Στο χαμάμ, λέμε ταμάμ

Επιτέλους, η Αθήνα απέκτησε το δικό της –boutique– χαμάμ, έστω και σε δύσκολους καιρούς. Είσαι έτοιμος για vintage περιποίηση;

Από την Εβίτα Κυριαζή

Πόσες φορές δε θέλησες να ξαναζήσεις την εμπειρία του χαμάμ του  υθεντικού (όχι του ντεμέκ, του γυμναστηρίου) που πρωτοδοκίμασες στο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη; Ξέρω, κάμποσες. Δύσκολο να χωνέψεις πως στην Αθήνα, μια πρωτεύουσα εκατομμυρίων,

όπου στο παρελθόν Ρωμαίοι και Οθωμανοί παίρνανε τα μπάνια τους «αλά τούρκα» δεν υπήρχε μέχρι πρότινος ούτε ένα place to be για τους λάτρεις του ατμόλουτρου.

Περασμένα ξεχασμένα όμως, καθώς ένα διατηρητέο κτίριο στο Θησείο αφέθηκε στα χέρια μηχανικού και αρχιτέκτονα εκ Τουρκίας (αυτοί ξέρουν) και πλέον φιλοξενεί ένα μινιόν χαμάμ, με το θόλο του, τα μαρμάρινα κρεβάτια του (για την απολέπιση-ιεροτελεστία με τον κετσέ), τις γούρνες του (έξι τον αριθμό), το χώρο μασάζ του (με προϊόντα Ιορδανίας, όπως νερό από τη Νεκρά Θάλασσα, φουλ στα minerals) τα τσάγια και τα λουκούμια του.

«Αν και στα κλασικά χαμάμ το νερό είναι στάσιμο, στις γούρνες μας έχουμε τρεχούμενο, για καλύτερη ροή ενέργειας» μας λέει η Νάγια Κούρτη, μία εκ των τριών ιδιοκτητών-εραστών των χαμάμ. «Θέλαμε το πρώτο χαμάμ της Αθήνας να ανοίξει στο κέντρο, για ιστορικούς λόγους» εξηγεί, κάνοντας τη σύνδεση με το (μοναδικό σωζόμενο) χαμάμ των Αέρηδων, που σήμερα είναι μουσείο, «και για να μπορούν να το επισκέπτονται όλοι» καταλήγει. Ήδη το Hammam Baths έχει γίνει αγαπημένο σπα στοπ αθλητών, χορευτών, Κωνσταντινουπολιτών που ξανανταμώθηκαν με την παλιά τους συνήθεια, Μαροκινών και Σύριων μπον βιβάν, Εβραίων που κάνουν ένα πέρασμα μιάμισης περίπου ώρας (η στάνταρ περιποίηση) πριν μπουν στη διπλανή συναγωγή. Είναι επίσημο: τα μπάνια του λαού ήρθαν στο κέντρο.

Info
Hammam Baths, Αγίων Ασωμάτων 17 & Μελιδόνη 1, Θησείο, τηλ. 210-3231073. Τρίτη-Παρασκευή 13:00-22:00, Σαββατοκύριακα 10:00-22:00. Λόγω μικρής χωρητικότητας, οι υπηρεσίες παρέχονται κατόπιν ραντεβού.

Πηγή: Στο Nitro που κυκλοφορεί

Διαβάστε ακόμα:

* Σαπούνι, το καλύτερο αντρικό άρωμα

* “Μένοντας” με τους Beatles

* Καλοί τρόποι; Εξαρτάται που είσαι!

Keywords
Τυχαία Θέματα