Αποκάλυψη Τ. Γκάλμπρεϊθ: «Κατ’ εντολή Τσίπρα το Plan X»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα Diem 25 ο καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ αποκαλύπτει ότι το μυστικό εναλλακτικό σχέδιο που εκπόνησε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μετάβαση στη νέα δραχμή, έγινε μετά από σχετική εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

«Ήταν

τον Μάρτιο του 2015 όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε τη βοήθειά μου σε ένα «εύθραυστο εγχείρημα»» γράφει ο καθηγητής για να εξηγήσει: «Επρόκειτο για την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου – κατ’ εντολή του πρωθυπουργού – σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ».

Όπως τονίζει ο Τ. Γκάλμπρεϊθ «ήταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα εργαστήκαμε για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και καταθέσαμε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ”, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Η δουλειά μας επικεντρώθηκε στην οικονομική και νομική εξειδίκευση των μελών της ομάδας, την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη μετάβαση σε ένα άλλο νόμισμα, τις ιδιωτικές συζητήσεις με έμπιστους ειδικούς αλλά και τη συγκέντρωση πληροφοριών για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο 64χρονος Αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι «όλοι είχαν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε αν αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ αλλά και των κινδύνων που θα ακολουθούσαν αν γινόταν γνωστό το σχέδιο μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δουλέψαμε όσο το δυνατόν πιο διακριτικά και κυρίως μακριά από την Αθήνα».

«Στο τέλος ο Γιάννης Βαρουφάκης συζήτησε το περιεχόμενο της δουλειάς που είχαμε κάνει, με τον πρωθυπουργό και εκείνος, όπως όλοι γνωρίζουν, πήρε την τελική απόφαση. Αυτή ήταν μια απόφαση που εναπόκειτο στον πρωθυπουργό», καταλήγει ο Γκάλμπρεϊθ, περιγράφοντας το πώς ένιωθε αποχωρώντας από την χώρα μας, στις 7 Ιουλίου: «Από τη μια μεριά ευχόμουν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό, για μια ισχυρότερη ώθηση από τους φίλους της Ελλάδας και για λίγη ευελιξία από τους πιστωτές, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Από την άλλη πλευρά ένιωθα χαρούμενος που προσέφερα τις υπηρεσίες μου για έναν καλό σκοπό έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο φίλος μου, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε φέρει εις πέρας με άριστο τρόπο τα καθήκοντά του».

Το άρθρο Αποκάλυψη Τ. Γκάλμπρεϊθ: «Κατ’ εντολή Τσίπρα το Plan X» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα