Χωρίς μνημόνιο – προς το παρόν – η Ισπανία

Στο συμπέρασμα πως η Ισπανία δεν χρειάζεται βοήθεια, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Οι υπουργοί υπερασπίστηκαν την οικονομική πολιτική της Ισπανίας, επισημαίνοντας ότι η Μαδρίτη λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εξυγιάνει την οικονομία της και να χρηματοδοτηθεί επιτυχώς από τις αγορές. 

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ

Σόιμπλε δήλωσε ότι η Μαδρίτη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια. «Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη ενός προγράμματος βοήθειας. Η Ισπανία κάνει ό,τι είναι απαραίτητο όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους. 

«Η Ισπανία έχει πρόβλημα με τις τράπεζές της εξαιτίας της φούσκας των ακινήτων των προηγούμενων ετών», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός. «Γι' αυτό το λόγο η Ισπανία λαμβάνει βοήθεια (από την ΕΕ) υπό τη μορφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της». 

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν τήρησε παρόμοια στάση με τον Γερμανό ομόλογό του στο θέμα της Ισπανίας, αλλά σημείωσε ότι αν η Μαδρίτη υποβάλει αίτημα για να λάβει βοήθεια πέραν των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία ήδη προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αυτό θα εξεταστεί. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε ένα τέτοιο αίτημα όταν υποβληθεί, αλλά προς το παρόν η ισπανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Φρίντεν. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούνιο να προσφέρουν έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες, όμως ένας ανεξάρτητος έλεγχος έδειξε ότι θα χρειαστούν περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ως εκ τούτου η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ δήλωσε αισιόδοξη: «Έχουμε το αίτημα για τις ισπανικές τράπεζες. Είναι πιθανό να ενημερωθούμε σήμερα ότι δεν χρειάζονται αυτά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ότι η Ισπανία χρειάζεται πολύ λιγότερα». 

Πάντως πολλοί αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Ισπανία δεν θα καταφέρει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς με ένα βιώσιμο επιτόκιο χωρίς την υποστήριξη της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως μετά το αίτημα για οικονομική βοήθεια που έχουν υποβάλει πολλές ισπανικές περιφέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα