Το πρώτο επίσημο ματς εθνικών ομάδων στην ιστορία

Μπορεί η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας να είχε ιδρυθεί το 1863, αλλά ο κόσμος έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1872 για να δει το πρώτο επίσημο παιχνίδι με αντιπάλους εθνικές ομάδες, που έγινε σαν σήμερα πριν από 143 χρόνια. Ήταν ένα χορταστικό 0-0 ανάμεσα σε Αγγλία και Σκωτία, αλλά πριν φτάσουμε σ’ αυτό λίγα λόγια για το παρασκήνιο του έργου.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Θέλοντας να προωθήσει το άθλημα στο «Νησί» ο Τσαρλς Άλκοκ, γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, διοργάνωσε πέντε ανεπίσημα παιχνίδια μεταξύ Αγγλίας-Σκωτίας, τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ 5 Μαρτίου 1870

και 24 Φεβρουαρίου 1872 (τρεις νίκες για Αγγλία - δύο ισοπαλίες). Επειδή όμως οι αγώνες αυτοί διεξήχθησαν στο Λονδίνο και οι περισσότεροι Σκωτσέζοι παίκτες που συμμετείχαν κατοικούσαν εκεί, υπήρξε γκρίνια. Τότε ο Άλκοκ πρότεινε να διεξαχθεί ένα παιχνίδι στη Σκωτία, έτσι ώστε η ομάδα των Σκωτσέζων να μπορεί να αποτελείται από γηγενείς παίκτες και η αναμέτρηση να μπορεί έτσι να χαρακτηριστεί «επίσημη».

Παρότι δεν είχε δημιουργηθεί ακόμα Σκωτσέζικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η Κουίνς Παρκ, (η γνωστότερη και δυνατότερη ομάδα εκείνο τον καιρό στη Σκωτία) δέχτηκε την πρόκληση και ο αγώνας ορίστηκε επίσημα να διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου 1872, στο γήπεδο του West of Scotland Cricket Club, που βρισκόταν στο Hamilton Crescent του Partick (περιοχή της Γλασκώβης).

Αρχίζει το ματς

Η 11άδα των γηπεδούχων ήταν, φυσικά, η 11άδα της Κουίνς Παρκ, και παρατάχθηκε σε διάταξη 4-0-6. Η 11άδα των άγγλων περιελάμβανε παίκτες από εννιά διαφορετικές ομάδες και κατέβηκε με το πιο «προχώ» 2-0-8 σύστημα. Οι Σκωτσέζοι φορούσαν μπλε σκούρα εμφάνιση με κουκούλα, ενώ οι Άγγλοι λευκή εμφάνιση και καπέλα. Διαιτητής ορίστηκε ο Σκωτσέζος Γουίλιαμ Κιέι και αλλαγές δεν προβλέπονταν. Το παιχνίδι ήταν να ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι, αλλά καθυστέρησε 20 λεπτά να αρχίσει λόγω ομίχλης. Το παρακολούθησαν περίπου 4.000 θεατές, οι οποίοι είχαν πληρώσει ένα σελίνι για να προμηθευτούν το εισιτήριό τους.

Παρά το γεγονός ότι ο αγωνιστικός χώρος ήταν βαρύς λόγω της συνεχούς βροχής που έπεφτε τις τρεις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή, οι ανταποκρίσεις της εποχής περιγράφουν ένα καλό και μοιρασμένο παιχνίδι. Στο πρώτο ημίχρονο κυριάρχησαν οι Σκωτσέζοι, στο δεύτερο οι Άγγλοι, αλλά ατυχώς για τον κόσμο γκολ δεν μπήκε. Όχι ότι δεν είχε συναρπαστικές στιγμές το παιχνίδι: «Ο Λέσλι και οι υπόλοιποι ντριμπλάρουν τόσο έξυπνα, που οι αγγλικές γραμμές πολιορκούνται» όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Scotsman ή ακόμα «Ο Κερ εκλεισε το παιχνίδι με την πιο έξοχη κούρσα της ημέρας, ντριμπλάροντας με την μπάλα σε όλο το μήκος του γηπέδου», όπως γράφει η αγγλική εφημερίδα Graphic. Καρδιές έσπασαν λίγο πριν το τέλος του ματς, όταν οι γηπεδούχοι έχασαν την ευκαιρία του αγώνα: Ο Ρόμπερτ Λέκι σούταρε αλλά η μπάλα προσγειώθηκε πάνω στην ταινία που είχε δεθεί ανάμεσα στους δύο στύλους εν είδει οριζόντιου δοκαριού.

Για την ιστορία, η Σκωτία αγωνίστηκε με τους Γκάρντνερ (τερματοφύλακας), Κερ, Τέιλορ, Τόμσον και Τ. Σμιθ στην άμυνα και τους Ρ. Σμιθ, Λέκι, Ράιντ, ΜακΚίνον, Ριντ και Γουόδερσπουν στην επίθεση. Η Αγγλία παρατάχθηκε απέναντί της με τους: Μπάρκερ στο τέρμα, Γκρίνχαλ και Γουέλτς στην άμυνα και τους Τσάπελ, Μέιναρντ, Μπρόκμπανκ, Κλεγκ, Κερκ, Οταγουέι, Τσένερι και Μόρις στην επίθεση. Το πόσοι απ’ αυτούς μάρκαραν και το πόσοι έπαιζαν το σύστημα «περίπτερο» δυστυχώς δεν καταγράφηκε από τους δημοσιογράφους της εποχής.

The post Το πρώτο επίσημο ματς εθνικών ομάδων στην ιστορία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα