Έμπρακτες πρωτοβουλίες για την κοινωνία και το περιβάλλον με συνέπεια και συνέχεια από την ΔΕΠΑ

Η εταιρική ευθύνη και η κοινωνική ηθική έχουν ενταχθεί επισήμως στα προγράμματα των μεγάλων επιχειρήσεων ως απάντηση του καθολικού αιτήματος για επιστροφή πόρων στο περιβάλλον και την κοινωνία. Πολλές είναι οι εταιρείες που διακηρύσσουν την υιοθέτηση δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώ η τοπική κοινωνία εισπράττει τον παλμό της κάθε πρωτοβουλίας ως ουσιαστική συμβολή στην ευημερία ή ως μια απλή τυπική αρχή, η οποία υλοποιείται αποσπασματικά και πολλές φορές καθόλου στοχευμένα.

Μία προσπάθεια η οποία χαρακτηρίζεται από συνέπεια και συνέχεια σε δράσεις που αφορούν στην προστασία του

περιβάλλοντος και την κοινωνική ευημερία, είναι και αυτή της ΔΕΠΑ, η οποία ενέταξε τις υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές στη συνολική του στρατηγική της από την αρχή της λειτουργίας της. Η εθελοντική ενσωμάτωση αυτών των αξιών συνεχίζει σήμερα να αποτελεί ακλόνητη ηθική δέσμευση της εταιρείας για έναν κώδικα ορθής συμπεριφοράς που, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, συμβάλλει ώστε η επίδραση της ΔΕΠΑ στον άνθρωπο και στο περιβάλλον να έχει, σταθερά, θετικό πρόσημο.

Η έννοια της κοινωνικής ευθύνης δεν αφορά μόνο σε αρωγή συγκεκριμένων τμημάτων του πληθυσμού αλλά πολλές φορές στηρίζεται σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των στηριζόμενων ομάδων. Μία σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε τους τελευταίους μήνες η παροχή εκπτώσεων και επιδοτήσεων για την χρήση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά (επιδότηση μετατροπής καυστήρα πετρελαίου σε φυσικού αερίου), οι εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης με φυσικό αέριο αλλά και η εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου, η οποία συζητείται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έμπρακτες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος

Η φιλοπεριβαλλοντική φιλοσοφία της ΔΕΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και σε έργα υποδομών τα οποία προωθούν την χρήση του «πράσινου καυσίμου» αλλά επεκτείνεται σε δράσεις που συνδέονται με την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας. Μια τέτοια ενέργεια αποτελεί και η πρωτοβουλία «LET’S DO IT», η οποία διοργανώθηκε από εθελοντές του δήμου με τη συμμετοχή σχολείων (μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς), αθλητικών συλλόγων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων κλπ. Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν ο καθαρισμός της πόλης του Ηρακλείου και η ΔΕΠΑ συμμετείχε στη δράση ενισχύοντας την επιτυχημένη υλοποίηση του έργου.

Κοντά στις πρωταρχικές ανάγκες των παιδιών

Η ΔΕΠΑ στηρίζει το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ενισχύοντας από τον Ιανουάριο του 2015 ένα σύνολο 406 σχολείων με 61.870 μαθητές σε όλη την Ελλάδα . Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεπαρκούς σίτισης των παιδιών και στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, τα οποία συνδέονται με κακές διατροφικές συνήθειες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται για 4η συνεχή σχολική χρονιά από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και με κύρια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Απευθύνεται σε μαθητές δημοσιών σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών όλης της χώρας κι εκπληρώνει διττό στόχο: προσφέρει σε όλους τους μαθητές ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα και παράλληλα προάγει την υγεία, μέσω της προώθησης της υγιεινής διατροφής, τόσο των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους.

Στήριξη στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες

Ο όμιλος στηρίζει ην εκπαίδευση, την αυτονομία και την εξέλιξη των ατόμων με αναπηρία με σειρά δράσεων επιμόρφωσης αλλά και οικονομικής ενίσχυσης του έργου των αρμόδιων φορέων. Μία τέτοια ενέργεια αποτελεί και η διοργάνωση ανοιξιάτικου Bazaar στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΠΑ σε συνεργασία με το ΠΕΚ/ΑμεΑ (Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία). Στο bazaar υπήρχαν είδη χειροτεχνίας όπως κεριά, σαπούνια και διακοσμητικά που κατασκευάζουν οι εξυπηρετούμενοι του κέντρου στα εκπαιδευτικά τους εργαστήρια. Τα έσοδα διατέθηκαν για τους σκοπούς του κέντρου, όπου περιθάλπονται νέοι και νέες ηλικίας 15 ετών και άνω με νοητική υστέρηση.

Οι δράσεις ΕΚΕ της ΔΕΠΑ χαρακτηρίζονται από συνέπεια και συνέχεια και δεν αποτελούν ένα τυπικό «αποσπασματικό» μέρος που εντάσσεται και υλοποιείται «υποχρεωτικά».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στόχος του κέντρου είναι η ομαλή ένταξη και η αποδοχή των ενηλίκων ΑμεΑ στην τοπική αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, η ψυχαγωγία, η αυτονομία και η αυτοεξυπηρέτησή τους, η συντροφικότητα, η αυτοεκτίμηση, η ισοτιμία.

Η συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρείας στην συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες που υποστηρίζει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), η στήριξη του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων του Πανευρωπαϊκού Σωματείου «Συνεργασία-Δημιουργία», η ενίσχυση του προγράμματος ΣΤΕΓΗ PLUS (+) της PRAKSIS, η συμμετοχή στην πρωτοβουλία «12 HoursforGreece» με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για οργανισμούς και φορείς στην Ελλάδα, η συμβολή στην υλοποίηση επισιτιστικού προγράμματος σε συνεργασία με το Πηνελόπειο Ίδρυμα κ.α αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος από τις ενέργειες κοινωνικής υπευθυνότητας στις οποίες προβαίνει η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.

Οι πρωτοβουλίες της επιβραβεύονται από αναγνωρισμένους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόσφατα η ΔΕΠΑ τιμήθηκε από το Πειραϊκό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία, ΠΕΚ/ΑμεΑ ως χορηγός του κέντρου για τα προστατευόμενα εργαστήρια. Βραβεία έχει απονείμει στην εταιρεία και το Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (διπλή διάκριση στο CR Index 2013, SilverAward) ενώ με σειρά δράσεων στηρίζει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες.

Η συμβολή στην ανάπτυξη αποτελεί δράση κοινωνικής ευθύνης…

Καθιστώντας την Ελλάδα κομβικό για την Ευρώπη ενεργειακό δίαυλο, η ΔΕΠΑ αναβαθμίζει τη διεθνή θέση της χώρας, προσελκύει νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την απασχόληση. Το φυσικό αέριο συνδέεται άρρηκτα με την τόνωση της αγοράς και την αναθέρμανση όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων κλάδων (πρατήρια, αυτοκινητοβιομηχανίες κλπ). Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στην εξασφάλιση του οικονομικού «πράσινου καυσίμου» αλλά προκαλεί αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία στηρίζοντας με εκπτώσεις και χορηγίες τις πιο αδύναμες ομάδες. Στόχος της ΔΕΠΑ είναι να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στην καλύτερη ποιότητα ζωής για αδύνατες κοινωνικά ομάδες, είτε με δικές της πρωτοβουλίες είτε με συνέργειες. Προς αυτή την κατεύθυνση δίνει έμφαση και στις νέες τεχνολογίες ,την έρευνα και την παιδεία αναλαμβάνοντας δράσεις για την επαγγελματική απασχόληση φοιτητών και νέων επιστημόνων, την αξιοποίηση και προώθηση της βιομηχανικής και πειραματικής έρευνας σε επιστημονικά πεδία ειδικού ενδιαφέροντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα