Ελπίζει ο Τσακαλώτος για το χρέος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Tου Γιώργου Αυτιά

Ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει αισιοδοξία για την ρύθμιση του χρέους. Ο αρμόδιος επί του Θέματος Ρέγκλινγκ θέλει υψηλά πλεονάσματα και ο Γιούνκερ προτείνει να κάνουμε δικό μας πρόγραμμα! Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως τονίζει: «Η συζήτηση για το χρέος πρέπει να συνεχιστεί. Θα έχουμε δυο παράλληλες διαδικασίες μέχρι τη δεύτερη αξιολόγηση. Μια για το χρέος και μια για

τα προαπαιτούμενα. Και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί και οι δυο διαδικασίες με επιτυχία. Μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης ότι θα πρέπει το βάρος της δουλειάς μας να στραφεί σε μια πιο αναπτυξιακή ατζέντα. Ότι και για το καλό της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι μεγάλη ανάγκη η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Βέβαια μια ανάπτυξη που είναι βιώσιμη. Μια ανάπτυξη που δεν έχει σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, πριν από το 2009, που βασίζεται σε ποιοτικά στοιχεία και άρα στοιχεία που είναι συγχρόνως και βιώσιμα, που σέβονται και τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες και το περιβάλλον».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι «ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα να αποκτήσει όλα αυτά με την παροχή δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους, όσο η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Σήμερα, από τον ΕΜΣ εκταμιεύουμε € 7,5 δισεκατομμύρια για την Ελλάδα. Από το ποσό αυτό, 5,7 δισεκατομμύρια θα πάει σε έναν λογαριασμό για τις πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους και 1,8 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτά € 7,5 δισεκατομμύρια, τα οποία θα εκταμιευθούν σήμερα, είναι η πρώτη εκταμίευση της δεύτερης δόσης, η οποία ανέρχεται στο ποσό των € 10,3 δισεκατομμυρίων. Και με αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση του παρόντος Τρίτου Προγράμματος Προσαρμογής. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης. Η φορολογική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας, όλα αυτά είναι πραγματικά σημαντικά για την οικονομία για να αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι στο μέλλον».

Μάλιστα οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι «όταν θα έχουμε εκταμιεύσει τα € 7,5 δισεκατομμύρια, το σύνολο των εκταμιεύσεων από το EFSF και ESM θα φτάσει στα € 170 δισεκατομμύρια. Και αυτό δείχνει ότι είμαστε πραγματικά ένας μακροπρόθεσμος εταίρος, επειδή αυτά τα χρηματικά ποσά, τα οποία είναι τεράστια, μας κάνουν μακράν τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας και θέλουμε η Ελλάδα να επιτύχει, θέλουμε να δούμε μια επιτυχημένη ελληνική οικονομία. Εμείς κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να γίνει αυτό εφικτό παρέχοντας αυτά τα δάνεια με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το επιτόκιο που χρεώνουμε είναι σήμερα λιγότερο από 1%, στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή 0,8% και η διάρκεια των δανείων μας είναι τα 32 χρόνια. Έτσι, τα χρήματα είναι πραγματικά διαθέσιμα για πολύ καιρό, σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Και μπορεί κανείς να κάνει έναν υπολογισμό που βασίζεται σε ορισμένες παραδοχές ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός εξοικονομεί κάθε χρόνο € 8 δισεκατομμύρια, λόγω αυτών των ευνοϊκών όρων που συνοδεύουν τα δάνεια μας και € 8 δισεκατομμύρια είναι 4,5% του ελληνικού ΑΕΠ και αυτή είναι εξοικονόμηση που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Έτσι αυτό δείχνει πραγματικά την αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για την Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για τις επώδυνες προσαρμογές που έχουν ήδη λάβει χώρα».

Όσο για το μέλλον, η Ευρώπη απαντά: «Αυτό που συζητάμε τους τελευταίους μήνες κι αυτό που αποφάσισε το Eurogroup το Μάιο, είναι ότι έχουμε πολλά βήματα ακόμη. Ως πρώτο βήμα, εμείς στον EMΣ εφαρμόζουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα -που συμφωνήθηκαν στον Eurogroup- μέσω πράξεων διαχείρισης του χρέους. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε το ρίσκο των επιτοκίων για την ελληνική οικονομία επιμηκύνοντας τις ωριμάνσεις και επίσης θα εξομαλύνουμε το προφίλ αποπληρωμής του χρέους, διότι υπάρχουν ορισμένες χρονιές που οι πληρωμές είναι πολύ υψηλές, άλλες που είναι χαμηλότερες, οπότε μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό για να εξομαλυνθεί τα επόμενα χρόνια. Κι ακόμη, υπήρξε μια συμφωνία ότι το 2017 θα αρθούν ορισμένα επιτόκια εγγυήσεων Δημοσίου. Αυτά λοιπόν συμβαίνουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σε συνέχεια όσων έγιναν το 2012».

Το άρθρο Ελπίζει ο Τσακαλώτος για το χρέος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα