον εαυτό μας». Συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι δυσκολεύεται να αντιληφθεί την αλλαγή πλεύσης στελεχών που πήραν μέρος στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

«Σας ευχαριστώ γιατί αυτές τις δύο μέρες μας δώσατε μεγάλη δύναμη. Βγαίνουμε από το συνέδριο αισιόδοξοι και δυνατοί. Χαράξαμε την νέα αφετηρία και τη χώρα και την παράταξη» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα