Κινηματογραφικές προτάσεις: Γελάστε, ήρθε το καλοκαίρι

Και αυτή τη βδομάδα –και θα πρέπει να το συνηθίσουμε τώρα αυτό– σας περιμένουν στις αίθουσες λογιών λογιών ταινίες και δη κωμωδίες!

από την Αγγελική Γκαλμπένη

Την παράσταση αυτήν την εβδομάδα έκλεψαν οι Γάλλοι με δυο ξεκαρδιστικές κωμωδίες, «Μην ενοχλείτε, παρακαλώ» και «Οικογένεια Μπελιέ».

Μην ενοχλείτε, παρακαλώ

Λεζάντα: ΚΩΜΩΔΙΑ, 79’| ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΑΤΡΙΣ

ΛΕΚΟΝΤ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΚΛΑΒΙΕΡ, ΚΑΡΟΛ ΜΠΟΥΚΕ, ΒΑΛΕΡΙ ΜΠΟΥΝΕΤΟΝ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΑΛΛΙΑ

Ο Μισέλ, ο γιατρός, έχει πάει μια βόλτα από την αγορά και κοιτάζει στα παλιατζίδικα τα διάφορα αντικείμενα. Όταν μπαίνει σε ένα δισκοπωλείο, πέφτει επάνω σε έναν δίσκο που τον ταράζει! Τον εκθειάζει στον πωλητή, ο οποίος τον είχε στις πιο φτηνές προσφορές, και αγνοούσε την «σπουδαιότητά» του. Ο Μισέλ, λοιπόν, προθυμοποιείται να τον αγοράσει σε μια τιμή ανάλογη της σπουδαιότητάς του. Πριν προλάβει ο πωλητής να του πει μια τιμή, ο ίδιος του δίνει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί για να τον αποκτήσει, αφήνοντας τον πωλητή φυσικά άναυδο!

Το μόνο που θέλει τώρα είναι να πάει όσο πιο γρήγορα γίνεται στο σπίτι του για να ακούσει τον πολυπόθητο δίσκο! Όμως αυτή η μέρα του εποφυλάσσει πιο πολλές εκπλήξεις, που δεν τον αφήνουν να απολαύσει τη μουσική που λατρεύει… Η γυναίκα του, η ερωμένη του, ο γιος του, ο καλύτερος του φίλος, η καθαρίστρια και οι γείτονες του, λες και έχουν συνωμοτήσει όλοι ενάντια στην ηρεμία του!

Ο ηθοποιός που υποδύεται τον Μισέλ, είναι απ’ τους πιο γνωστούς -και καλούς- Γάλλους ηθοποιούς. Για άλλη μια φορά δίνει τον καλύτερό του εαυτό, χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο. Απ’ την άλλη μεριά , ο σκηνοθέτης είχε στο δυναμικό του πολύ καλό υλικό -πέρα απ’ τον πρωταγωνιστή- απ’ όλους τους ηθοποιούς και το εκμεταλλεύτηκε ας στα άκρα. Συνήθως στις κωμωδίες παλιές, νέες, ξένες, ελληνικές, συμβαίνουν πρώτα σιγά σιγά διάφορα ευτράπελα και στο τέλος γίνεται το μεγάλο μπαμ, όπου όλοι συνδέονται με κάποιον αστείο τρόπο, ώστε να καταλήξει η ιστορία. Στη συγκεκριμένη, ο σκηνοθέτης δεν θέλησε να το αφήσει έτσι και έχει προσθέσει ένα τέλος που θα μπορούσε να είναι και δραματικό, αλλά κανείς τους δεν είχε τέτοια διάθεση. Ακόμα και στα πιο δραματικά κομμάτια της ταινίας δεν γίνεται να μη χαμογελάσεις και αυτό όχι με το ζόρι, αλλά με πολλή χαρά! Δείτε την!

Η Οικογένεια Μπελιέ

Λεζάντα: ΚΩΜΩΔΙΑ, 105’ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΕΡΙΚ ΛΑΡΤΙΓΚΟ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΛΟΥΑΝ ΕΜΕΡΑ, ΚΑΡΙΝ ΒΙΑΡ, ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΝΤΑΜΙΕΝ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΑΛΛΙΑ

Μετά τις πολλαπλές επιτυχίες του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου («Θεε μου τι σου κάναμε», «Άθικτοι» «Μπίλι Έλιοτ: γεννημένος χορευτής» και το πρόσφατο «Η συνταγή της Πωλέτ») ακόμα μια ταινία έρχεται να πάρει θέση στην ίδια λίστα. Έκοψε πάνω από επτάμιση εκατομμύρια εισιτήρια στη Γαλλία, εξασφάλισε τη διανομή της σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κερδίζοντας το βραβείο κοινού!

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου: Οι Μπελιέ είναι μια κανονικότατη οικογένεια. Ο Ροδόλφος είναι παντρεμένος με την Γκίγκι, έχουν δυο παιδιά και φροντίζουν την φάρμα τους. Τι σημαίνει όμως κανονική οικογένεια; Γιατί οι Μπελιέ έχουν κάτι διαφορετικό: Οι τρεις απ’ τους τέσσερις είναι κωφοί! Μόνο η κόρη ακούει και μετά από παρότρυνση του δασκάλου της μουσικής ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα για να γίνει τραγουδίστρια! Αυτό φυσικά κακοφαίνεται στους γονείς της, οι οποίοι βασίζονται πάνω της για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Η Πάολα δε θέλει με τίποτα να στεναχωρήσει τους δικούς της και έχει να παλέψει με ένα τρομερό δίλημμα…

Όλη αυτή η επιτυχία είναι αναπάντεχη για τους συντελεστές της, που είδαν μία σχετικά μικρή παραγωγή να κερδίζει με το γέλιο, τη συγκίνηση και τη μουσική τις καρδιές των απανταχού σινεφίλ, και μάλιστα του απαιτητικού κοινού της Γαλλίας. Όπως λέει και ο σκηνοθέτης της ταινίας, «Η οικογένεια είναι μια θεματική με την οποία ταυτίζονται όλοι και γι’ αυτό είναι συχνό θέμα για την τέχνη. Όλα είναι τόσο κοντά στην επιφάνεια, πρωτόγονα συναισθήματα, το γέλιο και το δάκρυ. Και στην ταινία αυτή δε χρειάζεται να διαλέξει κανείς ανάμεσα στην κωμωδία και τη συγκίνηση, όπως ακριβώς και στη ζωή».

Πέρα από την ξεκαρδιστική συνύπαρξη της οικογένειας σε ένα γεμάτο ζωή, αλλά και χάος σπιτικό, η ταινία μιλά για την βαθιά ανθρώπινη εμπειρία του αποχωρισμού από την οικογενειακή φωλιά προς τον έξω ενήλικο κόσμο, Μπορούμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο χωρίς καταπίεση; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ελευθερία όλων; Πώς βιώνουμε την αλλαγή -σε εμάς και σε άλλους; Το ότι αγαπάμε βαθιά κάποιον δεν σημαίνει ότι τον συμπαθούμε όλη την ώρα, και σε μια οικογένεια ακόμη περισσότερο.

Οι ηθοποιοί πριν αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας έκαναν αυστηρά μαθήματα νοηματικής γλώσσας για πέντε μήνες, όλοι εκτός απ’ τον μικρό γιο της οικογένειας, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα κωφός. Όλοι δούλεψαν με μεγάλο σεβασμό και συγκέντρωση, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ειλικρινές.

Πάντα είναι συγκινητικό το διαφορετικό, αν και διαφορετικό είναι κάτι μόνο όταν το δει κάποιος έτσι. Ένας συναρπαστικός κόσμος ανοίγεται μπροστά μας στην μεγάλη οθόνη με τόσα πολλά συναισθήματα! Θα είχε ενδιαφέρον και στο θέατρο αυτό.

Παρόλα τα καλά λόγια που έχω πει μέχρι τώρα, την ταινία την «χαλάει» το φινάλε της, που θα μπορούσε να μην είναι τόσο μελό. Η πρωταγωνίστρια είναι πρωτοεμφανιζόμενη στο σινεμά, ενώ έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσω της συμμετοχής της στα 15 της χρόνια στο μουσικό σόου «The voice».

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Η Κατάσκοπος (από 18/6)

Μια ευτραφής πράκτορας της CIA που δεν έχει αναλάβει ποτέ υπόθεση παρά έχει καταλήξει να είναι το κορίτσι για όλες τις δουλειές στο γραφείο, θα κάνει το ντεμπούτο της με μια υπόθεση που θα σκορπίσει άφθονο γέλιο σε συνδυασμό με όλα τα εφέ για μια χολυγουντιανή ταινία κατασκόπων!

The rewrite (από 18/6)

Έχει κερδίσει το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου για ένα έργο του, αλλά τώρα πια ο γνωστός σεναριογράφος έχει μείνει χωρίς δουλειά και χωρίς λεφτά! Καθώς οι λογαριασμοί του τρέχουν και μαζεύονται απειλητικά, δέχεται τη δουλειά ως καθηγητής σε ένα πανεπιστήμιο, όπου και θα του χτυπήσει την πόρτα ο έρωτας!

Keywords
Αναζητήσεις
λουαν εμερα the voice
Τυχαία Θέματα