Συνέλαβαν Ναζί, σφαγέα 15.700 Εβραίων

Ο Νο1 καταζητούμενος για εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Λάζλο Τσάταρι ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα της Ουγγαρίας χωρίς να θυμίζει σε τίποτε τον σαδιστή του Κάσσα.Του προσέφερε, λένε, μεγάλη ευχαρίστηση ο ξυλοδαρμός ανυπεράσπιστων, καταβεβλημένων, γυναικών. Τις χτυπούσε αλύπητα με ένα μαστίγιο που είχε περασμένο στη ζώνη του και χαμογελούσε. Τις υποχρέωνε να ανοίξουν χαντάκια στο παγωμένο έδαφος με τα γυμνά τους χέρια, να μείνουν ακίνητες για ατελείωτες βασανιστικές ώρες «σε θέσεις άγχους», τις χτυπούσε με ένα

σκληρό δερμάτινο λουρί σκύλου και τις παρακολουθούσε ενώ προσπαθούσαν μαζί με τους Εβραίους συντρόφους τους να το σκάσουν από το κολαστήριό τους. Ακριβώς τη στιγμή που νόμιζαν ότι τα είχαν καταφέρει, τους πυροβολούσε.

Ο σαδιστής Λαντισλάους Τσάταρι ήταν ο διοικητής εβραϊκού γκέτο στην Κάσσα της Ουγγαρίας (σημερινή Κόσιτσε της Σλοβακίας) και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο αιμοβόρους Ναζί του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τα γερμανικά στρατιωτικά αρχεία που βρέθηκαν από κυνηγούς των Ναζί και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ στην Ιερουσαλήμ, ο Τσάταρι είχε  στείλει σε φριχτό θάνατο περισσότερους από 15.700 Εβραίους. Αυτός ο άνθρωπος ζούσε ελεύθερος μέχρι σήμερα το πρωί σε ένα μικρό, φτωχικό διαμέρισμα της Ουγγαρίας. Πήγαινε στο σούπερ μάρκετ, χαλάρωνε μπροστά στην τηλεόραση, απολάμβανε τη συντροφιά φίλων και δεν φοβόταν να ανοίξει την πόρτα του όταν κάποιος άγνωστος χτυπούσε το κουδούνι.

Λίγες μέρες πριν ο 97χρονος Τσάταρι έριξε πάνω του ένα πουκάμισο και έτρεξε με τις κάλτσες να δει ποιος ήταν στην πόρτα. Με έκπληξη ο άγνωστος άνδρας μπροστά του συστήθηκε ως απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας Sun. Το μυστικό του είχε μαθευτεί. Σήμερα συνελήφθη στη Βουδαπέστη.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν μπορούσε να δικαιολογήσει το παρελθόν του, φάνηκε σοκαρισμένος και ψέλλισε: «Όχι, όχι. Φύγε από εδώ». «Το είχες σκάσει στον Καναδά και ζούσες εκεί ενώ όλος ο κόσμος σε κυνηγούσε;», είπε ο ρεπόρτερ και ο πρώην διοικητής των Ες Ες απάντησε θυμωμένος: «Όχι, όχι. Δεν θέλω να το συζητήσω».

Πριν του χτυπήσει το κουδούνι ο δημοσιογράφος τον παρακολουθούσε καθώς είχε βγει για ψώνια στην αγορά. Πήρε μια εφημερίδα της ακροδεξιάς από ένα κιόσκι και κάθισε σε ένα παγκάκι, σε ανοιχτό δημόσιο χώρο της Βουδαπέστης, να τη διαβάσει. Λίγο αργότερα ήρθε μια κοκκινομάλλα φίλη του και κάθισε δίπλα του. Συζητούσαν για δυο ώρες περίπου πριν σηκωθούν να συνεχίσουν τα ψώνια τους. Είχε μόλις μετακομίσει στην γειτονιά αυτή. Πριν έμενε σε ένα διαμέρισμα λίγα τετράγωνα μακριά και οι γείτονες τον φώναζαν “Papa Csatary”. Γνώριζαν άραγε;

Το κουδούνι στο νέο του διαμέρισμα έγραφε “Smith” αλλά πίσω από την πόρτα ασφαλείας, το γραμματοκιβώτιό του είχε χειρόγραφη επιγραφή “Smith L Csatary”.

Ο Τσάταρι κατηγορείται για τον θάνατο περισσότερων από 15.700 Εβραίων, τους οποίους, σύμφωνα με μαρτυρίες έστειλε στο Άουσβιτς την άνοιξη του 1944. Υπεύθυνοι του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ τον θεωρούσαν τον σημαντικότερο καταζητούμε

Keywords
Τυχαία Θέματα