Σαμαράς και Βενιζέλος βάζουν στην εξίσωση την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας

Μήνυμα για μια σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία όμως θα είναι η κορύφωση της μνημονιακής πορείας των τελευταίων χρόνων εκπέμπει και πάλι από χθες η κυβέρνηση, μετά την αμηχανία των προηγούμενων ημερών, από τη συνεδρίαση του Eurogroup και μετά δηλαδή. Έτσι, ο στόχος της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές συνδέεται εκ νέου και με την προεδρική εκλογή, κάτι που απορρέει από τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η χθεσινή συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου,

παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έγινε στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης, όπου η Ελλάδα αποχώρησε μεν με την περιγραφή της πιστωτικής γραμμής, οι όροι όμως, όπως τους περιέγραψε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν επαχθείς.

Η κυβέρνηση ήθελε να κάνει μια νέα εκκίνηση ανασυντασσόμενη, ενώ πρώτο μέλημα εξακολουθεί να παραμένει η επιστροφή της Τρόικα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η γνωστή διαπραγμάτευση μέσω mails, ενώ η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει σύντομα, χωρίς πάντως κανείς στο κυβερνητικό επιτελείο να είναι σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς το πότε. Πάντως, από την κυβέρνηση τονίζουν πως η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών θα γίνει εγκαίρως, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το επόμενο και ιδιαίτερα κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ως προς τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν, οι ελληνικές θέσεις παραμένουν πάγιες, αν και κατά παραδοχή κυβερνητικών παραγόντων που έχουν γνώση της τεχνικής προετοιμασίας υπάρχει κάποια σύγκλιση σε ορισμένα ζητήματα με τους δανειστές. Έτσι, η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια δεν αλλάζει, παρά τις αιτιάσεις της Τρόικα, ενώ αναμένεται η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, την επεξεργασία της οποίας έχει αναλάβει σε συνεννόηση με τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, από την κυβέρνηση δεν υπάρχει υπαναχώρηση, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση με την Τρόικα να προοιωνίζεται τουλάχιστον τρικυμιώδης. Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό, σημείωσε πως «πάντα το συζητάμε». Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας γενικώς τείνουν να υπερεκτιμούν το ποσό του δημοσιονομικού κενού, όπερ και εγένετο και για το 2014 και ευελπιστούν να πείσουν την Τρόικα πως από το παρόν πρόγραμμα δεν προκύπτει κενό που να μην μπορεί να καλυφθεί με ίδια μέσα.

Φυσικά, από την κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο της «μη λύσης» με την Τρόικα, τονίζοντας πως «θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά στο τέλος θα τα βρούμε, θα καταλήξουμε σε κοινό παρανομαστή».

Η λύση για τη μεταμνημονιακή μέρα διακύβευμα για την προεδρική εκλογή

«Ο ελληνικός λαός θα έχει το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα πριν τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας μία ολοκληρωμένη διαδικασία με τους εταίρους ώστε χώρα να αλλάξει σελίδα με ασφαλή τρόπο. Ή θα διαλέξουμε μία λύση, που την έχουμε παλέψει με θυσίες, συγκροτημένη και σίγουρη ή άλλες λύσεις υψηλού ρίσκου» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Η δήλωση αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι ενδεικτική του σχεδιασμού της κυβέρνησης, τον οποίον έχει περιγράψει το koolnews.gr, πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να χρησιμοποιηθεί ως διακύβευμα για την προεδρική εκλογή. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει να ολοκληρωθεί ευμενώς η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και αν ψηφιστεί άνευ απωλειών ο προϋπολογισμός, τα οποία αποτελούν ούτως ή άλλως μια δύσκολη πολιτική άποψη.

Αν ερμηνεύσει κανείς τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου λοιπόν αντιλαμβάνεται πως η μία λύση, «η αλλαγή σελίδας με ασφαλή τρόπο δηλαδή» είναι η κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με την οποία το μέλλον της χώρας θα είναι εξασφαλισμένο, ενώ «οι λύσεις υψηλού ρίσκου» είναι, πιο κομψά δοσμένες, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ότι δηλαδή, έστω και δύσκολα, θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, ακόμα και αν οι εταίροι μας ασκούν πολλές φορές ασφυκτική πίεση και θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην προεδρική εκλογή με ένα πολύ ισχυρό πολιτικό διακύβευμα, το οποίο θα λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τις ενστάσεις πολλών βουλευτών. Ή, αν δεν απελευθερώσει βουλευτές κι χαθεί ο στόχος των 180, τότε θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εκλογικό δίλημμα, σενάριο που ξορκίζουν σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη όμως.

The post Σαμαράς και Βενιζέλος βάζουν στην εξίσωση την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα