Απίστευτο: Βρέθηκαν τα οστά της Τζοκόντα!

Στα έγκατα ενός μοναστηριού στη Φλωρεντία Ιταλοί αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι ανακάλυψαν το μεγάλο μυστικό πίσω από τον πιο διάσημο πίνακα στον κόσμο.

Αιώνες τώρα αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο άοκνα πασχίζουν να ανακαλύψουν τη μυστηριώδη γυναίκα που χρησιμοποίησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ως μοντέλο για να φιλοτεχνήσει τον περίφημο πίνακα της Τζοκόντα. Και αυτή τη φορά πιστεύουν ότι τα κατάφεραν!

Θαμμένος κάτω από το δάπεδο της φλωρεντιανής μεσαιωνικής μονής Saint Ursula βρέθηκε ο σκελετός της Λίζα Γκεραρντίνι, της γυναίκας που φέρεται να αποτέλεσε έμπνευση για

το αριστούργημα το οποίο είχε παραγγείλει στον Ντα Βίντσι ο ζάμπλουτος έμπορος μεταξιού Φραντσέσκο ντελ Τζόκοντο. Οι περισσότεροι ιστορικοί των τεχνών συμφωνούν ότι η γυναίκα αυτή –η οποία έγινε μοναχή μετά τον θάνατο του άντρα της- είναι η Τζοκόντα του πίνακα…

Η Λίζα Γκεραρντίνι πέθανε στο μοναστήρι στις 15 Ιουλίου 1542, σε ηλικία 63 ετών και ο σκελετός της βρέθηκε από Ιταλούς αρχαιολόγους καλά κρυμμένος σε μια κρύπτη, πολλά μέτρα κάτω απότ ο έδαφος.

Μόλις πάρουν στα χέρια τους τις εξετάσεις DNA και βεβαιωθούν ότι ο σκελετός ανήκει στην γυναίκα αυτοί, ειδικοί επιστήμονες θα προχωρήσουν σε ανακατασκευή του προσώπου –με τη βοήθεια και της τεχνολογίας- προκειμένου να διευκρινιστεί μια για πάντα εάν η Λίζα Γκεραρντίνι είναι η πιο γυναίκα με το πιο αινιγματικό χαμόγελο στην ιστορία της τέχνης.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, Σιλβάνο Βινσέτι εξέφρασε την ανησυχία του μήπως τα οστά που βρέθηκαν στην κρύπτη ανήκουν σε περισσότερες από μία γυναίκες αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με υπομονή και μεθοδικότητα θα ξεχωρίσουν τον σκελετό της Γκεραρντίνι…

Ο Ντα Βίντσι ξεκίνησε το πορτρέτο της Μόνα Λίζα (το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου) το 1503 ή 1504 και το ολοκλήρωσε το 1519, λίγο πριν τον θάνατό του και αφότου είχε μετακομίσει στη Γαλλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα