Οικονομική ασφυξία «πνίγει» τα νοσοκομεία και τους ασθενείς

Βαρύ είναι το κλίμα στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της οικονομικής ασφυξίας των τελευταίων μηνών. Η ταλαιπωρία των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για αρκετές εβδομάδες υπήρξε απερίγραπτη, λόγω της επίσχεσης εργασίας των ειδικευομένων γιατρών, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους εφημεριών από την αρχή του χρόνου.

Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δέχονται συνεχείς πιέσεις από τους προμηθευτές για εξόφληση, έστω μέρους των χρεών απέναντί τους, με ορατό τον κίνδυνο διακοπής στις προμήθειες απαραίτητων υλικών κάθε είδους. «Οι ελλείψεις σε υλικά

είναι μεγάλες. Τα πράγματα είναι οριακά», λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κα Ματίνα Παγώνη. «Οι χειρουργοί μάς λένε ότι αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης υλικών, όπως σε περιπτώσεις ορθοπεδικών περιστατικών, όπου το κόστος είναι μεγάλο», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Η κα Παγώνη αναφέρει ότι η ΕΙΝΑΠ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την εφαρμογή ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών και πως η ανταπόκριση φάνηκε να είναι θετική.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ θεωρεί απαραίτητη την άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και με «γενναία» χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με αυτά τα αιτήματα οι γιατροί του λεκανοπεδίου και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προχωρούν στις 20 Μαΐου σε 24ωρη απεργία. Την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης ζήτησε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από το υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία πρέπει να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, ώστε να λήξει η ανασφάλεια γιατρών και ασθενών.

Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν λάβει από τον Ιανουάριο έως σήμερα κρατική επιχορήγηση ύψους 63,3 εκ. ευρώ -λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας στην παρούσα φάση- ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 είχαν λάβει 229,6 εκατ. ευρώ, που και αυτά δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες. Ο φετινός προϋπολογισμός των νοσοκομείων, πάντως, είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένος κατά 300 εκ. ευρώ. Η φειδωλή κρατική χρηματοδότηση κατά τους πρώτους μήνες του έτους έχει ως αποτέλεσμα τις περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες ιατρικών συσκευών, των αναλώσιμων υλικών, καθώς και στη συντήρηση των μηχανημάτων.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών από τον Ιανουάριο προκάλεσε την αντίδραση των ειδικευομένων, οι οποίοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας στα περισσότερα νοσοκομεία. Η κινητοποίηση αυτή προκάλεσε «έμφραγμα» στις εφημερίες, με πολύωρες αναμονές των ασθενών και αβάσταχτη ταλαιπωρία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (7 Μαΐου) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε (γραπτώς) πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι στις 27 Μαΐου θα αρχίσει η καταβολή των οφειλομένων χρηματικών ποσών στους δικαιούχους. Αναμένεται, λοιπόν, η αναστολή της επίσχεσης εργασίας των ειδικευομένων γιατρών.

Την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, όπως τη ζουν καθημερινά, περιγράφουν οι κατά τόπους Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών ως εξής:
• Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας αναφέρεται με δραματικό τρόπο στις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται οι εφημερίες: «Αυξημένη προσέλευση ασθενών, λόγω ανέχειας και αποκλεισμού από το σύστημα, βιαιότητες συνοδών ασθενών, έλλειψη υλικών και φαρμάκων. Η εφημερία “βγαίνει” αιματηρά από τον εργαζόμενο γιατρό και πληρώνεται με γελοία αποζημίωση».
• Το σωματείο εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» καταγγέλλει: «Οι λίστες αναμονής των χειρουργείων μεγαλώνουν και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις καθυστερούν. Από τις 15 νέες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι επτά λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού, ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού».
• Οι γιατροί του Γενικού νοσοκομείου Σύρου αναφέρουν ότι η λειτουργία του έχει πρακτικά υποβαθμιστεί από Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. «Από τις 60 προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 35. Το νοσοκομείο λειτουργεί πλέον χωρίς ΩΡΛ, ουρολόγο (αναρρωτική άδεια) και οδοντίατρο, με έναν ορθοπεδικό και έναν παιδίατρο, ενώ και οι υπόλοιπες ειδικότητες καλύπτουν διπλάσιες αρμοδιότητες και εφημερίες από το προβλεπόμενο».
• Οι γιατροί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας αναφέρουν ότι το προσωπικό δεν έχει ακόμα λάβει την κανονική του άδεια για το 2014, ενώ το σύνολο των χρωστούμενων αδειών και εβδομαδιαίων ρεπό ανέρχεται περίπου στα 5.000! «Εδώ και μήνες λειτουργούμε με μόλις ένα νευρολόγο με αποτέλεσμα να κλείσει η νευρολογική κλινική. Το Ακτινολογικό Εργαστήριο έχει αποδεκατιστεί, καθώς καλείται να εξυπηρετήσει τους ασθενείς με μόλις 7 άτομα προσωπικό. Τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου λειτουργούν με την χειρότερη από ποτέ αναλογία νοσηλευτών/κλίνη. Το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών συνεχίζει να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο χωρίς τη στελέχωσή του με τους κατάλληλα ειδικευμένους ιατρούς, όπως ορίζει η νόμιμη λειτουργία. Ζωτικής σημασίας δομές για ένα περιφερειακό Νοσοκομείο, όπως ο μαγνητικός τομογράφος, δεν λειτουργούν, στο Χειρουργείο λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, ενώ Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδα Νεογνών και Μαιευτήριο παραμένουν κλειστές».
• Οι γιατροί του Ασκληπιείου Βούλας μιλούν για βίαιη υποβάθμιση του Νοσοκομείου τα τελευταία πέντε χρόνια: «Φθηνά και ακατάλληλα υλικά (γάζες, γάντια, καθετήρες κ.ά.). Δραματικές περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση. Σωρεία συνταξιοδοτήσεων με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας. Επισφαλή προγράμματα εφημεριών, όπου 23 τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου καλύπτονται από 12 ειδικούς κι όπου οι ειδικευόμενοι καλούνται να γίνουν ταχυδακτυλουργοί. Σε ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά, καλύπτοντας όλα τα Νότια προάστια…».

Keywords
Τυχαία Θέματα