Η διαγραφή Γρηγοράκου κλονίζει τα θεμέλια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και φέρνει κρίση στο ΠΑΣΟΚ

Σε κίνδυνο να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με αφορμή τη διαγραφή Γρηγοράκου. Η Φώφη Γεννηματά θέλησε να απαντήσει δυναμικά στα σενάρια προσέγγισης στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο μάλλον κατάφερε να... σκοράρει στο δικό της τέρμα, επιτείνοντας τη σύγχυση με μια σειρά από αντιφατικές κινήσεις.

Γράφει ο Δημήτρης Σαρρής

Αν και φαινομενικά η διαγραφή του Λάκωνα βουλευτή από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

ισοδυναμεί με επίδειξη πυγμής και προληπτικό μέτρο απέναντι σε επίδοξους «αποστάτες», στην πραγματικότητα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο ταλαιπωρημένο ΠΑΣΟΚ. Κυρίως, όπως παραδέχονται παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν καταδεικνύει καθαρό μυαλό και μάλλον προδίδει πανικό απέναντι στα πρώιμα σενάρια προσέγγισης κεντρώων στελεχών από τη ΝΔ, ενώ ενδέχεται να «απελευθερώσει» δυνάμεις και να απενοχοποιήσει οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χθες βράδυ έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους με την απόφαση Γεννηματά οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, οι οποίες συμμετέχουν στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ανάλογη ενόχληση φέρεται να εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δεν ενημερώθηκε για την απόφαση περί διαγραφής Γρηγοράκου και πλέον εγείρει ζήτημα συλλογικής λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στελέχη ΠΑΣΟΚ: «Ο Γρηγοράκος έπαιρνε μόνος του 12,5% στη Λακωνία»

Έντονες είναι, όμως, οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αρκετά στελέχη να διαφωνούν όχι μόνο με τη λογική της διαγραφής Γρηγοράκου, αλλά και με τη στοχοποίηση του συγκεκριμένου προσώπου. «Ο Γρηγοράκος έπαιρνε μόνος του για το ΠΑΣΟΚ 12,5% στη Λακωνία», έλεγαν χαρακτηριστικά κάποια από αυτά τα στελέχη, ενώ άλλοι υπενθύμιζαν ότι ο κ. Γρηγοράκος και στο παρελθόν έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα ζητήματα με δηλώσεις του, ωστόσο ουδέποτε έφτασε στο σημείο να δει την πόρτα της εξόδου. Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, χρεώνει στον κ. Γρηγοράκο αδιαφορία και ιδιοτέλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κουβαλούσε και προσωπική πικρία για το γεγονός ότι δεν προτάθηκε ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Μολαταύτα, ο ίδιος απαντά με επίθεση κατά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «απαίδευτες ηγεσίες».

Σε κάθε περίπτωση, τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Γρηγοράκος για το ΠΑΣΟΚ, τη φυσιογνωμία του και τη μάχη που ξεκινά με την «επανεκκίνηση» της ΝΔ για την «κατάληψη» του Κέντρου συμμερίζονται αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ - όχι απαραιτήτως βουλευτές - τα οποία κάθε άλλο παρά εννοούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει... συνιστώσα της ΝΔ ή να προσχωρήσουν σε αυτήν. Κάτι που λέει και ο κ. Γρηγοράκος στους συνομιλητές του μετά τη διαγραφή του, η οποία ήταν μάλλον ειλημμένη απόφαση για την ηγεσία από τις αρχές της εβδομάδας, παρά τις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει ο βουλευτής - και έδωσε - στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, όπως ο ίδιος είπε, συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, είχε κατεβάσει κοινές προτάσεις με τον νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2007, ενώ η Εύη Χριστοφιλοπούλου μόλις προχθές είχε έντονο διάλογο με τον κ. Κεγκέρογλου, καθώς εξέφρασε σε σύσκεψη την άποψή της ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να απορρίψει a priori το σχέδιο του ασφαλιστικού.

Κάποιοι... λοξοκοιτάνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, ουδέποτε εγκαταλείφθηκε από μερίδα στελεχών η ιδέα προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτείνοντας τη σύγχυση στο εσωτερικό του Κινήματος. Άποψη την οποία προσεγγίζει θετικά και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξακολουθεί να παρατηρεί τα πασοκικά από την απόσταση ασφαλείας του ΚΙΔΗΣΟ, ενώ είναι γεγονός ότι, προεκλογικά τουλάχιστον, την ίδια εκτίμηση υποστήριξε και η Φώφη Γεννηματά, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να το... φωνάξει, για λόγους συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Στην προσπάθειά της να βρει βηματισμό τόσο εκείνη όσο και το κόμμα, η Φώφη Γεννηματά συνάντησε χθες τον Κώστα Σημίτη και σύντομα θα δει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν θα συναντήσει, όμως, τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα δει επίσης τον Σταύρο Θεοδωράκη, στη λογική της συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού στο χώρο της Κεντροαριστεράς, όχι όμως και τον Βασίλη Λεβέντη.

Κι αν η άρνησή της να συναντήσει τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων μοιάζει λογική, αφού ο ίδιος ο κ. Λεβέντης απαξιώνει το ΠΑΣΟΚ και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ουδόλως επιθυμεί να τον αναδείξει σε θεσμικό συνομιλητή, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός γιατί η Φώφη Γεννηματά υποκύπτει στις πιέσεις που δέχεται και αρνείται να δει τον κ. Παπανδρέου, τη στιγμή που συναντά όμως τον κ. Βενιζέλο, με τον οποίο είναι γνωστό ότι οι σχέσεις τους είναι απολύτως τυπικές - έως εχθρικές. Άλλωστε, προεκλογικά, είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι το προσκλητήριο που απηύθυνε είχε αποδέκτη και τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά μετά την αντίδραση των «βενιζελικών» το θέμα έκλεισε.

Και έτσι, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να θυμίζει εκκρεμές που αιωρείται στο κενό...

The post Η διαγραφή Γρηγοράκου κλονίζει τα θεμέλια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και φέρνει κρίση στο ΠΑΣΟΚ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα