Σε ψυχιατρική κλινική ο πρόεδρος των δεσμοφυλάκων για τον θάνατο του Καρέλι

15:14 1/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Στη σύλληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας προέβησαν άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά τις διώξεις που άσκησε εις βάρος τους ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκης, για τρία κακουργήματα που αφορούν στο θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι.

Οι διώξεις αφορούν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν συλληφθεί τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ

ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για τον πρόεδρο των Εσωτερικών Φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρη Κονσολίδη που νοσηλεύεται από χθες νωρίς το απόγευμα, στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Οι διώξεις για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας είναι κατά συγκεκριμένων υπαλλήλων, ενώ για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς της Ιτέας είναι κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση. Αναμένεται σύντομα και η σύλληψη των υπολοίπων τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων Νιγρίτας για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Πως έφθασαν οι Αρχές στις συλλήψεις;

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιούσαν με εντατικούς ρυθμούς ευρύτατη έρευνα, η οποία περιελάμβανε πολύωρες καταθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, φρουρών και μαρτυρίες δεκάδων ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον κρατούμενο στη «διαδρομή» του από τις φυλακές Μαλανδρίνου, το δικαστήριο και το Α.Τ. Ιτέας, μέχρι το στερνό του κελί, στις φυλακές Νιγρίτας. Η έρευνα αφορά το κρίσιμο τριήμερο 25-27 Μαρτίου, από τη στιγμή που ο βαρυποινίτης διέπραξε τον φόνο μέχρι την ώρα που βρέθηκε νεκρός, καθώς εικάζεται ότι ο κρατούμενος είχε ξυλοκοπηθεί σε διαφορετικά σημεία από διαφορετικούς δράστες, ακόμα και αν εντοπιστούν όλοι οι δράστες, θα χρειαστούν διεξοδικές έρευνες και σειρά ανακρίσεων για να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες.

Μέχρι στιγμής βέβαια τα πάντα ερευνώνται, με το μόνο σίγουρο να είναι το πόρισμα των ιατροδικαστών Μηνά Γεωργιάδη και Ελένης Ζαγγελίδου, που κάνει λόγο κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και πολλαπλές θλαστικές - εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα του Καρέλι τα οποία έφεραν και τον θάνατό του και σίγουρα όχι σε παθολογικά αίτια.

Τέλος σύμφωνα με δημοσίευμα στο zougla.gr, κάμερα που βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένη σε διάδρομο των φυλακών Νιγρίτας κατέγραψε στις 16.00 το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, λίγα λεπτά μετά την προσαγωγή του Καρέλι στο Μαλανδρίνο, σωφρονιστικούς υπαλλήλους να βάζουν τον βαρυποινίτη σε κελί στο οποίο δεν υπήρχε κάμερα ασφαλείας. Όπως φαίνεται από το καταγεγραμμένο υλικό, δυόμισι ώρες μετά, δύο υπάλληλοι των φυλακών σέρνουν έξω από το κελί τον Καρέλι, ο οποίος δείχνει να μην έχει τις αισθήσεις του.

Το χρονικό των δύο θανάτων

Τρίτη 25 Μαρτίου και ο σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Μαλανδρίνου, Γιώργος Τσιρώνης, μπαίνει στο κελί του βαρυποινίτη, Ιλία Καρέλι, μαζί με ακόμη δύο δεσμοφύλακες. Ο ισοβίτης έδωσε στον άτυχο Τσιρώνη ένα σημείωμα που όπως θα διαπιστωθεί αργότερα το έκανε για να του αποσπάσει την προσοχή, αφού το χαρτί έγραφε:

«Προς την Υπηρεσία Φυλακών του Μαλανδρίνου.

Με κρατάτε εδώ μέσα στη φυλακή τσάμπα τόσο καιρό, τόσα πολλά χρόνια, μόνο για κλοπές, χωρίς να έχω σκοτώσει κάποιον, γιατί;

Γιατί δεν μου αφήσατε να πάω στο σπίτι μου να βρω ζωντανή τη μάνα μου, γιατί; Γιατί δεν μου αφήσατε να έφκιανα και εγώ μια οικογένεια, γιατί;

Είμαι μέσα από το 1997 και δεν χορτάσατε με τα τόσα χρόνια από τη ζωή μου;

Μέχρι τώρα έχω βγάλει τα ισόβια και 4 χρόνια με εργασία. Με το λάθος που έχω κάνει δεν μου αξίζανε τόσα πολλά χρόνια και ακόμα συνεχίζετε να με κρατάτε, γιατί; Γιατί τώρα αναγκαστικά πρέπει να πάρω και εγώ μια ζωή από εσάς…

Γιατί μου το πήρατε όλη την ζωή μου, γιατί, γιατί… γιατί;».

Οι μαχαιριές του Ιλία Καρέλι – με το αυτοσχέδιο μαχαίρι που έκανε από την πόρτα του κελιού του - ρίχνουν νεκρό τον Γιώργο Τσιρώνη.

Από εκεί και πέρα και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια της Ιτέας, ο βαρυποινίτης έφερε ήδη μώλωπες και τραύματα στο σώμα του. Μάλιστα, ο αξιωματικός υπηρεσίας ο οποίος τον παρέλαβε στο φύλλο εισόδου κατέγραψε την κατάσταση του κρατουμένου, η οποία επιβεβαιώθηκε και από αστυνομικές πηγές που είδαν τον Ιλία Καρέλι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια της Ιτέας.

«Ήταν ήρεμος και δεν παραπονέθηκε για πόνους στο σώμα. Ήταν όμως χτυπημένος, στον σβέρκο, στους αγκώνες και στο πρόσωπο, ήταν φανερό για κάποιον αν τον έβλεπε από κοντά» εξηγούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του zougla.gr και ρεπορτάζ των Χρήστου Μαζάνη και Ανδρέα Ντίνη, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής την 25η Μαρτίου, ο Ιλία Καρέλι φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους την ώρα που είχε σφάξει τον κουμπάρο του διευθυντή των φυλακών, άρα ο κατάσταση του Αλβανού κακοποιού να οφείλεται αποκλειστικά στις φυλακές του Μαλανδρίνου.

Στη συνέχεια, ο Iλία Καρέλι μεταφέρθηκε με περιπολικό τζιπ από τα κρατητήρια της Ιτέας, όπου και κρατείτο μετά την επίθεση, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

«Κατά τη διάρκεια της σωματικής έρευνας, διαπίστωσα ότι ήταν χτυπημένος. Στις 19.15 του πήγα φαγητό στο κελί του και ευτυχώς που υπήρχε η κάμερα και έχει καταγράψει τα πάντα. Δεν τον χτυπήσαμε εμείς και δεν είχαμε τέτοιο σκοπό. Ούτε κάποιος άλλος κρατούμενος τον χτύπησε. Δεν παραπονέθηκε για πόνους στο σώμα, απλώς ήταν λίγο φοβισμένος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματικός που τον παρέλαβε και τον εγκατέστησε σε κελί της απομόνωσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με κάμερες ασφαλείας. Στο κελί του στις φυλακές της Νιγρίτας στις Σερρών ήταν μόνος του, για λόγους ασφαλείας, από τις 15.45 το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Μαρτίου. Στις 18.32 ξάπλωσε για 45 λεπτά και, σύμφωνα με τους ίδιους αλλά και τις κάμερες, στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Το ίδιο βράδυ, στις 23:30, γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους και για το δεύτερο πρωταγωνιστή του θρίλερ με την επιβεβαίωση του θανάτου του δολοφόνου του άτυχου δεσμοφύλακα, Ιλία Κέρελι.

Keywords
Τυχαία Θέματα