Σας «κόλλησε» ένα τραγούδι; Να πώς θα «ξεκολλήσετε» αμέσως!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πολλές φορές συμβαίνει να μας έχει κολλήσει ένα τραγούδι και μάλιστα να υποχρεώνουμε και τους άλλους να μας ακούνε! Κι αυτό δεν κρατάει μόνο λίγες ώρες, αλλά συνήθως τραγουδάμε για μέρες το ίδιο τραγούδι, χωρίς να μπορούμε να εξηγήσουμε το λόγο που μας κόλλησε! Το πιο συνηθισμένο μέρος είναι το μπάνιο, αλλά ακόμη και στο περπάτημα ή κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού, θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε. Πώς έρχεται όμως ένα τραγούδι και «κάθεται» στο μυαλό;

Σε αυτό, ήρθε να απαντήσει μια μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα! Οι ερευνητές ζήτησαν

από 3.000 ανθρώπους να αναφέρουν τα τραγούδια εκείνα που δεν ξεκολλάνε συνήθως από το μυαλό τους. Αφού δόθηκαν οι σχετικές απαντήσεις, οι επιστήμονες προχώρησαν σε σύγκριση των τραγουδιών. Με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά των πιο κοινών τραγουδιών και κατέληξαν σε συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των ανθρώπων έχουν ένα τραγούδι κολλημένο στον εγκέφαλο και το σιγοτραγουδούν για περίπου 6-7 μέρες. Αυτά που μας κολλάνε είναι συνήθως «μπιτάκια» με γρήγορο και έντονο ρυθμό ενώ η μελωδία τους είναι απλή. Διάφορα χαρακτηριστικά όμως, όπως επαναλήψεις, μουσικά άλματα ή ενδιάμεσα κενά, τα διαφοροποιούν από το μέσο τραγούδι. Τα συγκεκριμένα τραγούδια παίζονται συχνά στο ραδιόφωνο και είναι πιο εύκολο να καταγραφούν στον εγκέφαλο μας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί κανείς σε ένα βαθμό να προβλέψει ποια τραγούδια θα κολλήσουν στα κεφάλια των ανθρώπων, με βάση το μελωδικό περιεχόμενό τους», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.

Αν όμως θέλουμε, εμείς και οι γύρω μας, να διώξουμε το τραγούδι από το μυαλό μας, τι κάνουμε; Οι ερευνητές, έχουν την απάντηση και γι’ αυτό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βάλουμε ολόκληρο το τραγούδι να παίξει ή να προσπαθήσουμε να μην το σκεφτόμαστε καθόλου.

Η καλύτερη συμβουλή των ερευνητών, είναι για το τέλος: Σιγοτραγουδάμε κάτι άλλο, με προτεινόμενο τον Εθνικό Ύμνο!

Τα τραγούδια που είναι κατά σειρά τα πιο «κολλητικά» είναι τα εξής:

«Bad Romance» – Lady Gaga
«Can’t Get You Out of My Head» – Kylie Minogue
«Don’t Stop Believin'» – Journey
«Somebody That I Used to Know» – Gotye
«Moves Like Jagger» – Maroon 5
«California Gurls» – Katy Perry
«Bohemian Rhapsody» – Queen
«Alejandro» – Lady Gaga
«Poker Face» – Lady Gaga

Η έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Κέλι Γιακουμπόφσκι του Τμήματος Μουσικής του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts».

.

Το άρθρο Σας «κόλλησε» ένα τραγούδι; Να πώς θα «ξεκολλήσετε» αμέσως! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα