Ο Κεμάλ έβλεπε τη Σμύρνη να καίγεται!

Αίσθηση προκάλεσε το άρθρο της ιστορικού Αϊσέ Χουρ στην εφημερίδα Ραντικάλ όπου σε αντίθεση με τη συνήθη τουρκική επιχειρηματολογία σχετικά με την καταστροφή της Σμύρνης αναφέρεται πως οι εμπρηστές ήταν Τούρκοι και όχι Αρμένιοι.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας σημειώνει πως υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ο ηγέτης των νεότουρκων, Κεμάλ Ατατούρκ γνώριζε για τον εμπρησμό που κατάστρεψε σχεδόν πλήρως την πόλη (εκτός από τον τουρκικό και εβραϊκό τομέα) με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό των Ελλήνων. Την ώρα που η Σμύρνη

καιγόταν, ο Κεμάλ βρισκόταν μάλιστα στην πόλη και απολάμβανε τη θέα από το μπαλκόνι της αρραβωνιαστικιάς του, Λατιφέ. Η τουρκάλα ιστορικός αναφέρεται σε άρθρο του υπασπιστή του Κεμάλ στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ το 1939, όπου περιγράφονταν λεπτομέρειες για την καταστροφή της Σμύρνης, από πυρκαγιά που κατέκαψε την πόλη από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

«Ο Μουσταφά Κεμάλ και η Λατιφέ κάποια στιγμή έμειναν μόνοι στο μπαλκόνι. Η πυρκαγιά συνέχιζε με όλη της δύναμη. Ο Κεμάλ ρώτησε την αρραβωνιαστικιά του: «Έχετε πολλά κτήματα στο σημείο της φωτιάς;» κι εκείνη απάντησε: Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας μου είναι εκεί, αλλά, πασά μου, ας καούν όλα, εσείς να είστε καλά. Όταν υπάρχουν τέτοιες ευτυχισμένες μέρες, τι σημασία έχει η περιουσία. Σώθηκε η πατρίδα. Στο μέλλον μπορούμε να τα ξαναχτίσουμε»! Σύμφωνα με το άρθρο, η απάντηση αυτή ενθουσίασε τον Κεμάλ που της απάντησε: «Ναι, ας καούν και ας καταρρεύσουν, όλα μπορούν να επουλωθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα