«Η Ελλάδα έχει τραβήξει πολλά», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όχι δεν είναι… άρρωστος

18:22 3/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Μπορεί το Βερολίνο να διατείνεται επισήμως ότι το προσφυγικό δεν θα πρέπει να συνδέεται με την υλοποίηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, εντούτοις ο ασυνήθιστα ήπιος τόνος Γερμανών αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο το Βερολίνο είναι έτοιμο για παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας, προφανώς στα απόνερα της προσφυγικής κρίσης, κάτι που προκύπτει πλέον και από τα πλέον επίσημα χείλη. Αναφερόμαστε φυσικά στον άτεγκτο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,

θεματοφύλακα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος κάνει λόγο πλέον για «ευελιξία». Άναψε μάλιστα το πράσινο φως για ισοδύναμα μέτρα «αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί».

Σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung έρχεται να προσδιορίσει την εν λόγω ευελιξία και να ενισχύσει τις εκτιμήσεις που θέλουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών έτοιμο να προχωρήσει σε παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας. Εκπρόσωπός του σημείωσε χθες Τετάρτη ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφασίζει με ευελιξία ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζει προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος.

«Με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε αποδεσμεύει ουσιαστικά την Αθήνα από την υποχρέωση να υλοποιήσει μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό για να λάβει νέα δάνεια», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η SZ. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως τη μείωση συντάξεων, με ισοδύναμα. «Αρκεί στο τέλος να βγαίνουν οι αριθμοί».

Ένα άλλο γεγονός που σύμφωνα με την Deutche Welle καταδεικνύει την αλλαγή στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι το προ ημερών σχόλιο του υπουργού παρά τη καγκελαρία Πέτερ Αλτμάγερ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει μέσω twitter από τους Ευρωπαίους να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. «Μπορώ μόνον να συμφωνήσω», ήταν η απάντηση του στους δημοσιογράφους.

Aκόμη και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σχεδόν αδύνατο να αποσπάσει κανείς στην παρούσα φάση αιχμηρές δηλώσεις. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», είπε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών. Μέχρι πριν από λίγο καιρό την πρόταση αυτή θα ακολουθούσαν προειδοποιήσεις και νουθεσίες περί υλοποίησης του συμπεφωνημένου προγράμματος.

Χαρακτηριστική ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο του καθιερωμένου μπρίφινγκ. Μπορεί η Αθήνα να έχει καθυστερήσει με τις μεταρρυθμίσεις, εντούτοις καταβάλλει προσπάθειες για την υλοποίησή τους και αυτό θα πρέπει να της αναγνωριστεί, λένε κύκλοι τους υπουργείου, τους οποίους επικαλείται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Τι έχει συμβεί και η Γερμανία αποφάσισε –κατά τα φαινόμενα- να βάλει νερό στο κρασί της; Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι στη γερμανική πρωτεύουσα ακούγεται συχνά πια ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Πρώτον, διότι δεν διαφαίνεται καλύτερη εναλλακτική επιλογή και δεύτερον γιατί έχει παρουσιάσει στο κάτω-κάτω μεγαλύτερο έργο από πολλούς προκατόχους της.

Η -συχνά επαναλαμβανόμενη εσχάτως- επισήμανση εκ μέρους του Βερολίνου ότι το τρέχον πρόγραμμα προσφέρει αρκετή ευελιξία είναι κάτι που κανείς δεν άκουγε στη γερμανική πρωτεύουσα μέχρι πρότινος. Και μπορεί επισήμως να μη συνδέεται με την προσφυγική κρίση, οι ενδείξεις όμως αντανακλούν στην πρόθεση της Άνγκελα Μέρκελ να χαλαρώσει τα λουριά της Αθήνας, ως αντίβαρο στο μεγάλο υποζύγιο που έχει αναλάβει για το προσφυγικό.

Όπως εικάζει πάντως η Deutche Welle, η ευελιξία αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη ακροβασία. Διότι το ΔΝΤ επιμένει στην απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων, αξιώνοντας πιο σκληρές παρά πιο ήπιες περικοπές. Οι εκπρόσωποι του Ταμείου προειδοποιούσαν ήδη από τις αρχές του χρόνου για τον «κίνδυνο» να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Ήδη το Κουαρτέτο δεν μπορεί να καταλήξει σε κοινό τόπο σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και το ΔΝΤ απειλεί εδώ και καιρό να εγκαταλείψει το πρόγραμμα. Αυτό, υποστηρίζει η εφημερίδα, θα έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτική θέση την Καγκελάριο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο εσωτερικό. Διότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν αποσπούσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα.

The post «Η Ελλάδα έχει τραβήξει πολλά», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όχι δεν είναι… άρρωστος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα