Άρωμα με εσάνς… κρίσης

Ένας νέος, ευωδιαστός αέρας φυσάει στην Ελλάδα της ύφεσης, με γαλλικά αρώματα, αιθέρια έλαια και φινετσάτες βιτρίνες να κατακλύζουν τις γειτονιές της Αθήνας. Πιστές αναπαραγωγές μεγάλων οίκων, αποκλειστικές συνταγές, αλλά και πρώτες ύλες για νέες δημιουργίες διατίθενται σε άκρως προσιτές τιμές στα απανταχού αρωματοπωλεία της πόλης.

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Τα χύμα αρώματα είναι η νέα

τάση της μόδας, που επιβάλλει η τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Το παζλ των επιλογών σε αυτά τα καταστήματα συμπληρώνουν οι λοσιόν σώματος, τα χειροποίητα σαπούνια, τα αιθέρια έλαια χώρου και μασάζ, καθώς και διάφορα άλλα είδη προσωπικής περιποίησης.

Οι προτεραιότητες αλλάζουν, οι ανάγκες παραμένουν οι ίδιες

Δε χρειάζεται να έχετε διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο του Πάτρικ Ζίσκιντ για να νιώσετε τη μυστηριώδη δύναμη που μπορεί να ασκεί επάνω μας ένα άρωμα. Είναι κάτι σαν την αόρατη προσωπική σφραγίδα μας. Και όπως διαχρονικά έχει αποδειχθεί, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, η γυναίκα δεν παύει να αγοράζει και να καταναλώνει προϊόντα ομορφιάς. Κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό της και η κα Αναστασία Τριανταφυλλοπούλου, όταν πριν από εφτά μήνες αποφάσισε να ανοίξει το δικό της αρωματοπωλείο, το «boudoir perfumes and more», στην Ηλιούπολη. «Η πρώτη σκέψη ήταν να προσφέρω σε όλους τη δυνατότητα να μπορούν να αποκτήσουν το αγαπημένο τους άρωμα σε πιο οικονομική τιμή. Οι καιροί και οι προτεραιότητές μας έχουν αλλάξει, αλλά παραμένουμε γυναίκες και πάντα έχουμε την ανάγκη να νιώθουμε όμορφες. Έπειτα το μόνο που είχα να κάνω ήταν να διασφαλίσω την καλύτερη ποιότητα αρώματος και να δημιουργήσω έναν όμορφο χώρο για τους πελάτες μου. Είναι πολύ σημαντικό να τους βλέπω ενθουσιασμένους, να έρχονται ξανά και ξανά, να μας συστήνουν και στους φίλους τους».

Η επιλογή του κατάλληλου αρώματος δεν είναι εύκολη υπόθεση μάς εξηγεί η κα Τριανταφυλλοπούλου, ενώ δεν παρέλειψε να μας συμβουλεύσει και για το πώς να φορέσουμε, αλλά και να διατηρήσουμε το άρωμα μας περισσότερο καιρό. «Το κατά πόσο μας ταιριάζει μια μυρωδιά ή πόση διάρκεια θα έχει πάνω μας έχει να κάνει με το ph του δέρματός μας, αλλά και με την καταλληλότητα της εποχής. Το άρωμα θα πρέπει να το διατηρούμε πάντα σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να το βάζουμε στο μπάνιο μας. Καλό είναι να το φοράμε σε στεγνό και καθαρό δέρμα και ποτέ όταν είμαστε ιδρωμένοι. Για ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια, μπορούμε να το συνοδεύσουμε με την αντίστοιχη κρέμα σώματος».

Το «μυστικό» βρίσκεται στην ποιότητα

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, τα «αρώματα τύπου» δεν υστερούν σε ποιότητα έναντι των αυθεντικών. Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν τη βελτίωση της ποιότητας των χύμα αρωμάτων σε σχέση με το παρελθόν και δηλώνουν πως αποτελούν πολύ καλά και πιστά αντίγραφα των γνήσιων, προσδιορίζοντας την πιστότητα αυτή σε ποσοστό 97%-99,9%. Ο κ. Δημήτρης Γουργιώτης, ιδιοκτήτης των αρωματοπωλείων «Έλαια Φρου-Φρου & Αρώματα» σε Χαλάνδρι και Γαλάτσι, μας εξηγεί γιατί πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. «Έμεινα άνεργος και έπρεπε να βρω μια άμεση λύση. Είχα ασχοληθεί με το άρωμα 25 χρόνια και γνώριζα πολύ καλά τον χώρο των καλλυντικών, καθώς έχω εργαστεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες, ως χημικός. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα αρώματα. Η ιδέα ωρίμασε πολύ γρήγορα, ήξερα πού να βρω το προϊόν, ώστε να είναι αξιόπιστο και πανομοιότυπο με το πρωτότυπο, αφού συνεργαζόμουν ήδη με προμηθευτές που γνώριζα πολύ καλά και εμπιστευόμουν. Επέλεξα τα προϊόντα μου να είναι από τη Γαλλία. Πιστοποιημένα, απολύτως ασφαλή και ελεγμένα. Έχουμε κατορθώσει αυτά τα τρία χρόνια να δημιουργήσουμε μια σταθερή σχέση με τους πελάτες μας, οι οποίοι πολλές φορές προτιμούν τα δικά μας έναντι των αυθεντικών αρωμάτων, καθώς τα προϊόντα μας έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Λαμβάνοντας υπόψη μου διάφορες παραμέτρους που αφορούν στον εκάστοτε πελάτη, επιδιώκω να του προσφέρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θεωρώ πως δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από έναν ευχαριστημένο πελάτη. Όσο περνούν τα χρόνια, η ζήτηση αυξάνεται, αλλά τα έσοδα μας μειώνονται, καθώς ανοίγουν διαρκώς νέα μαγαζιά. Δεν είναι βέβαια όλα τα μαγαζιά ίδια. Η ποιότητα που πουλάει ο καθένας έχει να κάνει με τον προμηθευτή που έχει και κατά πόσο καλά έχει αντιγράψει εκείνος το προϊόν. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ποσότητα του αιθέριου ελαίου, που θα προσθέσει το κάθε μαγαζί για να φτιάξει το άρωμα».

Μαγαζιά για χαμηλά βαλάντια

Οι τιμές αυτών των προϊόντων απέχουν κατά πολύ από αυτές των επωνύμων καλλυντικών-αρωμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι τιμές στις οποίες κυμαίνονται ξεκινούν από 4,5 και φτάνουν τα 8 ευρώ για τα 30 ml, από 6 ως 12 ευρώ για τα 50 ml και από 11 ως 19 ευρώ για τα 100 ml. Όμως, παρά το χαμηλό κόστος εξακολουθούν να υπάρχουν πελάτες που δυσκολεύονται να αγοράσουν, όπως υποστηρίζει η κα Αγγελική Σισμάνη, ιδιοκτήτρια του αρωματοπωλείου «Φρου Φρου & αίσθηση» στο Περιστέρι. «Ακόμα και με αυτές τις τιμές, μας ζητάνε να τους κάνουμε έκπτωση. Έρχονται πελάτισσες και μου λένε πως το άρωμά τους τελείωσε πριν από εβδομάδες, αλλά δεν είχαν ούτε εφτά ευρώ για να αγοράσουν καινούργιο. Βλέπω τον κόσμο να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να προσπαθεί να μην αλλάξει, τελείως, τις συνήθειές του και να συνεχίσει να κάνει αυτά που έκανε με λιγότερα χρήματα. Συνεχίζουν να καταναλώνουν αναζητώντας οικονομικότερες λύσεις. Ξέρω πως τα μαγαζιά μας είναι μαγαζιά της κρίσης, δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα κρατήσει, αλλά για την ώρα οι καταναλωτές έχουν βολευτεί. Ορισμένοι στην αρχή ήταν διστακτικοί μέχρι να δοκιμάσουν το προϊόν, έπειτα όμως τους κέρδισε και έγιναν φανατικοί πελάτες μας. Το παν είναι αυτό που πουλάς να έχει ποιότητα και να είναι πιστοποιημένο, έτσι κρατάς ικανοποιημένους τους πελάτες σου και αποκτάς νέους».

Ό,τι αξίζει, αντέχει στον χρόνο

«Η κρίση έχει δημιουργήσει έναν νέο τρόπο ζωής. Πιστεύω πως αν ένα προϊόν συνδυάζει καλή τιμή και ποιότητα, ακόμα και όταν βγούμε από την οικονομική κρίση, ο κόσμος θα παραμείνει πιστός σε αυτό και δεν θα επιστρέψει στις ακριβές και επώνυμες μάρκες. Αν και ακόμα υπάρχουν πελάτες που ντρέπονται, μας λένε ότι θέλουν να πάρουν ένα άρωμα για να το βάλουν στο αυτοκίνητο ή να το χρησιμοποιήσουν σαν αποσμητικό χώρου. Είμαστε ένα σχετικά νέο μαγαζί, μόλις πριν οχτώ μήνες ανοίξαμε, αλλά κάθε μήνας που περνάει είναι και καλύτερος», μας λέει η κα Ελένη Αυγέρη, ιδιοκτήτρια του αρωματοπωλείου «Αromatopolitan», στο Παγκράτι.

Οι καταναλωτές ψηφίζουν… ναι στην οικονομία

Η κρίση ενισχύει την ανάγκη των καταναλωτών για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, όπως μας τονίζει η Δανάη Καμβουσιώρα. «Δεν βρίσκω λόγο να μην αγοράσει κάποιος ένα προϊόν που είναι εξίσου καλό με το αυθεντικό, αλλά σε καλύτερη τιμή. Όλες οι γυναίκες θέλουμε να μυρίζουμε όμορφα και να έχουμε μεγάλη συλλογή αρωμάτων, χωρίς να δαπανούμε πολλά χρήματα. Επίσης το άρωμα είναι ένα εξαιρετικό δώρο για να κάνεις σε κάποιον, με αυτές τις τιμές λοιπόν είναι και ένα δώρο προσιτό».

Δεν είναι μόνο η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα του μέσου Έλληνα, που τον στρέφει προς τα «αρώματα τύπου», αλλά και η συνειδητή επιλογή πολλών καταναλωτών να μην ξοδεύουν μικρές περιουσίες για τα αρώματά τους. Αρκετοί αρνούνται, πλέον, να πληρώσουν 80 ευρώ για ένα άρωμα, τη στιγμή που μπορούν να αποκτήσουν το αντίγραφό του με 10, όπως ο Γιάννης Μπέγος από την Καλλιθέα. «Έχω αγοράσει άρωμα που ήταν απομίμηση και έμεινα ικανοποιημένος. Προσέγγιζε κατά πολύ το αυθεντικό και η τιμή του ήταν χαμηλή. Αυτά τα μαγαζιά είναι μια πολύ καλή λύση για όποιον δεν έχει ή δεν θέλει να ξοδέψει πολλά χρήματα για να πάρει ένα άρωμα. Χωρίς, λοιπόν, ο καταναλωτής να πληρώνει τον σχεδιασμό, το κοστολόγιο του μπουκαλιού, τον οίκο και τις παγκόσμιες καμπάνιες τους, αγοράζει ένα άρωμα που προσομοιάζει στο αυθεντικό».

Το άρωμα βοηθάει τους ανθρώπους και δη τις γυναίκες να αισθάνονται όμορφα, όπως η Δάφνη Κάβουρα που δεν αποχωρίζεται ποτέ το άρωμά της. «Φροντίζω πριν ακόμα τελειώσει να έχω αγοράσει καινούργιο για να μην ξεμένω. Θα δοκίμαζα και νέα αρώματα που δεν είναι απομιμήσεις των επωνύμων, αν τα αρωματοπωλεία έβγαζαν και δικά τους. Θεωρώ πως μια γυναίκα δεν μπορεί να στερηθεί την περιποίηση, ακόμα και αν δυσκολεύεται οικονομικά, πάντα θα βρίσκει τρόπο να αγοράσει αυτό που θέλει αναζητώντας πιο λογικές τιμές», μας είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν ακόμα δοκιμάσει τα αρώματα τύπου επωνύμων, αλλά δηλώνουν θετικοί στην ιδέα. «Μέχρι στιγμής δεν έχω αγοράσει χύμα άρωμα, αλλά θα το δοκίμαζα εφόσον πωλούνται σε τόσο καλές τιμές. Η μητέρα, η αδερφή και οι φίλες μου χρησιμοποιούν χρόνια αυτά τα αρώματα και είναι απόλυτα ευχαριστημένες. Κρατάνε τα μπουκαλάκια τους και τα ξαναγεμίζουν στο κατάστημα, έτσι εξοικονομούν ακόμα περισσότερα χρήματα», μας είπε η Γιούλη Αφορδακού, φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
φρου φρου και αρώματα απομίμηση
Τυχαία Θέματα