Μια παράσταση εξαιρετικής υποκριτικής και τρία αξιόλογα φεστιβάλ

Δυο ταλέντα παρουσιάζουν κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον πολυχώρο Vault το «Παγκάκι», υπό τους ήχους των Κίτρινων Ποδηλάτων, ενώ τρία θεατρικά φεστιβάλ με νέα ταλεντάκια, λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

«Το Παγκάκι»

Ο Αλέξανδρος Καλπακίδης και η Έλενα Μαρσίδου είχαν έρθει σε επαφή με αυτό το κείμενο, στην σχολή, με την δασκάλα τους Ταμίλα

Κουλίεβα. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, ένας άλλος δάσκαλός τους (Γρηγόρης Καραντινάκης) μεταφράζει και τους σκηνοθετεί σε αυτό το ιδιαίτερο κείμενο. Η παράσταση ανέβηκε πέρυσι σε μορφή work in progress στο φουαγιέ του θεάτρου Βασιλάκου και έκανε μια μικρή περιοδεία στην Πάτρα και την Κορινθία πριν κατασταλάξει στο Vault και αναμένεται συνέχεια.

Ο Ρώσος Αλεξάντερ Γκέλμαν γράφει, το 1983, την ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας στη Σοβιετική Ένωση, πριν την περεστρόικα (1985-1991). Είναι τυχαία η συνάντηση τους, στο παγκάκι, στο πάρκο, εκείνο το σούρουπο, ή όχι; Πολύ γρήγορα μαθαίνουμε ότι οι δυο τους είχαν βρεθεί, τυχαία, πριν ένα χρόνο και κοιμήθηκαν ένα βράδυ μαζί! Εκείνη τον θυμάται, αλλά αυτός όχι. Εκείνον τον νοιάζει μόνο το κρεβάτι (ή όχι;), εκείνη να βρει κάποιον να την αγκαλιάζει και να γίνει πατέρας του γιου της. Ποιά θα είναι η εξέλιξη; Ποιά απ΄όλες τις ιστορίες που λέγονται είναι η αληθινή; Θα προκύψει κάτι από αυτή την συνάντηση;

Μία αστεία και συνάμα πικρή ιστορία, δύο άνθρωποι με θεμελιώδεις διαφωνίες, δυο ξεροκέφαλα όντα που εναγωνίως ψάχνονται και ταυτόχρονα το σκάνε μόλις βρεθεί αυτό που ψάχνουν! Μήπως και οι δύο ψάχνουν για μια καινούργια αρχή, πίσω από τις ψεύτικες ιστορίες που αραδιάζουν τη μια πίσω από την άλλη; Λέει ο άνδρας ψέμματα στην γυναίκα κι εκείνη στον εαυτό της (αλλά και στον άντρα) ψάχνοντας για προσοχή, αποδοχή και σύντροφο; Και οι δύο, σίγουρα, ψάχνουν το χάδι και την σεξουαλικότητα τους. Μια δύσκολη και σκοτεινή εποχή, ένα περίεργο κοινωνικοπολιτικοοικονομικό περιβάλλον λίγο πριν την ανασυγκρότηση της περεστρόικα (1985-1991), δυο περίεργοι ήρωες.

Δεν γνωρίζω τί μηνύματα έπαιρνε από το έργο το Ρώσικο κοινό εκείνη την εποχή ή τι ήθελε να περάσει ο συγγραφέας, αλλά αυτό δεν αναιρεί την αξία του έργου και την υποκριτική του δυσκολία. Ένα δύσκολο στοίχημα για τους ηθοποιούς που το αναλαμβάνουν…

Το στοίχημα όμως κερδήθηκε και η παράσταση που σε κρατάει από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Ένα έργο με συνεχείς ανατροπές και χωρίς ευκολίες. Οι ηθοποιοί έχουν μόνο ένα παγκάκι και το κείμενο, το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται και φέρνει τα πάνω κάτω στους χαρακτήρες. Καταφέραμε να δούμε μπροστά μας, με σάρκα και οστά, έναν λίγο αληταρά και λίγο λαμόγιο τύπο των αρχών του ‘80 από τον Καλπακίδη και μια ονειροπόλα και ίσως απελπισμένη γυναίκα από την Μαρσίδου που πότε σπαράζει και πότε έχει το πάνω χέρι. Δυο ηθοποιοί απόλυτα μέσα στους ρόλους τους, δυο χαρακτήρες ανθρώπων μακριά από την δική μας, ιδίως, καθημερινότητα που όμως, παρουσιάζονται ολοζώντανοι μπροστά μας! Το λιτό σκηνικό και τα κουστούμια σε παλ χρώματα του 1980 είναι του Βασίλη Μπαρμπαρίγου, η κίνηση της Ζωής Κολλάτου, ενώ τα “Κίτρινα Ποδήλατα” γράφουν (εκτός από ένα ρώσικο τραγούδι) όλη την εξαιρετική μουσική της παράστασης. Ένα ρεσιτάλ υποκριτικής από δυο ηθοποιούς που δεν πρέπει να χάσετε…

Να προσθέσω ότι ο Αλ. Καλπακίδης εμφανίζεται και στο ιστορικό έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη & Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και Πικροδάφνες», μια εξαιρετική κωμωδία σε ένα διαφορετικό ανέβασμα από τον Θοδωρή Γκόνη και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, για λίγες μόνο παραστάσεις (14-24 Μαΐου) στο θέατρο Θησείον.

Vault

Μελενίκου 26, Βοτανικός (μετρό Κεραμεικός)

Τηλ.: 2130356472, 6945993870

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, ως 2 Ιουνίου.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μάιος, ο μήνας που ξεκινάνε τα φεστιβάλ. Αυτό το Σαββατοκύριακο τρία σημαντικά θεατρικά φεστιβάλ γίνονται στην Αθήνα!

To Bob festival (www.bobfestival.gr ) είναι πια ένα θεατρικό γεγονός, που αναμένουν κάθε Μάιο οι θεατρόφιλοι. Εδώ και οχτώ χρόνια παρουσιάζει τις καλύτερες νεανικές παραστάσεις που παίχτηκαν τη θεατρική σεζόν που μας πέρασε, επίσης προπαραστάσεις (δηλαδή work in progress που θα δουλευτούν κι άλλο), stand up comedy, παραστάσεις αυτοσχεδιασμού, συναυλίες και τον “διαγωνισμό Scratch night” για νέες θεατρικές ομάδες. Δείτε το πρόγραμμα στο σάιτ και μην χάσετε τους “Ακαταμάχητους λεβέντες” και το πάρτυ λήξης.

Το φεστιβάλ διαρκεί μια εβδομάδα, μέχρι την Κυριακή 10 Μαΐου, με πολλές παραστάσεις καθημερινά και διοργανώνεται από την θεατρική ομάδα “AbOvο”.

Bios

Πειραιώς 84 & Σαλαμίνος

Τηλ.: 2103425335

Είσοδος: 9, 5 €

Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση

Η ομάδα “Πλεύσις” σε συνεργασία με το θέατρο “Φούρνος” διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά (από τις 18 Απρίλη) το ιδιαίτερο της φεστιβάλ, το οποίο «κινείται» στη σιωπή! Και αυτή η διοργάνωση στοχεύει στην ανάδειξη νέων δημιουργών και την παρουσίαση θεαμάτων όπου η δραματουργία τους στηρίζεται στην κίνηση των ερμηνευτών και στη σχέση που αναπτύσσουν με τα σκηνικά αντικείμενα.

Φιλοξενούνται νέες παραστατικές προτάσεις από τους χώρους του χοροθεάτρου, της μιμικής, του θεάτρου αντικειμένων, τα Σαββατοκύριακα μέχρι την Κυριακή 10 Μαΐου.

Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Αντώνης Κουτρουμπής και γενικά η ομάδα “Πλεύσις”.

(http://www.plefsis-space.gr/ )

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων

Τηλ. 2106460748

Μέχρι αυτό το Σκ στις 9.30 μ.μ.

Γενική είσοδος 8 €

ELAIώNAS Festival

Πρώτη χρονιά για το φεστιβάλ του Ελαιώνα και το υπό νέα διεύθυνση θεάτρο “Ακαδημία Πλάτωνος”. Καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους της τέχνης παρουσιάζουν (κάθε Σαββατοκύριακο από τις 24 Απρίλη) τις δουλειές τους.

Δυο Σαββατοκύριακα έμειναν:

ΣΑΒΒΑΤΟ: 9/5 στις 9 μ.μ το εξαιρετικό «Αχ» από την ομάδα Bijoux de Kant

και στις 10.30 μ.μ το «Me and I» από την ομάδα χορού Em.Exit

ΚΥΡΙΑΚΗ: 10/5 στις 8.30 μ.μ. «Αχ» από την ομάδα Bijoux de Kant

και ΣΑΒΒΑΤΟ 16/5 στις 9 μ.μ και ΚΥΡΙΑΚΗ: 17 /5 στις 8.30 μ.μ. το «Limbo – Η νύχτα πριν τo άληστο φως» της Φένιας Παπαδόδημα.

Ακαδημία Πλάτωνος

Σπύρου Πάτση & Μαραθωνομάχων 8, ,Βοτανικός

Τηλ : 2104830330

Είσοδος 10, 8, 6 €

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Περσινή αρραβωνιαστικιά / Bernarda Alba Θ.Ν.Κόσμου

Αχ Ακαδημία Πλάτωνος

Κανίβαλος / Παγκάκι Vault

Μια Κανονική μέρα / mars1 Αλκμήνη

Όλη η Βίβλος(λέμε τώρα) / Στη σκοινί Βικτώρια

Αγαπητή Ελένα Επί Κολωνώ

Ελευθερία στη Βρέμη Μεταξουργείο

Το νησί των σκλάβων / Η Λίλα λέει Τέχνης, Υπόγειο

Φαέθων Οδού Κυκλάδων

Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση Φούρνος

Παραλήπτης άγνωστος Κ.Ε.Τ.

Η μεγάλη Χίμαιρα Πορεία

Η πόρνη από πάνω Βρετάνια

Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι Οδού Κεφαλληνίας

Κατερίνα Θησείον

Mojo Πόρτα

Πνιγμονή / Μικρές ιστορίες φόνων Vault

Τα ραδίκια ανάποδα Eliart

Με ελεύθερη συνεισφορά

Στην άκρη του βατήρα Μπαγκλαντές

Γραπτά Ίχνη Πολιτιστ.Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Keywords
τρια, φεστιβαλ, θεατρο, νέα, αθηνα, πατρα, γιου, αργυρω μπαρμπαριγου, δηπεθε, μαΐου, μετρο, ιουνίου, bob, festival, scratch, bios, http, σαββατο, κυριακη, φως, alba, καλοκαιρι, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, γυναικα, ηθοποιοι, ιχνη, μουσικη, μπαρμπαριγου, νησι, προγραμμα, χιμαιρα, χρωματα, αγνωστος, αστεια, βοτανικος, βραδυ, γεγονος, γινει, γινονται, γιου, δασκαλος, δευτερα, διευθυνση, δηπεθε, δηπεθε καβαλας, δειτε, δικη, ελενα, εβδομαδα, εμειναν, εποχη, ζωης, ηρω, ηρωες, ιδρυμα, ιστορικο, κειμενο, κινηση, κωμωδια, λιτο, μαΐου, μακρια, μηνυματα, μορφη, νυχτα, ομαδα, οστα, παρουσιαση, περιβαλλον, παρτυ, ρεσιταλ, σαββατο, σεζον, σεξουαλικοτητα, σιγουρα, συνεχεια, σοβιετικη ενωση, τριτη, χαδι, χερι, οντα, alba, bob, δουλειες, ενωση, festival, φουαγιε, χωρα, ιδιαιτερο, ιουνίου, κρεβατι, κυριακη, μπροστα, ομαδες, scratch, σκηνικα, space, σωματα
Τυχαία Θέματα