Ντελικατέσεν ή Σούπερ Μάρκετ- Τα…γευστικά διλήμματα του Ποταμιού

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να παρομοίασε το κόμμα του με ντελικατέσσεν σε ένα δρόμο που δεν είχε μέχρι τώρα κίνηση, γνωρίζει όμως καλά ότι η πολιτική πραγματικότητα μπορεί να εγκλωβίσει το Ποτάμι σε μια πρωτοφανή πολιτική ασφυξία.

Την ίδια αντίληψη συναισθάνονται βουλευτές και στελέχη του κόμματος, δεν έχουν όμως όλοι την ίδια συνταγή εξόδου από το αδιέξοδο. [Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ].

Κι αυτό γιατί στο εσωτερικό υπάρχει σαφές αίτημα από βουλευτές να ξεκαθαρίσει το στίγμα του κόμματος με ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο, ενώ μια μικρή μειοψηφία - κυρίως στελεχών ή συμβούλων, ζητά από

το Σταύρο Θεοδωράκη να δώσει στο κόμμα ριζοσπαστικά προοδευτική μορφή.

Έπειτα οι βουλευτές του κόμματος είναι μοιρασμένοι: Υπάρχουν κάποιοι όπως ο Σπύρος Λυκούδης, ή ο Σπύρος Δανέλλης που βλέπουν αριστερό πρόσημο στην πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος και επιδιώκουν το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, Χάρης Θεοχάρης, Ιάσων Φωτήλας και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, αναπτύσσουν περισσότερο φιλελεύθερες τοποθετήσεις και καλοβλέπουν τη μετακίνηση του κόμματος σε πιο κεντροδεξιές όχθες. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι η σκέψη και μόνο της πολιτικής στροφής στη μια ή την άλλη κατεύθυνση, θα προκαλούσε έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως δέχεται εισηγήσεις έντονης ριζοσπαστικοποίησης του κόμματος, ενός κόμματος που άλλωστε δεν κινείται αριθμητικά σε πλειοψηφικές για την ελληνική κοινωνία τάσεις, αφού όπως λένε αυτά τα στελέχη, είναι ένα μικρό κόμμα και μπορεί να ταυτίσει την πολιτική του ύπαρξη με έντονα προοδευτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, το θέμα της άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ή οι σχέσεις εκκλησίας κράτους, ή το σύμφωνο συμβίωσης.

Εκεί, όπως λένε τα ίδια στελέχη, υπάρχει πεδίο που μπορεί να αναδείξει τα στοιχεία του προοδευτισμού του, πόσω μάλλον που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος, θα χρειαστεί να λειάνει τις γωνίες στο λόγο του και την πολιτική του συμπεριφορά. Στην ανάγνωση αυτή, κυρίαρχο ρόλο παίζει η σκέψη ότι «η ζήτηση θα προκαλέσει και προσφορά» κι άρα η μετακίνηση της πολιτικής ζύμωσης στο χώρο του κέντρου, θα προσφέρει ζωτικό χώρο και στο Ποτάμι. Το ερώτημα είναι βέβαια τι θα γίνει εάν οι πελάτες του σούπερ μάρκετ (βλέπε Νέα Δημοκρατία) καταφέρουν να πάρουν την πελατεία του μικρού ντελικατέσεν…

Όλα αυτά θα συζητηθούν έντονα τον επόμενο ενάμισι μήνα που το κόμμα οδεύει στο 2ο Συνέδριο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να σταματήσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που συνέβη με την Κατερίνα Μάρκου ή το Γρηγόρη Ψαριανό κι ενόχλησαν τον επικεφαλής του κόμματος. Στη Σεβαστουπόλεως θεωρούν ότι η πολιτική πραγματικότητα και η πορεία της διαπραγμάτευσης στο δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις και δεν βλέπουν εκλογές μέσα στο 2016, καθώς θεωρούν ότι η παρούσα βουλή, διατηρεί την ικανότητα να στηρίξει κυβερνητικές πλειοψηφίες, ενώ στελέχη προσκείμενα στο Σταύρο Θεοδωράκη, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο Βασίλης Λεβέντης και το κόμμα του, θα προσφέρουν χείρα βοηθείας, εάν αυτό ζητηθεί από την κυβέρνηση. Περίπτωση συμμετοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποκλείεται από τον επικεφαλής, κανείς δεν γνωρίζει όμως τι θα πράξει το κόμμα σε ένα ενδεχόμενο οικουμενικό σχήμα, που πάντως δε μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό, με τα σημερινά δεδομένα.

The post Ντελικατέσεν ή Σούπερ Μάρκετ- Τα…γευστικά διλήμματα του Ποταμιού appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα