Eurogroup: Μπλόκο από Σόιμπλε στη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους(video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Για μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος βοήθειας μετέθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόσθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.Προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης(Eurogroup) στις Βρυξέλλες (άρχισε στις 16.00) ο Γερμανός πολιτικός παρέπεμψε στο Eurogroup
του περασμένου Μαΐου και είπε: «Δεν έχει νόημα να συζητάμε για άλλα μέτρα σε σχέση με το ελληνικό χρέος… Όταν τελειώσουμε με το ελληνικό πρόγραμμα θα δούμε»
Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητούνταν κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως οι προσδοκίες φαίνεται ότι ήταν υπερβολικές και δεν είχαν λάβει υπόψη τον κυριότερο παράγοντα: τις διαθέσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Ο Β. Σόιμπλε ήταν ξεκάθαρος και παρέπεμψε τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου το 2018.

Θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία και ελπίδες για έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δήλωσε πως «βλέπει» ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Θα υπάρξει μια ενημέρωση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup στις συζητήσεις, μια ενθαρρυντική εξέλιξη. Απελευθερώθηκαν τα 2,8 δις ευρώ της πρώτης δόσης, και εργαστήκαμε τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η πρώτη αποστολή έστειλε πίσω αρκετά θετικά σημάδια και πλέον έχω ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως δεσμευθήκαμε το Μάιο ελπίζω να υπάρξει μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένου και του χρέους πριν το τέλος του έτους. Από τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι σημαντικό και οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν τις δικές τους».
Ο Γάλλος αξιωματούχος ωστόσο, υποστήριξε ότι για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα Για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα όμως, ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αβέβαιος και είπε πως η χρονική τους τοποθέτηση βρίσκεται «μετά το 2018».

Το άρθρο Eurogroup: Μπλόκο από Σόιμπλε στη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους(video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα