«Ξεθωριάζει» το άστρο του Ομπάμα – Χαμηλές δημοσκοπήσεις και σενάρια διάσωσης

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει έρθει αντιμέτωπος με τις περισσότερες προσωπικές επιθέσεις όσο κάθε άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τρομοκράτης, προδότης, κρυφός μουσουλμάνος είναι οι συνήθεις χαρακτηρισμοί που τον πλαισιώνουν. Το παράδοξο για την ιδιότητά του ήταν ότι μέχρι τώρα δεν τον είχαν αποκαλέσει ψεύτη.

Αυτό άλλαξε τώρα, καθώς ο Ομπάμα κατηγορείται δημοσίως ότι είπε ψέματα για το ασφαλιστικό του πρόγραμμα (Affordable Care Act), καθώς υποστήριζε ότι όποιος επιθυμούσε να κρατήσει τη δική του ασφάλιση θα είχε αυτή τη δυνατότητα.

Μαζί

με αυτά τα γεγονότα, προστίθενται και τα στοιχεία για την υπόθεση παρακολουθήσεων της NSA, όπου και πάλι ο πρόεδρος δεν φαίνεται να ξεμπλέκει εύκολα χωρίς να λαβωθεί η υπόληψή του.

Αυτή τη στιγμή, δεν είναι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι αυτοί οι οποίοι βλέπουν τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ με μισό μάτι. Οι εξελίξεις φαίνεται να ζώνουν τον πρόεδρο, καθώς τους τελευταίους μήνες πηγαίνει από τη μία υπόθεση στην άλλη σκορπίζοντας προβληματισμό σε όλη τη χώρα – πριν από μερικές εβδομάδες ακόμη οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για πόλεμο με τη Συρία.

Όταν τέλειωσε διπλωματικά η διαμάχη για τα χημικά όπλα της Συρίας, ακολούθησε το «λουκέτο» στο Κογκρέσο. Και όταν άνοιξε το Κογκρέσο, «έσκασε» το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφώνων από ξένους ηγέτες. Τελευταίο θέμα που προστίθεται στον πονοκέφαλο του επιτελείου του Ομπάμα είναι το ασφαλιστικό πρόγραμμα που προσπαθεί να εισάγει ο πρόεδρος.

Μετά το σκάνδαλο της Μόνικα Λεβίνσκι και του Μπιλ Κλίντον, μετά τα ψέματα του Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Ομπάμα έθεσε την υπόσχεση να είναι ένας διαφορετικός πολιτικός, ένας πιο έντιμος πολιτικός.

Σε άρθρο της ιστοσελίδας του Εθνικού Αμερικανικού Ραδιοφώνου (npr.org) αναφέρεται ότι είναι παράλογο να θεωρηθεί ένας πρόεδρος υπεύθυνος για ό,τι γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μεγαλύτερη ευθύνη συνήθως φέρει το Κογκρέσο ενώ κανείς μέσα στο Λευκό Οίκο δεν γνωρίζει πλήρως τα νομοσχέδια που περνούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί ως «δικαιολογία» για τον Ομπάμα, παρόλα αυτά δεν είναι η σωτηρία του.

«Όταν τα πράγματα πάνε καλά για τον πρόεδρο, τότε σημαίνει ότι έχει τον έλεγχο. Όταν τα πράγματα είναι άσχημα, τότε εκείνος προβάλλεται σαν να μην έχει τον έλεγχο», αναφέρει ο Μάθιου Σόχα, πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου Βορείου Τέξας, ενώ προσθέτει ότι «δεν μπορείς να πεις πολλές φορές ‘δεν μου αρέσει αυτό αλλά δεν το ήξερα’ μέσα στη θητεία σου».

Αν υπαινιχτεί ότι ο πρόεδρος δεν ξέρει αρκετές φορές πολλά από τα θέματα που προκύπτουν, τότε σίγουρα αποκαλύπτεται ένα ψεγάδι στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Λευκού Οίκου, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρύθμιση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πολιτικός επιστήμονας.

Και αν ο κόσμος πιστεύει ότι ο Ομπάμα ψεύδεται για να σωθεί, τότε κάτι τέτοιο μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα του.

Την Τετάρτη η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα ποσοστά επιδοκιμασίας του προέδρου Ομπάμα είχαν φτάσει το κατώτερο σημείο στην ιστορία της θητείας του. Άραγε θα καταφέρει να επιζήσει της θύελλας αλλά και να προστατέψει την υστεροφημία του;

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα