Δυο εξαιρετικοί γυναικείοι μονόλογοι που δεν πρέπει να χάσετε

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Δύο μονόλογοι γυναικών, δυο παντρεμένες γυναίκες, νοικοκυρές, σε ένα δωμάτιο, μόνες στην ζωή, που αποφασίζουν να αποδεσμευτούν από τον άντρα τους.
Ένας κωμικός και ένας δραματικός μονόλογος, δυο αξιοσημείωτες ερμηνείες!

Η πόρνη από πάνω
Ένας άλλος εκπληκτικός μονόλογος, πραγματικό θέατρο. Πρόκειται για ένα έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη, γλυκόπικρο (αν και τελικά η δόση της ζάχαρης αποδεικνύεται πιο μεγάλη...), το οποίο γίνεται η βάση για μια υπέροχη

παράσταση.
Η Κατερίνα Διδασκάλου υποδύεται μια γυναίκα που παντρεύεται για να ξεφύγει από την μιζέρια της επαρχίας και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Ο άντρας της όμως, αποδεικνύεται διεφθαρμένος αστυνομικός και χειρότερος από τον πατέρα της! Μονή διέξοδος της στερημένης και κλεισμένης στο σπίτι, νοικοκυράς είναι οι νοικάρηδες από πάνω... Αρχικά οι Πακιστανοί, μετά η πόρνη! Κι η Ερατώ ξαπλωμένη στο κρεβάτι της ακούει όλα όσα συμβαίνουν στο πάνω διαμέρισμα...
Λόγος απλός, νομίζεις ότι ακούς της ιστορία της γιαγιάς σου ή μιας θείας σου. Το χιούμορ βγαίνει αβίαστα. Γελάς με πικρά πράγματα, με το θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων και της καταπίεσης του ασθενούς φύλλου, αλλά δεν το σκέφτεσαι καν. Μια γνώριμη μικροαστική ιστορία που εκτυλίσσεται σε ένα μικροαστικό σαλόνι, με ηρωίδα μια ταπεινή, καθημερινή γυναίκα από μια έξοχη Κατερίνα Διδασκάλου! Μια μοναδική ερμηνεία σε ένα εξαιρετικό κείμενο, γραμμένο για μια ζωή που είναι κλεισμένη σε τέσσερις τοίχους. Το χιούμορ, η θλίψη και η αισιοδοξία μπλέκονται σε ένα πανέξυπνο έργο!
Υπέροχη η τελική σκηνή. Βγαλμένη από ταινία του Αλμοδόβαρ! Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Πατρώνη.
Η παράσταση επαναλαμβάνεται για τρίτη χρονιά μόνο για τρεις παραστάσεις, ως αυτή τη Δευτέρα!

Βρετάνια
Πανεπιστημίου 7 και Βουκουρεστίου, Σύνταγμα
Σάββατο 5/4, 9 μ.μ. Κυριακη-Δευτέρα 6+7/4, 7 μ.μ


Μια κανονική μέρα

Μια εξαιρετική παράσταση, μια συγκλονιστική ερμηνεία. Τρεις γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους στην σκηνή του Olvio και το αποτέλεσμα είναι ανεπανάληπτο.
Το κείμενο της Κατερίνας Γιαννάκου μιλά για την Ελληνική πραγματικότητα των δύο τελευταίων δεκαετιών. Ένας σύζυγος που έχει καθαριστήριο, είναι πηγμένος στην ρουτίνα της Αθήνας, αλλά δεν θέλει η γυναίκα του να δουλεύει, παρότι έχει δυο δάνεια, ένα για την κύρια κατοικία κι ένα για το εξοχικό. Μια γυναίκα, όπως οι περισσότερες γυναίκες, λογική, οικονόμος του σπιτιού, καθάρισμα-πλυντήριο-μαγείρεμα-διάβασμα των παιδιών, γατζωμένη από την άντρα της κι ο άντρας “παιδί” που, όταν αλλάζουν τα πράγματα, δεν αντέχει, δεν τα βγάζει πέρα και κρεμιέται από το ταβάνι του μαγαζιού του. Κι εκείνη μένει πίσω, μόνη με τα κορίτσια της, έχοντας να αντιμετωπίσει χρέη, ένα μαγαζί που ποτέ δεν έμαθε να δουλεύει, τις δυο κόρες της (και την μια μάλιστα σε εφηβεία, να αρνείται να δείξει τα συναισθήματά της για τον θάνατο του πατέρα της) και προπάντων τον συντετριμμένο εαυτό της.
Την βλέπουμε να περνάει από όλες τις φάσεις του πένθους, θυμό, οδύνη, απόπειρα αυτοκτονίας, να ψάχνει για δουλειά, να πατά στα πόδια της για τις κόρες της, να παλεύει για την κάθε μέρα και στο τέλος να ανακαλύπτει γιατί πρέπει να ζει! Και μέσα από αυτή την γυναίκα παρακολουθούμε την ιστορία του σύγχρονου Έλληνα της μεσαίας τάξης, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Πόσες φορές μέσα στο κείμενο λέει πόσο ερωτευμένη ήταν ακόμα μαζί του -παρότι του γκρίνιαζε για την μικρή καθημερινότητα τους κι έτσι εκείνος δεν το καταλάβαινε... Ένα κείμενο γραμμένο με πολύ αγάπη για την ουσία της ζωής!

Η Ράνια Σχιζά μας είναι πολύ γνωστή από καλές ερμηνείες στην τηλεόραση (Σαββατογεννημένες, Κούκλες, Λατρεμένοι γείτονες, Τα κορίτσια του μπαμπά), αλλά αγνοούμε πόση δυνατή ηθοποιός είναι στο θέατρο, καθώς και το ότι έχει δουλέψει με τον Λευτέρη Βογιατζή.
Έμεινα έκπληκτη με την αφοπλιστική, γεμάτη πάθος ερμηνεία της, το πώς καταφέρνει να περάσει από το κλάμα στο γέλιο, να μας δώσει την γυναίκα της διπλανής πόρτας που της συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός κι ότι είχε χτίσει μέχρι τότε, στην καθημερινότητα και στο μυαλό της, καταρρέει μια κανονική μέρα, στις 4.45, την στιγμή που εκείνη πήγαινε την μικρή στο μπαλέτο!
Όλη η παράσταση είναι πολύ ατμοσφαιρική. Σε αυτό συμβάλλουν οι πολύ ωραίοι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα και το πανέμορφο σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, που αναπαριστά την επιχείρηση του συζύγου, το μέρος όπου αυτοκτόνησε. Ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια κρέμονται συνέχεια από το ταβάνι κι ανάμεσα στα ρούχα του καθαριστηρίου βρίσκονται και κάποια δικά του, που αδυνατεί ακόμα να «τα δώσει».
Θεωρώ ότι κανείς δεν πρέπει να χάσει αυτή την παράσταση, αλλά βιαστείτε, γιατί τελειώνει Κυριακή των Βαΐων.
Την επόμενη θεατρική σεζόν η παράσταση θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αυλαία και ενδέχεται να παρουσιαστεί και πάλι στην Αθήνα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Στις αρχές του 2015 θα ταξιδέψει στην Αγγλία.

Olvio
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7,
Γκάζι (5’ από metro Κεραμεικός)
Σάββατο 9.15 μ.μ. Κυριακή 7 μ.μ.


Προτεινόμενες παραστάσεις που έχουμε δει:
Γιοί και Κόρες, Αστερισμοί, Θέατρο Ν.Κόσμου
Μήδεια(Μποστ), Περσινή αρραβωνιαστικιά Θέατρο Ν.Κόσμου
Αλεπούδες, Επί Κολωνώ
Interview, Ανάδυσις
ElizaDeth, Πνιγμονή, Γέρμα, Vault
Ελάτε σ΄εμάς για καφέ, Φούρνος
Μπαρ σε καλό μας, Σαίξπηρ bar (Shakespeare)
Τα ραδίκια ανάποδα, ΕliArt
Μια κανονική μέρα Olvio
Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη, Χυτήριο
Τα λουλούδια στην κυρία Απομηχανής
Ανάκριση, Τζ.Καρέζη
Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, Εν Αθήναις
Ρωμαίος και Ιουλιέτα, 104
Αθήνα 1895-Υλικό Ροΐδης, Draculam, Φούρνος
I will survive, Ιλίσια
jazz n comedy Le Pierrot Bistro
stand up Ράβνιω Ginger Ale

Με ελεύθερη είσοδο:
Interview, Ανάδυσις
Αδέσποτες σκύλες, Γκρι Καφέ
Passport project, Zp87
Αθοπετού, Τρίκυκλο
Δον Ζουάν Fabrica
Πέρσες, Δυναμό
Το πράσινο λεμόνι, Λουκούμι bar
Παράσταση αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Όναρ Rock Cafe-Bar
Ιδανικός Τόπος Ορίζοντας Γεγονότων
Φαύστα Θέατρο Ξυλοτεχνίας, Περιστέρι

Keywords
Αναζητήσεις
κωμικοι θεατρικοι μονολογοι, exairetikoi monologoi
Τυχαία Θέματα