Κινηματογραφικές προτάσεις: Δεν μιλάμε αγγλικά

Αυτή την εβδομάδα λέμε να αποστασιοποιηθούμε από τον αγγλόφωνο κινηματογράφο. Καμιά φορά δεν είναι τόσο «άσχημο» και «περίεργο» να ακούμε και κάποια άλλη γλώσσα πέραν της αγγλικής.

από τη Μαρίτα Μελέτη

Μπορεί να ξαφνιαστούμε ευχάριστα… Πιο αναλυτικά:

Mommy

Λεζάντα: (Δραματική, 2014, Διάρκεια: 139′) Καναδέζικη ταινία, σε σκηνοθεσία του Ξαβιέ Ντολάν, με τους Αν Ντορβάλ, Αντουάν-Ολιβιέ Πιλόν και Σουζάν Κλεμάν.

Με πέντε ταινίες στα 25 του χρόνια, στις περισσότερες μάλιστα από τις οποίες υπογράφει ακόμη και το μοντάζ και την ενδυματολογία, ενώ κρατά και τον πρωταγωνιστικό

ρόλο, ο Ξαβιέ Ντολάν είναι σίγουρο πως διαθέτει αφενός ταλέντο και αφετέρου μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Αυτοβιογραφικός, ευφυής και ασυγκράτητος¬, καταλήγει σχεδόν πάντα σε ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό μείγμα σαρκασμού και συγκίνησης, βαθιάς εξομολόγησης και αυτάρεσκης επίδειξης, το οποίο όσο εύκολα μπορεί να σε παρασύρει, άλλο τόσο είναι ικανό να σε εκνευρίσει.

Στο «Mommy» συναντάμε μια δυναμική χήρα που προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τον υπερκινητικό και συχνά βίαιο 15χρονο γιο της, ο οποίος τη φτάνει διαρκώς στα όριά της. Μια νεοφερμένη γειτόνισσα θα προσφερθεί να βοηθήσει, αλλάζοντας δραστικά την εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία σε ένα τυπικό χρονικό επώδυνης, τρυφερής και παθιασμένης ενηλικίωσης.

Ένα δράμα που αντιμετωπίζει τους χαρακτήρες λίγο γραφικά, αλλά με γνήσιο ενδιαφέρον, και πολλά θέματα¬-ταμπού με λυτρωτικό χιούμορ, αποσπώντας το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες, το Σεζάρ ξένης ταινίας κι εννέα βραβεία της Καναδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

1001 Γραμμάρια (1001 Gram)

Λεζάντα: (Δραματική, 2014, Διάρκεια: 93′) Νορβηγική ταινία, σε σκηνοθεσία Μπεντ Χάμερ, με τους Λοράν Στοκέρ, Άνε Νταλ Τορπ και Χίλντεγκουν Ρίισε.

Σε μια εντυπωσιακά γόνιμη σεζόν για το σκανδιναβικό σινεμά έρχεται τώρα να προστεθεί και μια ανάλαφρη δραματική κομεντί του βετεράνου Σκανδιναβού δημιουργού Μπεντ Χάμερ. Κομψός σεναριογράφος, στιλάτος χιουμορίστας και μελετητής των πικάντικων λεπτομερειών της καθημερινότητας, ο 59χρονος Νορβηγός διερωτάται στα «1001 Γραμμάρια» πάνω στο βάρος της ανθρώπινης ζωής, «το βαρύτερο φορτίο της οποίας είναι το να μην κουβαλάει τίποτα μαζί της».

Τη σοφία της παραπάνω ρήσης θα διαπιστώσει η Μαρίε, μια επιστήμονας στη διαδικασία διαζυγίου, η οποία δουλεύει στη νορβηγική Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών. Ιδανική εκπρόσωπος ενός ζυγισμένου μέχρι γραμμαρίου και μετρημένου μέχρι χιλιοστού κόσμου, τον οποίο ο Χάμερ παρατηρεί με σαρκασμό και χαμηλότονη, μα ξεκαρδιστική ειρωνεία, θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι για το ετήσιο «συνέδριο του κιλού», όπου το νορβηγικό πρωτότυπο του χιλιοστογράμμου (90% πλατίνα και 10% ιρίδιο) θα μετρηθεί για να επιβεβαιωθεί το απόλυτα σωστό βάρος του. Μια σειρά γεγονότων, που ξεκινούν από την απώλεια και φτάνουν στον έρωτα, θα αναγκάσουν τη Μαρίε να ζυγίσει κι εκείνη εκ νέου τη ζωή της, αυτήν τη φορά με δια¬φορετικό τρόπο. Ή μάλλον να τη δει υπό δια¬φορετική οπτική, η οποία για τον Μπεντ Χάμερ συνδυάζει τη γαλλική φινέτσα με το σκανδιναβικό αποστασιοποιημένο χιούμορ.

Προσεχώς

Μια Υπόσχεση

Στη Γερμανία του 1912 ένας νεαρός ταπεινής καταγωγής βρίσκει δουλειά σε ένα εργοστάσιο χάλυβα. Ο ιδιοκτήτης, εντυπωσιασμένος από τη δουλειά του, τον κάνει γραμματέα του. Όταν γνωρίζει την κατά πολύ νεότερη σύζυγο του αφεντικού του, την ερωτεύεται παράφορα. Όταν ο ιδιοκτήτης ανακοινώνει ότι θα στείλει το νεαρό να επιβλέψει τα ορυχεία του στο Μεξικό, η πληγωμένη αντίδραση της συζύγου του θα αποκαλύψει ότι κι εκείνη έχει αισθήματα γι’ αυτόν.

Έρωτας Με Την Πρώτη Μπουνιά

Η ταινία μας συστήνει τον Αρνό, που έχει μπροστά του ένα φαινομενικά ήσυχο καλοκαίρι. Μέχρι που θα συναντήσει τη Μαντλέν, μια όμορφη και σκληροτράχηλη κοπέλα. Εκείνος δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, εκείνη προετοιμάζεται για το χειρότερο. Εκείνος δέχεται τα πράγματα όπως έχουν, εκείνη τσακώνεται, τρέχει, κολυμπάει και σπρώχνει τον εαυτό της στα άκρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα