Μερική έκλειψη Ηλίου το μεσημέρι – Σε ποια μέρη του κόσμου θα είναι ολική [εικόνα]

Ορατή θα είναι από την Ελλάδα η σπάνια έκλειψη Ηλίου, η οποία θα πραγματοποιηθείς στις 15.08 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η Σελήνη θα καλύψει σε ποσοστό 10% των ηλιακό δίσκο στη νότια Ελλάδα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, η κάλυψη θα είναι μικρότερη. Αντίστοιχα,

η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μεγαλύτερη στα νότια (στην Κρήτη θα διαρκέσει περίπου μία ώρα) και μικρότερη στα βόρεια.

Πιο συγκεκριμένα, η έκλειψη θα διαρκέσει από τις 15.08 έως τις 16.05 στην Αθήνα, από τις 15.16 έως τις 15.47 στην Θεσσαλονίκη, από τις 15.06 έως τις 16.00 στην Πάτρα και από τις 15.04 έως τις 16.17 στα Χανιά.

Όπως επισημαίνουν οι αστρονόμοι, η παρατήρηση της έκλειψης με κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια πρέπει να γίνει μόνο με την προσθήκη ειδικών ηλιακών φίλτρων, καθώς αν κανείς παρακολουθήσει με γυμνά μάτια την έκλειψη, διατρέχει κίνδυνο σοβαρής οφθαλμολογικής βλάβης. Τονίζεται επιπλέον ότι τα απλά γυαλιά ηλίου δεν παρέχουν επαρκή προστασία.

Η έκλειψη αυτή θεωρείται σπάνια καθώς είναι υβριδική, δηλαδή στην Ελλάδα είναι ορατή ως μερική αλλά σε άλλα μέρη της Γης θα είναι ολική. Όπως φαίνεται, ολική έκλειψη θα έχει ο Ατλαντικός ωκεανός και η δυτική και κεντρική Αφρική, συγκεκριμένα η Γκαμπόν.

Η επόμενη έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα γίνει το Μάρτιο του 2015.

Δείτε σε ποια μέρη του κόσμου θα είναι ολική η έκλειψη:

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα