Στα 3,4 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα με την «σφραγίδα» της Eurostat – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Σε δικαίωση της ελληνικής κυβέρνησης εξελίσσεται το θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ που θα ανακοινώσει η Eurostat, την ώρα που η χώρα αφήνει πίσω της τις δύσκολες μέρες της διαμάχης με τους Τροϊκανούς και τις αντιγνωμίες για πλεόνασμα 0250 εκατ. ευρώ ή 1,5 δισ.

Στην παρούσα φάση η Eurostat εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,4 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. που υπολογίζει με τους δικούς της κανόνες η Τρόικα,

χωρίς δηλαδή την βοήθεια με τα ANSA’s και τα SNP’s από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες). Το ακριβές ποσό έχει μάλλον μικρή σημασία, εν σχέσει με το ότι το πλεόνασμα ήρθε ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο και έχει τη «σφραγίδα» της Eurostat.

Μετά το «ok» της Eurostat στα συγκεκριμένα στοιχεία, αύριο συνεδριάζει το Εurogroup Working Group και αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας ( 6,3 δισ.) θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο, ενώ από ένα δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τα δύσκολα όμως για την κυβέρνηση θα έρθουν μετά τις ευρωεκλογές, όταν επιστρέψει η Τρόικα για να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, ώστε να εγκριθούν οι υπόλοιπες δόσεις αλλά και να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου. Και αυτό καθώς θα ανοίξουν δύσκολα μέτωπα όπως η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, ο μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης στο δημόσιο, το νέο άνοιγμα αγορών και κλειστών επαγγελμάτων και οι εκκρεμότητες από την τελευταία συμφωνία με την τρόικα όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα