Δύσκολη βραδιά για τον Γ. Στουρνάρα στο Eurogroup

Στο στόχαστρο των Ευρωπαίων ομολόγων του βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο κ. Στουρνάρας προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει αρκετό από το χαμένο έδαφος. Ωστόσο, υπήρξε δυσπιστία από τους εταίρους του – κυρίως αυτών που προέρχονται από τις χώρες του Βορρά – οι οποίοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ταχεία εφαρμογή των μέτρων και ειδικά

των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι 17 εξέφρασαν την άποψη ότι προς το συμφέρον όλων είναι το ελληνικό ζήτημα να έχει διευθετηθεί μέσα στο 2012, ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο αν καταστεί δυνατό. 

Ως δύσκολη χαρακτήρισε τη συζήτηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που προέβλεψε ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ (ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτής), αναμένεται για τον Νοέμβριο. «Η συζήτηση ήταν δύσκολη. Η τρόικα ήταν θετική, αλλά ορισμένα κράτη-μέλη ήταν πολύ σκληρά στη θέση τους. Υπάρχει ζωντανή ελπίδα, αλλά πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση τον Νοέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. 

Όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν ελήφθη καμία απόφαση και όλοι πλέον αναμένουν τις εκθέσεις της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη συμφωνία επί των μέτρων της προσεχούς -τουλάχιστον - διετίας αφού ακόμη δεν έχει επιτευχθεί, αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προτάσεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα