Ιδιοκτήτες ακινήτων στην κυβέρνηση «Ελάτε να πάρετε τα κλειδιά των σπιτιών μας…»

Του Γιώργου Αυτιά

Αλίμονο σε όσους έχουν σπίτι και όσους εισπράττουν ενοίκια! Μετά τον σκληρό ΕΝΦΙΑ και σκληρός φόρος ενοικίων!

Αυτή τη φορά το μακρύ χέρι του κράτους πέφτει καταλυτικά πάνω στους ιδιοκτήτες ακινήτων… Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ που σμπαραλιάζει τα εισοδήματα, έρχεται και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που σκοτώνει την ιδιοκτησία στην Ελλάδα… Δηλαδή αν κάποιος εισπράττει ενοίκια, αυτό το ποσό πάει απευθείας στο συνολικό εισόδημα

και ο φόρος αυξάνεται! «Δεν έχουμε να πληρώσουμε άλλα βάρη…», φωνάζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, ο πρόεδρός τους κ. Παραδιάς τόνισε, απαντώντας σε κρατικό αξιωματούχο, ότι «είναι άδικο η μισθωτή εργασία να φορολογείται με ανώτατο συντελεστή 42% και τα μισθώματα μόνον με 33%».

Επ’ αυτού οι ιδιοκτήτες τονίζουν ότι «για λόγους ισότητας και δικαίου, ταυτόχρονα με την ενιαία κλίμακα φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, να αναγνωρίσει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500, να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους οι δαπάνες ασφάλισης, συντήρησης-επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, καθώς και οι αποσβέσεις τους, και φυσικά να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, γιατί η διασφάλιση της εισπραξιμότητάς του ήταν ο κύριος λόγος της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων! Οι ιδιοκτήτες τονίζουν επιπρόσθετα ότι «η περικοπή των συντάξεων όσων έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από εκμίσθωση ακινήτων, αποτελεί την απόλυτη αδικία…».

«Αλέξη, μην κόψεις συντάξεις για λίγα τετραγωνικά»

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μία ιδιαίτερα τεκμηριωμένη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ζητούν εν όψει του ασφαλιστικού να μην υπάρξει περικοπή συντάξεων. Μάλιστα χαρακτηρίζουν «άδικη και απαράδεκτη την πρόταση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο για περικοπή των συντάξεων όσων έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από εκμίσθωση ακινήτων».

Η Ομοσπονδία Iδιοκτητών Ακινήτων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η σχεδιαζόμενη Εθνική Σύνταξη δεν μπορεί να έχει προνοιακό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να αντιστοιχεί στις εισφορές που καθένας έχει καταβάλει. Συνεπώς κάθε περικοπή της για έναν τέτοιο λόγο είναι κατάφωρα άδικη και κοινωνικά απαράδεκτη, γιατί θα είναι μια σκληρή τιμωρία στα “μυρμήγκια” της κοινωνίας». Σε ό,τι αφορά στη φορολογία των ενοικίων και τον ΕΝΦΙΑ, στην ίδια επιστολή τονίζονται:

Ενοίκια: «Αν καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση και εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, τότε θα πρέπει να ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, έκπτωση για τις δαπάνες επισκευής και ασφάλισης των ακινήτων, αλλά κυρίως να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι γνωστό ότι ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκε η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων ήταν να διασφαλιστεί η εισπραξιμότητά του». Διαφορετικά, τονίζεται στην επιστολή, «η θέσπιση ενιαίας κλίμακας με συντελεστές που θα φτάνουν το 50%, χωρίς αφορολόγητο, χωρίς έκπτωση δαπανών, χωρίς αποσβέσεις, και με τον ΕΝΦΙΑ να “ζει και να βασιλεύει”, θα υποδεικνύουν τη φοροδιαφυγή ή την εγκατάλειψη των ακινήτων ως μοναδικές διεξόδους…».

Φορολογία: «Η πρόθεση του υπουργείου να επαναφέρει τον ΦΑΠ θα επιρρίψει τα βάρη σε εκείνους που “ματώνουν” πληρώνοντας τα πολλά, και που τώρα σχεδιάζεται να κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσιες φορολογικές υποχρεώσεις από αυτές που ήδη έχουν, προς όφελος εκείνων που ουσιαστικά απαλλάσσονται με τρόπο κοινωνικά άδικο. Μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε βέβαιο εισπρακτικό “Βατερλώ”».

Keywords
Τυχαία Θέματα