Πρόσωπα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Toυ Γιώργου Αυτιά

Νίκος Παππάς

«Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν. Η συμφωνία έκλεισε και ο λαός μας αντιλαμβάνεται πως συμφωνία από συμφωνία έχει διαφορά. Η ΝΔ είχε κλείσει άλλη συμφωνία, το πρόγραμμα της οποίας καθ΄ ομολογίαν του κ. Χαρδούβελη «δεν έβγαινε», και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να βγάλουμε αυτά τα μέτρα από την πλάτη του λαού. Με το ΟΧΙ του λαού κερδίσαμε μια συμφωνία, η οποία και τις δανειακές ανάγκες της

χώρας καλύπτει και την απαλλάσσει από το αγγλικό δίκαιο και χαμηλώνει κατά 20 δισ. τα πλεονάσματα για την επόμενη 3ετία και έμειναν ανοιχτά αρκετά ζητήματα, τα οποία κερδήθηκαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επαναφορά τους είναι θεμελιώδες συστατικό και προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να μπει στη δίκαιη ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα της κυβέρνησης. Έχουμε ιστορικό χρέος να κάνουμε πολύ μεγάλες τομές. Δεν μπορεί να γράψει η ιστορία ότι πέρασε η Αριστερά από τη διακυβέρνηση και αναπαρήγαγε τα κακέκτυπα του παρελθόντος».

Βαγγέλης Μεϊμαράκης «Το κοινοβούλιο πρέπει να διατηρήσει την κυρίαρχη ισχύ του και να αποσυνδεθεί από τις προεδρικές εκλογές . Η ισχύουσα διάταξη είναι προβληματική, διότι η μη εκλογή Προέδρου συνεπάγεται διάλυση της Βουλής και εκλογές με αστάθεια και αβεβαιότητα μακράς διάρκειας. Πρέπει να επιλυθεί με σκοπό αυτή η κορυφαία πράξη του Κοινοβουλίου να λειτουργήσει συνθετικά και ενωτικά. Στον άξονα της πλήρους αποσύνδεσης της προεδρικής εκλογής από τη διενέργεια εκλογών εντάσσεται και η πρόταση:Τα κόμματα προτείνουν τον υποψήφιο Πρόεδρο και η Βουλή εκλέγει με βάση τις τρεις ψηφοφορίες (200, 200, 180). Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου, η πρόταση των κομμάτων με τους ίδιους υποψηφίους θα τίθεται σε λαϊκή ετυμηγορία. Με την επιλογή αυτή ενισχύεται η κατευθυντήρια γραμμή προς τα κόμματα να συναινέσουν στο πρόσωπο του ΠτΔ, ο οποίος ταυτόχρονα θα έχει πλήρη σεβασμό στο Κοινοβούλιο και τα κόμματα».

Νίκος Φίλης «Μένουμε στην εξουσία γιατί ο λαός θέλει να μείνουμε στην εξουσία. Ο κ . Μητσοτάκης στοχοποιεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Η αντίδρασή μας στη διαδήλωση των “Παραιτηθείτε” αφορά στην επιμονή μας να γυρίσει σελίδα η χώρα, να μην χαθεί η ευκαιρία και να αφήσουμε στο παρελθόν την παλαιοκομματική προσπάθεια για την αναστήλωση του καθεστώτος που προκάλεσε μεγάλο κοινωνικό πόνο και κρίση. Ήταν ένα σήμα, μια δημοκρατική παρέμβαση, που βοήθησε να αποκαλυφθούν όσοι προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου, δηλαδή, κυρίως η ΝΔ , αλλά και άλλες συνιστώσες που παίζουν με την ιδέα του ακραίου κέντρου. Επίσης, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να ασκείται πολιτική με hastag και μάλιστα με όρους εχθροπαθούς λαϊκισμού. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον Σεπτέμβριο νέα λαϊκή εντολή με βάση τα αποτελέσματα της σκληρής διαπραγμάτευσης και των οδυνηρών συμβιβασμών του Ιουλίου».

Θόδωρος Δρίτσας «Με τον Κυρωτικό Νόμο που θα εισαχθεί στη Βουλή για την έγκριση της Σύμβασης Παραχώρησης θα προβλέπεται η διατήρηση σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΛΠ ΑΕ και η όποια ενδεχόμενη αντικατάστασή του θα μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά γενικές διατάξεις περί ιδιωτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων. Επίσης, διατηρείται σε ισχύ ο Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της εταιρείας μέχρι την ενδεχόμενη κατάργηση και αντικατάστασή του μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Δίνεται επίσης η δυνατότητα επιλογής μετάταξης των εργαζομένων τόσο στον ΟΛΠ ΑΕ όσο και στον ΟΛΘ ΑΕ σε υπηρεσίες, φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε Οργανισμούς Λιμένα καθώς και σε εταιρείες του ν. 3429/2005, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου».

Λούκα Κατσέλη «Θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι οι βασικοί παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στην κανονικότητα. Επόμενο βήμα είναι η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα βοηθήσει, αλλά δεν είναι πανάκεια για να αρχίσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή των καταθέσεων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο, γιατί ο κόσμος φοβάται. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κρίση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ακόμη και εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 είχε λάβει πιο σκληρά μέτρα. Οι αγορές είναι αμείλικτες. Είναι αδυσώπητες. Ήδη από το 2007 είχαν ξεκινήσει να παίρνουν θέση υπέρ μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ακόμη και εάν είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα, η κρίση στις αγορές είναι τόσο μεγάλη που κανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει. Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν, κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια, ούτως ώστε να δοθούν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες. Το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων δεν οφείλεται στο ότι ο κόσμος έγινε ξαφνικά κακοπληρωτής, αλλά στη δυσμενή αλλαγή της οικονομικής κατάστασης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων θα υπάρξει, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, μείωση των επιτοκίων στις κάρτες αλλά και στα δάνεια, εφόσον, όμως, δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Το άρθρο Πρόσωπα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα