Δραματική η κατάσταση από το φονικό σεισμό στην Ιταλία – Συνεχής ενημέρωση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία από τον φονικό σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε στις 03.36 (τοπική ώρα, 04.36 ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Τετάρτης την κεντρική περιοχή της χώρας, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 38 νεκρούς, δεκάδες εγκλωβισμένους καθώς και κατεστραμμένα κτήρια και περιουσίες, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ

και εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, η δόνηση διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος μόλις τέσσερα χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

Μία ώρα αργότερα ακολούθησαν δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 5,5 και 5,1 Ρίχτερ. Στα χωριά Αματρίτσε (3.000 κάτοικοι) και Ακκούμουλι (700 κάτοικοι) πολλά κτήρια κατέρρευσαν.

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.


Ο δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, δήλωσε στην RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές και διέκοψε την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού. «Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια», δήλωσε. «Πρακτικά, η πόλη έχει καταστραφεί. Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Κάτοικοι της πόλης περιγράφουν στην ιταλική εφημερίδα La Strada σκηνές πανικού, με τους πολίτες να πετάγονται από τα κρεβάτια τους στους δρόμους, συναγερμούς και σειρήνες να ηχούν, ενώ όλοι ήταν τρομοκρατημένοι.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στον Ιταλό πρωθυπουργό εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και προσφέροντας τη βοήθεια της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.

Με ανάρτηση της στο Facebook η ελληνική πρεσβεία της Ρώμης «ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από το σεισμό». Επίσης, ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου «για την έκκληση των ιταλικών αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων».

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλύτερο της πρόσωπο», πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

Το άρθρο Δραματική η κατάσταση από το φονικό σεισμό στην Ιταλία – Συνεχής ενημέρωση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα