Ομπάμα εσύ σούπερ σταρ: Εκδηλώσεις λατρείας από τους Κουβανούς για την επίσκεψή του στην Αβάνα

Η δεύτερη θητεία των Αμερικανών προέδρων είναι ως είθισται, αν όχι διακοσμητική, τουλάχιστον λιγότερο αγχωτική. Ο εκάστοτε εκλεγμένος αφοσιώνεται περισσότερο σε θέματα «διατήρησης» του κράτους και όχι σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Για τον Μπαράκ Ομπάμα ωστόσο, -όπως λένε και οι Αμερικανοί- «this is not the case».

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε κάτι που κανείς προκάτοχός του, όχι απλώς δεν είχε κάνει, αλλά δεν είχε τολμήσει να σκεφτεί. Εκμεταλλευόμενος την φιλελευθεροποίηση

που επιχειρεί ο Κουβανός πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, ο Ομπάμα, δράττεται της ευκαιρίας και γκρεμίζει μία για πάντα τα... τείχη που είχαν υψωθεί μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι λοιπόν γράφει ιστορία και γίνεται ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που πατά κουβανικό έδαφος, μετά από 88 χρόνια.

Τελευταίος ήταν ο Κάλβιν Κούλτζ ο οποίος το μακρυνό 1928 είχε μεταβεί στην Αβάνα προκειμένου να απευθυνθεί στο Παναμερικανικό Συνέδριο Ηγετών του Δυτικού Ημισφαιρίου, σε μία εποχή όπου η Ουάσινγκτον είχε αγαστές σχέσεις με την κουβανική πρωτεύουσα και ασκούσε επιρροή. Όλα αυτά μέχρι την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1961.

President Calvin Coolidge visits Havana, Cuba in January 1928. pic.twitter.com/KZeYeVNu9T

— U.S. Secret Service (@SecretService) March 17, 2016

Επειδή όμως οι εποχές αλλάζουν και ο Ψυχρός Πόλεμος έχει προ πολλού τελειώσει, το θέμα της Κούβας είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μία υπόθεση -όχι τόσο ιδεολογικής σημασίας, καθώς ο «σοσιαλιστικός κίνδυνος» είχε γίνει σαφές πως δεν απειλεί τις ΗΠΑ- αλλά κυρίως αποκλειστικά οικονομική.

Και ενώ οι Αμερικανοί πολιτικοί των προηγούμενων γενεών θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τους Ιάπωνες στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που δεν αιχμαλωτίστηκαν από τους Συμμάχους και μετά από δεκαετίες βγήκαν από τα δάση ψάχνοντας τον πόλεμο που ακόμα -νόμιζαν- πως μαίνεται, ο Ομπάμα, είπαμε. This is not the case.

Ήταν παρών για να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την Κούβα και να κάνει την ιστορική χειραψία με τον Ραούλ Κάστρο, άνοιξε την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα και συζητά για οικονομική διείσδυση των ΗΠΑ στο «αποκομμουνιστοποιούμενο» νησί. Είναι κοινή ομολογία άλλωστε πως βρισκόμαστε μία ανάσα από την άρση του εμπάργκο. Ο ίδιος ο Ομπάμα, που μπορεί να επηρεάζει αλλά δεν αποφασίζει επ' αυτού, εξέφρασε την πεποίθηση πως και το Κογκρέσο θα εναρμονιστεί με το κλίμα της εποχής και θα άρει τις απαγορεύσεις.

Θα μπορούσες εσύ ως ρομαντικός να σκεφτείς πως οι ιμπεριαλιστές Αμερικανοί θα αλλοιώσουν την εικόνα της γραφικής Κούβας με τα απαρχαιωμένα μα γραφικά οχήματα και τα ξεβαμμένα σοκάκια στους δρόμους της Αβάνας. Η αλήθεια είναι όμως πως η Κούβα είναι μία χώρα στερημένη που διψά να εισέλθει και αυτή στον 21ο αιώνα. Στην εποχή της κατανάλωσης, του διαδικτύου, της ελευθερίας της έκφρασης (αυτό είναι θέμα του Κάστρο και συζητείται) και να πάψει να είναι ένα απομονωμένο κρατίδιο φτώχειας και ελλείψεων. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την θέρμη που δείχνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κούβας και δη της Αβάνας για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και για την ίδια την σύσφιξη σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Το... μαρκάρισμα αυτό των ΗΠΑ όμως δεν μένει μόνο στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το αμερικανικό δίκτυο abc, ήδη βρίσκονται στα σκαριά μεγάλα γεγονότα. Αμερικανικές ομάδες μπέιζμπολ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν φιλικά προετοιμασίας στο νησί, ενώ η Beyonce, ο Έλτον Τζον και οι Rolling Stones βρίσκονται σε συζητήσεις για εμφανίσεις στην Αβάνα οι οποίες όπως είναι αναμενόμενο θα συγκεντρώσουν παγκόσμιο ενδιαφέρον.

«But the case is Obama», ανέφερε το abc το οποίο μάλιστα ήταν και αυτό που αποκάλυψε πρώτο την επικείμενη -τότε- επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Κούβα. Ο Μπαράκ Ομπάμα χαίρει απίστευτης δημοτικότητας στην Κούβα, σε σημείο να θεωρείται δημοφιλέστερος και από τον ίδιο τον Κάστρο.

Έτσι, αφίσες με τα πρόσωπα του Αμερικανού προέδρου και του Κάστρο, έχουν απλωθεί σε όλη την κουβανική πρωτεύουσα, έχουν καλύψει τους τοίχους, τα στενά, τις κολόνες, ενώ μέχρι και στα μπαλκόνια οι κάτοικοι τής Αβάνας έχουν κρεμάσει αμερικανικές σημαίες. Άλλωστε ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πραγματικός σταρ για την Κούβα, είναι αυτός που θα την βοηθήσει να βγει από την απομόνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος όμως δεν το κάνει για την... ψυχή της μάνας του, αλλά εντάσσει τις κινήσεις αυτές σε ένα γενικότερο πλαίσιο διεύρυνσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής η οποία είχε «εγκλωβιστεί» τα τελευταία χρόνια και αδυνατούσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κούβας, η απομόνωση της οποίας ήταν... βραχνάς για την βελτίωση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με κάθε άλλη λατινοαμερικανική πρωτεύουσα.

Παίζοντας το «παιχνίδι» της δημόσιας εικόνας πολύ καλά πλέον, ο Ομπάμα σε ένα tweet με ισπανική νότα έδωσε σε όλους να καταλάβουν πως γνωρίζει την σημαντικότητα της επίσκεψης. Με ένα κάτι σαν «what’s up?» χαιρέτησε τον κουβανικό λαό και ξεκίνησε «ποδαράτος» την επίσκεψή του στην Αβάνα.

¿Que bolá Cuba? Just touched down here, looking forward to meeting and hearing directly from the Cuban people.

President Obama (@POTUS) March 20, 2016

Παρέα με την πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα και τις κόρες τους, Μάλια και Σάσα, η οικογένεια Ομπάμα περπάτησε στην Παλιά Αβάνα κρατώντας ομπρέλες, καθώς ο καιρός δίνοντας ένα σημάδι κάθαρσης, είναι βροχερός. Μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Αβάνα έφτασε και μία μαζική αποστολή 800-1000 αξιωματούχων οι οποίοι έχουν ως στόχο να ρίξουν και τα τελευταία τούβλα του... τείχους που είχε χτίσει τόσα χρόνια ο Ψυχρός Πόλεμος.

Σε επίπεδο αξιωματούχων η δυσπιστία και το άγχος είναι έκδηλα και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο το χιούμορ επιστρατεύεται για άλλη μία φορά, καθώς απολαυστικό είναι το σκετ του γνωστότερου κωμικού στην Κούβα, του Λουίς Σίλβα ο οποίος σατιρίζοντας την κατάσταση στην χώρα του δημιούργησε ένα σκετσάκι στο οποίο ο γηραιός χαρακτήρας Πανφίλο κοροϊδεύει τα γηρασμένα οχήματα-σήμα κατατεθέν της Κούβας και καταφέρνει να τηλεφωνήσει στον Ομπάμα του οποίου του προτείνει να τον φιλοξενήσει σπίτι του...

Ο Ομπάμα όμως θα μείνει στην μεγάλη έπαυλη της πρεσβείας η οποία είχε σχεδιαστεί ως ένας... χειμωνιάτικος Λευκός Οίκος για τον Φρανγκλίνο Ρούσβελτ, ενώ η περί των σχεδίων απόδειξη είναι το μέγεθός της καθώς έχει πάνω από το μισό μέγεθος του Λευκού Οίκου. Ολοκληρώθηκε το 1942 και όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης της Κούβας, «το κτήριο αυτό σχεδιάστηκε και χτίστηκε για να εντυπωσιάζει με τα μάρμαρά του, το μέγεθός του και την πολυτέλειά του».

1 από 6 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Τέλος, μαζική θα είναι η παρακολούθηση και η ακρόαση της ομιλίας του προς τον κουβανικό λαό, καθώς αναμένεται να μεταδοθεί από κάθε μέσο ενημέρωσης.

The post Ομπάμα εσύ σούπερ σταρ: Εκδηλώσεις λατρείας από τους Κουβανούς για την επίσκεψή του στην Αβάνα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα