Χαμηλώνει τον πήχη της ανάκαμψης ο ΟΟΣΑ

Ανάκαμψη, αλλά… «κουτσουρεμένη» στο μισό σε σχέση με αυτήν που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών και η Κομισιόν «βλέπει» ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρει στην εξάμηνη έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το 2014 η οικονομία θα αλλάξει πρόσημο (αν και τελικά θα υπάρξει πτώση ΑΕΠ κατά 0,3%), οπότε θα «δυναμώσει» η ανταγωνιστικότητα. Επίσης, οι τιμές και μισθοί θα συνεχίσουν να υποχωρούν, αν και με μικρότερο ρυθμό απ’ ότι στο παρελθόν.

Πάντως,

ο Οργανισμός τονίζει την ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να μειωθεί το χρέος. «Η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, για παράδειγμα μέσω της επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης και χαμηλότερων επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, μπορεί να είναι αναγκαία για την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Τονίζει επίσης πως η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται επίσης από την καλύτερη πρόσβαση σε πιστώσεις και υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής των σχεδίων για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών ισολογισμών. Τέλος, αναφέρει πως η μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό θα προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Ειδικότερα:

• Η ανάπτυξη θα είναι το 2014 αρνητική (-0,3%), αντί ανάπτυξης 0,6% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών και η Κομισιόν) και το 2015 θα κινηθεί με 1,9% (αντί 2,9% της πρόβλεψης του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν).

• Η ανεργία θα διαμορφωθεί το 2014 στο 27,1% και το 2015 θα υποχωρήσει οριακά στα 26,7%.

• Βλέπει αποπληθωρισμό την επόμενη διετία με τον πληθωρισμό στο -1,1% φέτος και -1% για το 2015.

• Το έλλειμμα τοποθετείται στο 2,5% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά και σε 1,4% την επόμενη χρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα