Ο Σαχινίδης παραδίδει μαθήματα οικονομίας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Χθες το απόγευμα, στη συνεδρίαση κομματικών του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Φίλιππο Σαχινίδη να κάνει ένα… μίνι-σεμινάριο στα στελέχη για το τι ακριβώς σημαίνει η έξοδος στις αγορές.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πήρε το λόγο και άρχισε να εξηγεί: «Είναι η πρώτη φορά μετά

από 4 χρόνια που βγαίνουμε στις αγορές. Είναι μια κίνηση τόσο πολιτική όσο και επικοινωνιακή. Το μείζον βέβαια είναι η απόφαση της κυβέρνησης. Έχει αποφασίσει ότι όλες τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες θα τις καλύψει από τις αγορές και δεν θέλει extension; Ή όχι; Τα πράγματα είναι απλά: Έχουμε ένα χρηματοδοτικό κενό. Εμείς ζητήσαμε 2,5 δις. Με το υπόλοιπο τι θα γίνει;» διερωτήθηκε ο κ. Σαχινίδης. Υπενθύμισε ένα άρθρο του στην Καθημερινή προ μηνών, όπου ανέλυε ότι δύο δρόμοι υπάρχουν μπροστά μας: Ή καινούργιο μνημόνιο ή αγορές. «Φαίνεται σήμερα ότι πάμε για τη δεύτερη λύση, τις αγορές» είπε στους πασόκους. Πρόσθεσε δε ότι πλέον αναμένεται και δεύτερη κίνηση της Ελλάδας – οπωσδήποτε εντός του έτους – προκειμένου να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές. Όσο για το επιτόκιο του 4,95%; «Θα βαίνει μειούμενο» απεφάνθη.

Τα πράσινα στελέχη αδημονούσαν ωστόσο και για πιο πολιτικές απαντήσεις: «Η έξοδος στις αγορές φέρνει πιο κοντά τις εκλογές;» ρώτησε κάποιος. «Το αντίθετο» υποστήριξε ο Σαχινίδης. «Η έξοδος στις αγορές, αποδομεί την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρούσα κυβέρνηση έχει όφελος: Όσο πιο πολύ αποστασιοποιείται από το Μνημόνιο υπερβαίνει το δίλημμα «Μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί» επάνω στο οποίο έχουν στηρίξει την αντιπολιτευτική τους δράση τα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναφέρει την ατζέντα στο «δεξιά και αριστερά»».

Κάπου εκεί ο Σαχινίδης ολοκλήρωσε την ανάλυσή του. Ένας σύντροφός του, θέλοντας να τον πειράξει, δήλωσε συμμετοχή στα σεμινάρια που παραδίδει για να πάρει την πληρωμένη απάντηση: «Ευχαρίστως αλλά παίρνω μόνο μετρητά και σε ευρώ, όχι σε άλλο νόμισμα!».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα