Οικονομική κρίση και ανεργία προκαλούν υπέρταση

Η οικονομική κατάσταση και η ανεργία συσχετίζονται απευθείας με την υπέρταση, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε δείγμα 123.000 ανθρώπων και επικαλείται η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ασκληπιείου Βούλας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, Α. Μανώλης επισημαίνει τον ρόλο του τρόπου ζωής στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, αφού σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατων ερευνών:

Η μείωση της πρόσληψης

άλατος σε 2.4 νατρίου την ημέρα -από κάθε πηγή- οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 8 mm Hg. Δηλαδή αν κάποιος έχει πίεση 143/92 mm Hg (δηλαδή είναι υπερτασικός) μπορεί να την κατεβάσει σε 138/88 mm Hg (δηλαδή εκτός των παθολογικών ορίων).

Η απώλεια κιλών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 5 ως 20 mm Hg για κάθε 10 κιλά μείωσης του σωματικού βάρους.

Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 4 mm Hg.

Περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα 5 ως 7 ημέρες την εβδομάδα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της αρτηριακής πίεσης από 4 ως 9 mm Hg.

Τα φρούτα, λαχανικά και τροφές με χαμηλά λιπαρά στην καθημερινή μας διατροφή μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση κατά 8-14 mm Hg.

«Όταν, παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής, η υπέρταση επιμένει ή όταν υπάρχει διαβήτης ή/και βλάβη οργάνου θα πρέπει να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή. Παρόλα αυτά, είναι μικρό το ποσοστό των υπερτασικών που επιτυγχάνει σίγουρη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης. Σήμερα δίνουμε μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, επομένως η απλοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής θεωρείται απαραίτητη και συμβάλλει στη συνεργασιμότητα ιατρού και υπερτασικού ασθενούς. Ευτυχώς έχουμε στη διάθεσή μας σταθερούς συνδυασμούς δύο ή και τριών θεραπευτικών κατηγοριών φαρμάκων σε ένα δισκίο που προσφέρουν τόσο αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης όσο και προστασία από τις επιπλοκές της νόσου», τονίζει ο κ.Μανώλης.

Και ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Υπέρτασης, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE HELLAS-7, της Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Σωτηρία, Γεώργιος Στεργίου συμπληρώνει ότι «η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι είναι ουσιαστικό σκέλος της εκπαίδευσης του πληθυσμού, που γλιτώνει χρόνο και χρήμα σε υπερτασικούς και ασφαλιστικά ταμεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα