Λίγα λόγια για τον Γκίκα Χαρδούβελη

Ο νέος τσάρος της οικονομίας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό αφού έχει υπηρετήσει από κομβικές θεσμικές θέσεις.

Γράφει η Αλεξάνδρα Αργυρού

Ειδικότερα, ο νέος υπουργός οικονομικών είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Παράλληλα, εκτελεί χρέη οικονομικού συμβούλου και επικεφαλής οικονομικών μελετών του ομίλου Eurobank. Υπηρέτησε, μάλιστα, ως διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη κατά την τετραετία 2000-2004

αλλά και κατά τη θητεία του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου μεταξύ Νοεμβρίου 2011 και Μαΐου 2012.

Ο νέος υπουργός οικονομικών υπερασπίζεται σθεναρά τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας υπογραμμίζοντας συνεχώς την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, όπως ακούγεται ο κ. Χαρδούβελης σεβόμενoς τις αρχές αυτές θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ολική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα προσπαθήσει να μετασχηματίσει το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Έχει ταχθεί, μάλιστα, υπέρ της στροφής του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας από τη συνεχή κατανάλωση στις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς, χωρίς όμως να επηρεαστεί αρνητικά το απόλυτο μέγεθος της κατανάλωσης.

Δε θα παραλείψει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο του προκατόχου του, κ. Στουρνάρα, μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί, δίνοντας ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η μείωση των φόρων αποτελεί μια από τις προτεραιότητες στην ατζέντα του διατηρώντας πάντοτε όμως σε ισορροπία τις ανάγκες της χώρας με τις υποχρεώσεις της προς τους ξένους δανειστές. Έχει δηλώσει μεταξύ άλλων σε ομιλία του ότι, « είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να σταματήσει η ύφεση. Το μέλλον δε μπορεί να είναι η στασιμότητα, ενώ η δομή της οικονομίας πρέπει να αλλάξει». Συνεπώς, ο νέος υπουργός οικονομικών θα κληθεί να χειριστεί κρίσιμα ζητήματα από την πρώτη κι όλας μέρα της θητείας του.

Στα βαθιά θα κληθεί να κολυμπήσει, ήδη από την πρώτη μέρα, ο κ. Γκίκας για να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου οικονομικών. Συγκεκριμένα, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, ο υπουργός θα πρέπει να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου. Ακόμη, θα πρέπει συναντηθεί μέσα στον επόμενο μήνα και με τους επικεφαλής της τρόικας για να συζητήσουν την κατευθύνση που θα λάβει το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, πριν από την αξιολόγηση του φθινοπώρου. Εξάλλου, ο κ. Γκίκας θα πρέπει να έχει αποφασίσει νωρίτερα σχετικά με την επιλογή του προσώπου που θα στελεχώσει την κενή έως τώρα θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Εσόδων.Πρόσφατα δήλωσε σχετικά με τις προαπαιτούμενες μνημονιακές δράσεις ότι, «η Ελλάδα υποφέρει και κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ή κάποιον που εργάζεται και δεν πληρώνεται».

Ο νέος υπουργός οικονομικών θεωρείται από τον ξένο τύπο ότι εμφανίζει ομοιότητες με τον προκάτοχο του, κ. Στουρνάρα, ο οποίος οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη, παρά τα σενάρια που έκαναν συνεχώς λόγο για πιθανή έξοδο της από την ευρωζώνη. Σε όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, αναμένεται αποφασιστική η συμβολή του κ. Γκίκα. Το μόνο σίγουρο, όπως ο ίδιος διαβεβαιώνει, είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων διασφαλίζοντας τις απαραίτητες συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα ήδη κεκτημένα. Ανάμεσα στους στόχους του νέου υπουργού, πάντως, πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, βρίσκεται η μείωση της επιβαλλόμενης φορολογίας , η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από στρατηγικές αναπτυξιακές κινήσεις.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα