«Intimate»: Η ποίηση της καθημερινότητας σε μια ονειρική παράσταση

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Η ομάδα
Η Πλεύσις (www.plefsis-space.gr) φέτος κλείνει 20 χρόνια και από την σύστασή της (1996). Κινείται στον χώρο του σωματικού θεάτρου, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη γλώσσα θεάματος, η οποία προκύπτει μέσα από το συνδυασμό θεάτρου, σύγχρονου χορού και μιμικής. Οι παραστάσεις στηρίζονται στη σωματική εκφραστικότητα των ερμηνευτών, στο πολυμορφικό σκηνικό χώρο -που διαμορφώνεται κατά περίσταση- και στο θέατρο αντικειμένων, ως βασικό ερευνητικό πεδίο της ομάδας. Με σταθερή παρουσία

στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα η Πλεύσις εκφράζει ένα διαρκή προβληματισμό και μία αναζήτηση γύρω από την γλώσσα του σώματος.

Με τις παραστάσεις της ταξιδεύει σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, ενώ έχει κερδίσει το 1ο βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου της Δραπετσώνας, καθώς και το 1ο βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου της Αθήνας. Πέραν των παραστάσεων, συγχρόνως διευθύνει εργαστήρι όπου γίνονται μαθήματα μιμικής, σύγχρονου χορού, τάι-τσι, θεατρικού παιχνιδιού, δημιουργικής κίνησης για παιδιά και αποτελεί και φυτώριο για νέους που θέλουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την μιμική.

Η λογοτεχνία αποτελεί πηγή έμπνευσης στην πλειοψηφία των παραστάσεων της Πλεύσις. Καλβίνο, Μπύχνερ, Μπόρχες, Μπέκετ, Όμηρος, Μπασελάρ είναι συγγραφείς που τους ενέπνευσαν για να φτιάξουν μοναδικές παραστάσεις. Δεν πρόκειται για αναπαράσταση λογοτεχνικών κειμένων, αλλά το κείμενο αποτελεί ένα έναυσμα, ώστε οι συντελεστές να δημιουργήσουν μια δικιά τους, μοναδική ιστορία. Χωρίς να προσπαθούν να υποκαταστήσουν τα λόγια του κειμένου, με κίνηση, επιδιώκουν να δημιουργήσουν το αίσθημα που θα προκαλούσαν αυτά τα λόγια αν λέγονταν. Κάθε σκηνή έχει κι ένα συναίσθημα. Ο θεατής, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει 100% τι κάνει ο περφόρμερ, εισπράττει όμως τη σωστή συγκινησιακή φόρτιση και έτσι συμβαδίζει με το συγκινησιακό φορτίο των ερμηνευτών.

Η παράσταση «Intimate»
Οι παραστάσεις της Πλεύσις είναι ένα οπτικό και, συγχρόνως, σωματικό θέατρο. Ο σύγχρονος χορός παντρεύεται με το θέατρο, τα αντικείμενα με την ποίηση, η εικαστικότητα με την μουσική. Στην φετινή τους παραγωγή με τον τίτλο «Intimate» (=οικείο) το όνειρο παντρεύεται με την πραγματικότητα. Για πρώτη φορά φέρνουν την καθημερινότητα επί σκηνής δημιουργώντας σκηνικές συνθέσεις εμπνευσμένες από τη ζωή, τα βιώματα και τον τρόπο σκέψης των απλών ανθρώπων.

Ωστόσο η αφορμή για αυτή την ιστορία υπήρξε ο Gaston Bachelard (1884–1962, ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους και σύγχρονος επιστήμονας, ποιητής και πανεπιστημιακός) και το έργο του «Η ποιητική του χώρου»(1958). Ένα έργο που μιλά για την ποίηση της καθημερινότητας του χώρου και την ποιητική αίσθηση που παίρνεις από τα καθημερινά αντικείμενα.

Το σκηνικό θυμίζει αφαιρετικά ένα δωμάτιο. Ένα μακρόστενο τραπέζι, όπου πάνω, κάτω και γύρω από αυτό κινούνται οι ερμηνευτές. Στο βάθος μια αέρινη κατασκευή, κρεμασμένη από ψηλά, θυμίζει έπιπλα. Όλα τα αντικείμενα παίρνουν ζωή στην παράσταση, αλλά το ντουέτο των ερμηνευτών είναι ο κύριος πρωταγωνιστής. Ίσως πρόκειται για ζευγάρι, ίσως για συγκατοίκους, ίσως για συνοδοιπόρους στην ζωή. Και συναντάνε τη ζωή και τον θάνατο, τον χρόνο, τη φθορά, την αγάπη, το μίσος, τη φύση.

Οι δύο ήρωες χάνονται ανάμεσα στην καθημερινότητά τους, ενώ οι κωμικές στιγμές της καθημερινότητας συνυπάρχουν με τις μαύρες στιγμές μιας συμβίωσης, πάντα όμως με οδηγό την ποιητική της φαντασίας. Όπως στις περισσότερες παραστάσεις της Πλεύσις, το εκφραστικό σώμα του ερμηνευτή συνυπάρχει απόλυτα με την λεπτομέρεια την ποίηση και την και λεπτότητα.

Η μουσική
Τρίτο πρόσωπο σε αυτή την σχέση των δύο περφόρμερ είναι ο μουσικός. Για πρώτη φορά η Πλεύσις συστήνει στο κοινό τον -επί 11 χρόνια- μουσικό και συνθέτη τους, τον Μηνά Εμμανουήλ. Ο Μ. Εμμανουήλ (liveelectronics) τους συνοδεύει με τους ήχους που παράγονται κατά την διάρκεια της παράστασης και αυτός τους συνθέτει, τους πολλαπλασιάσει και τους παράγει ζωντανά κατά την διάρκεια της παράστασης! Ποτέ καμία μέρα ο ήχος δεν είναι ίδιος με την προηγούμενη. Χαρτάκια που κυλούν πάνω στο τραπέζι, πουλιά που κελαηδούν με το πρώτο φως της ημέρας, νερό που κυλάει, καραβάκια, χαρτιά, μπουκάλια που αχνίζουν, ρούχα που ξεθάβονται από το χώμα, λουλούδια που ξεμυτίζουν, είναι μερικά από τα αντικείμενα που προκαλούν αίσθηση στην παράσταση. Σώμα, εικαστικό περιβάλλον, χορός, ηχοτοπία συνυπάρχουν επί σκηνής και δένουν αρμονικά σε ένα υπέροχο σύνολο.

Χώρος Τέχνης «14η Μέρα»
Καλλιρρόης 10 (αρχή Βουλιαγμένης)
Metro: Ακρόπολη, τραμ: Στάση Βουλιαγμένης
Τηλ.: 210-9210077
Σαββατοκύριακα 9.30 μ.μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα