Μετεκλογικός τυφώνας σαρώνει τη Νέα Δημοκρατία

Η ημερομηνία της 25ης Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και αναμένεται να αποτελέσει τη λυδία λίθο ιδιαίτερα καθοριστικών πολιτικών εξελίξεων. Υπό αυτό το πρίσμα και φυσικά υπό την προϋπόθεση πως το αποτέλεσμα θα είναι καλό για τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το σχέδιο ριζικού μετασχηματισμού της ΝΔ,

με δομικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται στους συνομιλητές του αισιόδοξος για ένα θετικό αποτέλεσμα την Κυριακή 25 Μαΐου, ενώ του αποδίδεται και η φράση «εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνω». Σε αυτό το πλαίσιο, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπορεύεται ένα σχέδιο μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, με τελευταίο επεισόδιο την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν πως θα καταφέρουν να «πάρουν κεφάλι» έναντι του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακόμα και ήττα με μικρή διαφορά -από 2 έως 3 μονάδες, το ακρότατο σενάριο που επεξεργάζονται- δεν θα οδηγήσει σε καμία περίπτωση σε κυβερνητική κατάρρευση. Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν και από την επίδοση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αν πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 5%, θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για τον πλήρη μετασχηματισμό της ΝΔ. Φυσικά, οι οριστικές αποφάσεις θα… αποκρυσταλλωθούν στις 26 Μαΐου.

Η βασική εισήγηση που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι ο μετονομασία της ΝΔ, σε «Ευρωπαϊκό Συναγερμό».

Ένα κόμμα, δηλαδή, που θα περιλαμβάνει κεντρώα, φιλελεύθερα αλλά και δεξιά πολιτικά στελέχη, με στόχο να δημιουργηθεί ένας νέος φιλοευρωπαϊκός πολιτικός πυλώνας.

Ο κ. Σαμαράς θα ήθελε από καιρό να έχει προχωρήσει σε κινήσεις αναδιαμόρφωσης του εσωκομματικού πεδίου, η καθημερινή ενασχόλησή του όμως με την σκληρή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα έφερε αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα τα εσωκομματικά ζητήματα.

Πλέον, οι κινήσεις εξόδου από τη μνημονιακή πραγματικότητα σε συνδυασμό με ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές προδιαθέτουν για εξελίξεις μέσα στο 2014, ενόψει και του εξαιρετικά πιθανού ενδεχόμενου να γίνουν εκλογές την Ανοιξη του 2014 λόγω εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Μια από τις βασικές εισηγήσεις πουέχει δεχθεί και συζητά σοβαρά ο κ. Σαμαράς, είναι να διοργανώσει συνέδριο ανανέωσης και ρήξης. Ενα συνέδριο, λένε οι υποστηρικτές του στο πρωθυπουργικό επιτελείο, που θα αλλάξει τα πάντα και θα δημιουργήσει το κόμμα που θα κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή τα πολλά επόμενα χρόνια. Με σύγχρονες δομές που θα απαντούν και στα σημερινά οικονομικά δεδομένα των κομμάτων, δημοκρατικό καταστατικό, θέσεις που θα το τοποθετούν στην καθαρόαιμη χριστιανοδημοκρατία της Ευρώπης. Μέσα σε αυτό τον τυφώνα των αλλαγών προφανώς το λιγότερο που έχει να γίνει είναι να αλλάξουν το όνομα και τα σύμβολα.

Στην ατζέντα πάντως του Πρωθυπουργού περιλαμβάνεται η ρήξη με το παρελθόν και όχι με την ιστορία της παράταξης. Οι βασικοί άξονες της νέας δομής θα εδράζονται στα επιτεύγματα των τελευταίων δύο ετών και στη λογική των δομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Φυσικά, ένα προσχέδιο των πολιτικών θέσεων του επόμενου διαστήματος θα περιγράφεται πιο αναλυτικά στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, οπότε και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται έμφαση στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, όπως ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια και οι μεταφορές, με στόχο να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης.

Φυσικά, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως ολοκληρώνεται επίσης στην πράξη το δίλημμα «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο», με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές, τις θετικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας και την αναμενόμενη έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να δώσει μεγαλύτερο πάτημα στη νεολαία του κόμματος, αφήνοντας σε δεύτερο ρόλο κομματικά στελέχη με χρόνια παρουσία στα δρώμενα του κόμματος.

Έτσι ερμηνεύεται και η παρουσία του νεαρού Κωνσταντίνου Κυρανάκη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ καλές είναι και οι σχέσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη.

Φυσικά, το σχέδιο του πρωθυπουργού για ρήξη με το παρελθόν και η συζήτηση για αλλαγή ονόματος και συμβόλων προκαλεί… αλλεργία σε συγκεκριμένους πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι προέρχονται από το καραμανλικό μπλοκ.

Μέσω διαρροών αλλά και επώνυμων δηλώσεων, στελέχη όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ξιφουλκούν εναντίον της κομματικής ηγεσίας για τις κινήσεις της, ενώ οποιαδήποτε κίνηση αλλαγής της καθεστηκυίας τάξης πιθανότατα θα εκληφθεί από συγκεκριμένα στελέχη ως απομάκρυνση από τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, πως επιτελικό ρόλο στο μετασχηματισμό της ΝΔ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα έχει ο εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού και σκληρός παίχτης στην πολιτική σκακιέρα, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ θα συνεκτιμηθεί ιδιαίτερα και η γνώμη των κυρίων Κώστα Μπούρα, Δημήτρη Σταμάτη και Γιώργου Μουρούτη - του τελευταίου για την επικοινωνιακή διαχείριση της όποιας απόφασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα