Συμφωνία του Κουαρτέτου για την Ελλάδα – Έρχεται στην Αθήνα το ΔΝΤ

19:23 3/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Στην χαλάρωση των πιέσεων προς την Ελλάδα φαίνεται να συμφώνησαν οι «σκληροί» της Ευρώπης, δημιουργώντας νέο σκηνικό μετά τις συνδυαστικές ζυμώσεις της Τετάρτης και ενόψει των κρίσιμων συμβουλίων της Δευτέρας.

Στο δείπνο που έγινε στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος που γεννά ελπίδες για εξεύρεση λύσης και για επιστροφή το ταχύτερο των δανειστών στην Αθήνα.

«Έγινε

καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές», είπε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, επιβεβαιώνοντας την παρουσία του Πολ Τόμσεν στο δείπνο και προαναγγέλλοντας την επιστροφή των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα.

«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Ο ακριβής χρόνος επιστροφής του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας», πρόσθεσε ο κ. Ράις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πιέσεις της Γερμανίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους οδήγησαν σε πλατφόρμα συνεννόησης που τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό στο 2% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018.

Μάλιστα το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με την ίδια φόρμουλα συνεννόησης, θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως την μεγάλη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω από τον μήνα Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.΄

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τόμσεν τοποθετούσε το δημοσιονομικό από 4% ως 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 9 δισ. ευρώ. Και οι δύο πλευρές, Ευρώπη και ΔΝΤ αναμένεται να λύσουν τις διαφορές τους την προσεχή Δευτέρα, ή να οδηγηθούν σε ρήξη αν δεν οδηγήσει σε συμφωνία η φόρμουλα συνεννόησης που βρίσκεται στο τραπέζι.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προέκυψε υπό το βάρος και του επερχόμενου δημοψηφίσματος για το ενδεχόμενο Brexit τον Ιούνιο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει πάση θυσία να αντιμετωπίσει τους κινδύνους «αποσύνθεσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης που προκύπτουν από τον συνδυασμό της απειλής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, της οξύτατης προσφυγικής κρίσης που αποκτά χαρακτήρα ανθρωπιστικής καταστροφής για την Ελλάδα, και του ενδεχομένου για αναζωπύρωση των σεναρίων χρεοκοπίας της χώρας και Grexit σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως αναφέρουν βέβαια διπλωματικές πηγές, το ερώτημα είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει τη βούληση και την ικανότητα να υλοποιήσει με αξιοπιστία, αν όχι όλες, ένα σημαντικό μέρος της μακράς λίστας των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, με δεδομένη και την εκρηκτική κατάσταση του προσφυγικού.

The post Συμφωνία του Κουαρτέτου για την Ελλάδα – Έρχεται στην Αθήνα το ΔΝΤ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα