Σαμαράς: Ο ναυπηγικός τομέας είναι ο συνδετικός κρίκος Ελλάδας – Κίνας

“Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό και πολιτισμός χωρίς ανάπτυξη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα το πρωί στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνει η πόλη Χαντσού και στο οποίο ήταν το τιμώμενο πρόσωπο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι “η αρμονία με το περιβάλλον είναι το ζητούμενο. Αρμονία σημαίνει αρετή, ευημερία και ομορφιά”. Στην ίδια πόλη ο κ. Σαμαράς

συναντήθηκε με τον Γιου Τσε Σεν, ο οποίος είναι πρόεδρος της Πολιτικής Διάσκεψης των Αντιπροσώπων του Λαού.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ακόμη ότι η περιοχή του Χαντσού, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί Έλληνες στο ναυπηγικό τομέα, αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την Κίνα. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με το δήμαρχο της Σαγκάης και το απόγευμα θα μιλήσει στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Οι συμφωνίες και το Follow up

Σημαντικές δεσμεύσεις για την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ανέλαβαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Κινέζος ομόλογος του στην συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο.

Η κινεζική πλευρά έξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της για το λιμάνι του Πειραιά, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, «σφραγίζοντας» μια σειρά από επενδύσεις που προετοιμάζονται από εταιρείες –κολοσσούς της ασιατικής υπερδύναμης.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε απευθύνει κάλεσμα προς τους Κινέζους, να γίνουν μέλη του «ελληνικού success story», κάνοντας επενδύσεις στη χώρα μας. Μάλιστα, υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα, σε αυτόν των υποδομών, του τουρισμού, στην αξιοποίηση αρχαιολογικών και ιστοριών μνημείων, αλλά και σε αυτόν την επιστήμης και της γνώσης, καθώς η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, με σπουδές σε πανεπιστήμια της χώρας και όχι μόνο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα», σημειώνοντας πως πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι η χώρα θα κέρδιζε και πάλι την αξιοπιστία της. Αυτό φαίνεται, όπως είπε, από τη μείωση των spread και από τις εκτιμήσεις των αγορών.

Ο κ.Σαμαράς έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους στο «σπίτι του λαού» στην πλατεία Τιεν αν Μεν από τον Λι Κετσιάνγκ. Ο Κινέζος Πρωθυπουργός κατά την προσφώνηση του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε «Είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς».

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ υπογράφηκε σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων.

Συγκεκριμένα οι συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι:

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Η China Development Bank καλωσορίζει θερμά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρεία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Έχει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Σαμαρά, όλη η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη, ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Κίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα