Κατέφθασε η Μέρκελ – Ο Σαμαράς ζει το όνειρό του, οι Αθηναίοι τον εφιάλτη τους

Λίγο μετά τις 14.30 κατέφθασε στην αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος, η Γερμανίδα καγκελάριου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Την κυρία Μέρκελ,

βέβαια, θα υποδεχθεί μία Αθήνα «φρούριο», με τις προετοιμασίες για την υποδοχή της να έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής, ενώ το πρόγραμμά της καγκελαρίου θα ξεκινήσει αμέσως μετά της άφιξής της.

Τη Γερμανίδα καγκελάριο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, και κατόπιν αναχώρησαν με το ίδιο αυτοκίνητο για τη συνάντησή τους με επιχειρηματίες στις 3.15, που θεωρούνται πρωτοπόροι στους τομείς τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Χίλτον».

Αρχικά θα παρευρεθεί σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς, ενώ στη συνέχεια στις 4.20 οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις 5.30 το απόγευμα η κυρία Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και μετά θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, του «Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη», στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς και η κ. Μέρκελ επιθυμούν να προωθήσουν τη δημιουργία μιας τράπεζας για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με φθηνά δάνεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο χώρες θα συνεισφέρουν 100 εκατομμύρια στο Ταμείο. Διαβάστε αναλυτικά

Το βράδυ και πριν αναχωρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος για το Βερολίνο ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί πού θα γίνει.

Η κυβέρνηση εκλαμβάνει την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ σαν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς μάλιστα γίνεται στο θετικό κλίμα που δημιουργεί η «επιτυχημένη» έξοδος στις αγορές. Η μεν Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να προβάλλει την πορεία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας ως επιτυχία της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα εμφανίσει στο δικό της κοινό την έξοδο στις αγορές ως εγγύηση ότι τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων δεν θα πάνε χαμένα. Ίσως γι αυτό είχε ζητήσει να επισκεφθεί την χώρα μας. Το τι αποκομίζει η ελληνική κυβέρνηση πέρα από την συμβολική στήριξη είναι ακόμη ερώτημα και θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει στο καλάθι της. Φυσικά θα εξαντλήσει τα καλά λόγια για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης Σαμαρά και θα υπογραμμίσει ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης θα εγκαινιάσει το ταμείο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά αυτό το είχε υποσχεθεί από την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα