To Υπουργείο Οικονομικών σας ψάχνει για να σας πληρώσει!

Του Χρήστου Κώνστα

Είναι μία από τις σπάνιες -σπανιότατες- φορές, που η Εφορία αναζητά χιλιάδες όχι οφειλέτες, αλλά δικαιούχους. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, υπάρχουν 140.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα, που δικαιούνται να εισπράξουν επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο που αγόρασαν και δεν το έχουν διεκδικήσει ακόμη!

Οι οικογένειες που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά με ένα e mail την αίτησή τους για να τους καταβληθεί από την Εφορία. Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Χάρης Θεοχάρης -λίγο πριν εγκαταλείψει το πόστο του στη ΓΓΠΣ για να αναλάβει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων- έχει καταρτίσει έναν μεγάλο κατάλογο με 140.000 περίπου φορολογούμενους, δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου, τους οποίους τώρα πρέπει να αναζητήσει η Εφορία, γιατί δεν υπέβαλαν την ηλεκτρονική αίτηση που απαιτείται για να το εισπράξουν.

Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων διασταύρωσαν τις δηλώσεις που υπέβαλαν στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, στις οποίες αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των πελατών που αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια έγινε αντιστοίχηση των καταναλωτών αυτών με τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην εφορία πέρυσι και με τις ποσότητες πετρελαίου για τις οποίες, βάσει γεωγραφικής κατανομής, δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (27 λεπτά ανά λίτρο που αγοράστηκε).

Τις επόμενες μέρες οι δικαιούχοι θα λάβουν και ατομική ειδοποίηση (μέσω email ή τηλεφώνου, αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) που θα τους ενημερώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών τους αναζητεί, όχι γιατί χρωστούν, αλλά για να τους καταβάλει το επίδομα πετρελαίου, που φτάνει μέχρι και τα 840 ευρώ. Ωστόσο στη ΓΓΠΣ έχουν διαθέσιμα τα email μόνον των 110.000 από τους 150.000 που αναζητούνται για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Για τους υπόλοιπους η «έρευνα» θα γίνει τηλεφωνικά, καθώς … οι ατομικές ειδοποιήσεις μέσω ταχυδρομείου κοστίζουν.

Παρόλα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν να εκπλαγούν δυσάρεστα και ορισμένοι που, μέσω της ατομικής ειδοποίησης που θα λάβουν, ίσως ανακαλύψουν πως εμφανίζονται στα συστήματα της ΓΓΠΣ σαν να αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης, που όμως ποτέ δεν προμηθεύτηκαν. Δεν αποκλείεται δηλαδή να αποκαλυφθεί πως, σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένοι επιτήδειοι -συνεργάτες ή οικείοι τους πιθανότατα- ίσως χρησιμοποίησαν εν αγνοία τους τα προσωπικά τους στοιχεία, για να εισπράξουν παράνομα επιστροφές φόρου που κανονικά δεν δικαιούνται, από εικονικές παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης.

Keywords
Αναζητήσεις
εμαιλ πετρελαιο θερμανσησ ειδοποιηση
Τυχαία Θέματα