Δημήτρης Στρατούλης: «Εμείς δεν κάνουμε κωλοτούμπες! Απαράβατες οι κόκκινες γραμμές»

Τα χαρτιά του «νευραλγικού» και πολύ σημαντικού για την Ελληνική κοινωνία υπουργείου του ανοίγει στην «Αττική free press» ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Σε μια «εκ βαθέων» συνέντευξη ο κ. Στρατούλης οριοθετεί εκ νέου τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Τσίπρα και τις χαρακτηρίζει «απαράβατες», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «στις 25 Γενάρη ο λαός έδωσε οριστικό τέλος στα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές

που τα συνοδεύουν».

Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθαρίζει πως θα υπάρξει αξιολόγηση των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και θα γίνουν νέες, μόνο κατόπιν διαλόγου με τους φορείς, ενώ παράλληλα δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, ούτε θα «ισοπεδωθούν» τα εφάπαξ. Εξάλλου, ο κ. Στρατούλης δεσμεύεται ότι θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι του ώστε να βάλει τέλος στην «μάστιγα» της «μαύρης εργασίας» και της εισφοροδιαφυγής.

Κύριε υπουργέ, έχετε δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσετε τον δημόσιο, αναδιανεμητικό και καθολικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ποιες θα είναι οι βασικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και πως θα καταφέρετε να πείσετε τους εταίρους μας;

«Εμείς πολιτικές ‘’κωλοτούμπες’’ δεν κάνουμε και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα από την κοστολογημένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, που έχουμε στείλει στους λεγόμενους εταίρους μας, η οποία περιλαμβάνει τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που εγκρίθηκαν από τη Βουλή. Ο δημόσιος – καθολικός – αναδιανεμητικός χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης θα αποκατασταθεί με αντικατάσταση των διατάξεων των νόμων 3863/2010, 3865/2010 και 4052/2012, με τις οποίες από 1.1.2015 το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης μετατρεπόταν σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαίως και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να μετατρέπεται σε ανταποδοτικό – ατομικό. Ήδη έχουμε στείλει τις απαραίτητες τροπολογίες για τις αναστολές εφαρμογής αυτών των μνημονιακών νόμων στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, για να πάρει εν συνεχεία τον δρόμο της κατάθεσής τους στη Βουλή».

Με ποια μέτρα που θα θέσετε άμεσα σε ισχύ θα αντιμετωπισθεί η εισφοροδιαφυγή και η «μαύρη εργασία»;

«Πράγματι, η εισφοροδιαφυγή παραμένει ανεπούλωτη μεγάλη πληγή και έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως εμείς, δεν θα χαριστούμε σε κανένα επιχειρηματικό συμφέρον, που εφαρμόζει πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας. Θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας, ώστε να μπει τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία τα τελευταία 5 χρόνια των μνημονίων εκμεταλλεύτηκε τις μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις. Ήδη, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΙΚΑ, θα ενισχύσουμε τις ελεγκτικές υπηρεσίες με ανθρώπινο δυναμικό και θα δώσουμε όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, ώστε να πραγματοποιηθεί ανεμπόδιστα το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών σε βάρος της εισφοροδιαφυγής, της ‘’μαύρης’’ και ανασφάλιστης εργασίας. Η διαφορά μας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι αφενός εμείς διαθέτουμε την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, που αυτοί δεν είχαν, και αφετέρου ότι εμείς δεν έχουμε καμία πολιτική υποχρέωση στους μεγαλοφειλέτες, γιατί έχουμε καθαρή συνείδηση και ‘’καθαρά χέρια’’ και δεν μας ‘’κρατά’’ κανείς τους».

Είναι στην ατζέντα σας η ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων;

«Αρχικά, θα προχωρήσουμε σε αξιολόγηση των ενοποιήσεων που έχουν γίνει, ώστε να δούμε τι απέδωσαν στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αφού επανεξετάσουμε συνολικά αυτό το ζήτημα και εφόσον χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε νέες ενοποιήσεις, μετά από ειλικρινή διάλογο με τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς και αφού προηγηθεί η επεξεργασία αξιόπιστων και φερέγγυων αναλογιστικών μελετών. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε απόφασή μας δεν θα οδηγεί σε ισοπέδωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω».

Τελικά θα γίνουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις; Αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα ψαλιδίσετε τις «υψηλές επικουρικές».

«Οι μειώσεις συντάξεων ήταν πάγια πρακτική της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης, όχι δική μας. Δεν θα γίνουν νέες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές και φυσικά δεν πρόκειται να αγγίξουμε ούτε τις λεγόμενες ‘’υψηλές επικουρικές’’, οι οποίες έχουν σακατευτεί από τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εξάλλου, μετά από 6 διαδοχικές μειώσεις τους δεν υπάρχουν πλέον υψηλές επικουρικές, καθώς από τα 271 ευρώ, ο μέσος όρος έπεσε στα 165».

Τι θα γίνει με τα εφάπαξ; Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος μαθηματικός τύπος;

«Έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τον τελικό μαθηματικό τύπο, ο οποίος δεν θα ισοπεδώνει τα εφάπαξ, όπως θα γινόταν, εάν δεν παγώναμε τον μαθηματικό τύπο που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Μέχρι που είναι αποφασισμένη να φθάσει την διαπραγμάτευση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

«Οι «κόκκινες γραμμές» που έχουμε θέσει είναι απαράβατες, διότι εκφράζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος στις 25 Ιανουαρίου αποφάσισε να δώσει ένα οριστικό τέλος στα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές που τα συνοδεύουν. Έχουμε πει αρκετές φορές -και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά- ότι δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω και ότι δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που να ακυρώνει το προεκλογικό μας πρόγραμμα, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις αξίες και τις αρχές μας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνησή μας δεν δέχεται επέκταση, τροποποίηση ή σχέδιο, που παραπέμπει στα παλιά μνημόνια».

Η αντιπολίτευση σάς κατηγορεί ότι «βάζετε χέρι» στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για να πληρώσετε τις συντάξεις. Τι ισχύει τελικά;

«Πρόκειται για ευφάνταστα σενάρια, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχω πει επανειλημμένα -και σε όλους τους τόνους-ότι δεν πρόκειται να αγγίξουμε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του ΑΚΑΓΕ που βρίσκονται στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ, που εξασφαλίζουν τις επόμενες γενιές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά την 01/01/2019. Το ταμείο των παιδιών μας είναι ‘’ιερή αγελάδα’’ και δεν θα το αγγίξει κανένας. Το μόνο που κάναμε είναι να παρατείνουμε μέχρι 31.12.2018 τη δυνατότητα αξιοποίησης – εφόσον χρειαστεί – των δύο υπολογαριασμών του ΑΚΑΓΕ για την κάλυψη αναγκών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, που εξάλλου είναι και ο σκοπός για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί. Αυτό είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση για να καλύψει ανάγκες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ στα τέλη του 2014».

Keywords
Τυχαία Θέματα