Στα 80 δισ. τα πρόστιμα στη Bank of America για τις ευθύνες της στην κρίση του 2007-2009

Για την Ευρώπη θα φάνταζε εξωφρενικό, για την Ελλάδα το πιο σύντομο ανέκδοτο. Κι όμως για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Κι αυτό εξηγεί πολλά για το ποια οικονομία μπορεί να σταθεί και πως. Ποια οικονομία θα τα καταφέρει και ποια θα κρύβεται πίσω από τη… φούστα της μαμάς της.

Μετά από συμβιβασμό με το αμερικανικό κράτος, η Bank of America καλείται να καταβάλλει πρόστιμα 16,75 δισεκατομμυρίων

δολαρίων για τις πρακτικές που εφάρμοσε πριν και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007 – 2009. Συγκεκριμένα για το γεγονός ότι πούλησε ομόλογα στεγαστικών δανείων που επρόκειτο να καταρρεύσουν προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημία στους πελάτες της.

Με το τελευταίο αυτό πρόστιμο, το σύνολο των ποινών που έχουν επιβληθεί στη συγκεκριμένη τράπεζα - σύμβολο της οικονομίας των ΗΠΑ, ανέρχεται στα 80 δισ. δολάρια, πάντα για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο των 17,75 δισ. αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ και ξεπερνά σημαντικά τα 13 δισ. που κατέβαλε η JPMorgan Chase τον Νοέμβριο του 2013.

Η Bank of America πλήρωσε 11,6 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2013 για την πώληση αμφιλεγόμενων δανείων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία στεγαστικής πίστης Fannie Mae. Φέτος τον Μάρτιο κατέβαλε 9,5 δισ. δολάρια στην κρατική αρχή εποπτείας στεγαστικής πίστης για την παραπλανητική πώληση δανείων στην Fannie Mae και την αντίστοιχη Freddie Mac, οι οποίες τα τιτλοποιούν με την εγγύηση του αμερικανικού κράτους. Τον Ιούνιο του 2011, η Bank of America αποζημίωσε ομάδα επενδυτών που έχασαν τα χρήματά τους.

Μέρος των προστίμων αφορούν, επίσης, παραπλανητικές και αμφιλεγόμενες πρακτικές της επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch αλλά και της τράπεζας στεγαστικής πίστης Countrywide Financial, τις οποίες εξαγόρασε η Bank of America όταν βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο Ερικ Χόλνερ, υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, διευκρίνισε πως «η Bank of America αναγνώρισε πως την περίοδο που προηγήθηκε της χρηματοπιστωτικής κρίσης τόσο η Merrill Lynch, όσο και η Countrywide Financial διέθεσαν ομόλογα από τοξικά στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου και χαμηλής ποιότητας, παραπλανώντας το ανυποψίαστο επενδυτικό κοινό και την κυβέρνηση».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τόνι Ουέστ, γενικός εισαγγελέας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα το πρωί επιβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά πως καμία οντότητα δεν είναι ούτε αρκετά ισχυρή, ούτε μεγάλη για να ξεφύγει από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Από το συνολικό ποσό, η Bank of America θα πληρώσει 9,65 δισ. δολάρια στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έξι πολιτείες των ΗΠΑ και οργανισμούς του ομοσπονδιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον 7 δισ. δολάρια θα καταβληθούν σε πελάτες της τράπεζας που δυσκολεύονται να καλύψουν τις δόσεις των δανείων τους ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

The post Στα 80 δισ. τα πρόστιμα στη Bank of America για τις ευθύνες της στην κρίση του 2007-2009 appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα