ΕΛΣΤΑΤ: Φτωχότεροι από ποτέ οι Έλληνες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τα έκοψαν όλα οι Έλληνες με την κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά της χώρας μας. Η ΕΛΣΤΑΤ ερεύνησε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα αποτελέσματα μόνο δυσάρεστα είναι με το ελληνικό νοικοκυριό να σπαταλά λιγότερο κατά 2,8% μηνιαίως σε σύγκριση με δυο χρόνια πριν. Το µεγαλύτερο µερίδιο των δαπανών του μέσου νοικοκυριού αφορά στα είδη διατροφής και ακολουθούν η στέγαση και οι µεταφορές με τις μικρότερες δαπάνες να αφορούν στον

τομέα της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται µείωση συγκριτικά με το 2014 στις δαπάνες για καφέ, τσάι και κακάο, µεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυµούς φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκοµικά προϊόντα και αυγά, αλεύρι, ψωµί, δηµητριακά ,κρέας , ψάρια και φρούτα . Χαρακτηριστικό είναι πως οι κάτοικοι των αστικών κέντρων ξοδεύουν αρκετά περισσότερα από όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Οι μεγαλύτερες δαπάνες σε είδη διατροφής παρατηρούνται εκτός από την Ελλάδα σε Ιταλία και Βουλγαρία ενώ σε Δανία, Ισπανία και Νορβηγία οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο για τη στέγαση και για τις μεταφορές στη χώρα της Αγγλίας. Η χώρα μας μαζί με τη Βουλγαρία καταγράφει τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη στον τομέα της υγείας που είναι ο μόνος που ανάγκασε το ελληνικό νοικοκυριό να βάλει κι άλλο το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας το ελληνικό σπίτι διαθέτει σε ποσοστό 99,6% έγχρωμη τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο το 90,1% και σταθερό το 87,4%, προσωπικό υπολογιστή το 65,5%, αυτοκίνητο το 66%, πλυντήριο πιάτων το 36,5% και καταψύκτη το 29,1%. Δεύτερη κατοικία διαθέτει το 16,6% και κλειστό χώρο στάθμευσης το 13,2%. Η κεντρική θέρµανση χρησιμοποιείται από το 39,8% του πληθυσμού ως κύρια πηγή θέρµανσης.

Απροθυμία της Ελλάδας να προσαρμοστεί, δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ

Δεν έφτανε το υπονοούμενο του Επιτρόπου της Κομισιόν για την έλλειψη διάθεσης της κυβέρνησης να προσαρμοστεί στις συνθήκες του μνημονίου και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έκρουσε ανάλογο καμπανάκι κινδύνου. Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg είπε για το πρόγραμμα: «Το υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, το υποστηρίζει ο υπ. Οικονομικών, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που δεν το υιοθετούν», δείχνοντας κατανόηση για τις δυσκολίες και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ορθή υλοποίηση του.

«Οι προοπτικές δεν είναι κακές για την Ελλάδα. Είδαμε και το ΔΝΤ χθες να αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στη χώρα του χρόνου. Περιμένουν ανάπτυξη 2,8%, κάτι που δείχνει ότι μπαίνουν σε τροχιά εξόδου απ’ την κρίση» είπε ο επικεφαλής του ESM ενώ την παραμονή της χώρας μας σε βοηθητικό πρόγραμμα την αποδίδει στην κυβέρνηση που άλλαξε τη στρατηγική που είχε η προηγούμενη. «Εκείνη η στρατηγική απέτυχε. Από πέρυσι τον Αύγουστο έχουμε επιστρέψει σε τροχιά», αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου. Ο κ. Ρέγκλινγκ βλέπει φως στο τούνελ μόνο στην περίπτωση που η χώρα τηρήσει κατά γράμμα τις υποχρεώσεις της και υλοποιηθούν οι επιταγές του μνημονίου.

Το άρθρο ΕΛΣΤΑΤ: Φτωχότεροι από ποτέ οι Έλληνες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα