«Κόκκινη γραμμή» στο νέο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων από το ΣτΕ

Και πάλι στον αέρα βρίσκεται η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4014/2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς.

Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα επαναλαμβάνει ουσιαστικά κατά ένα μεγάλο μέρος του τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου για το ίδιο θέμα, ο οποίος πριν από δύο μήνες κρίθηκε επίσης αντισυνταγματικός από το Συμβουλίου

της Επικρατείας, ενώ ακόμα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, πριμοδοτεί τις παράνομες κατασκευές με αύξηση συντελεστή δόμησης μέχρι και 40%.

Όπως τονίζουν τα μέλη του Συμβουλίου, η ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει θέσει «κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία δεν μπορεί να καμφθεί από καμία νομοθετική ρύθμιση, ενώ όπως επεξηγείται τα αυθαίρετα νέας γενιάς, δηλαδή τα κτήρια που κατασκευάστηκαν μετά τη 31η Σεπτεμβρίου 1983 δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν.

Όπως τόνισαν οι δικαστές από το 2007 είναι συνταγματικά ανεκτή η νομιμοποίηση μόνο των παλαιών αυθαιρέτων, εκείνων δηλαδή που κατασκευάστηκαν πριν από το 1983 και «σώθηκαν εφόσον δηλώθηκαν». Ακόμη επισημαίνεται ότι τόσο ο νόμος 4137/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων όσο και ο προγενέστερος του 2011 (Ν. 4014/2011) έχουν καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και επιφέρουν την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, τη νόθευση και τη συνεχή ανατροπή των εγκεκριμένων πολεοδομικών σχεδιασμών.

Ακόμα, όπως τονίζεται με νόημα στο πλαίσιο της είσπραξης φόρων για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, δεν εκτιμήθηκε εάν τα ποσά που καταβάλλονται από τους πολίτες για την κάλυψη των οικοδομικών παρανομιών τους είναι δυνατόν να επιστραφούν κάποια στιγμή από την Πολιτεία.

Επιπλέον αντισυνταγματικό κρίθηκε και το περιβόητο «Πράσινο Ταμείο», καθώς μόνο το 25% των πόρων του διατίθενται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών του, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό περιέρχεται στον κρατικό προϋπολογισμό εν όψει της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρας μας.

Αφορμή για τα γεγονότα αυτά είναι οι προσφυγές πολιτών από διάφορες περιοχές της χώρας, με τις οποίες ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νέος νόμος του κ. Μανιάτη για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, όπως και οι αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, με τις οποίες καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των πολιτών, μέσα από το νέο νομοσχέδιο λοιδορούνται το Σύνταγμα και οι θεσμοί, ενώ ακόμα η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είναι μια «αθέμιτη προσπάθεια ολοκλήρωσης στενών κομματικών-πελατειακών υποσχέσεων».

Ο αντισυνταγματικός νόμος «επιβραβεύει κάθε εγκληματική ενέργεια εις βάρος του νόμιμου πολεοδομικού σχεδιασμού και εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων», τονίζεται στις καταγγελίες.

Ακόμα, όπως αναφέρεται, από τις νέες διατάξεις εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση κτίσματα που κρίθηκαν αμετάκλητα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με δικαστική απόφαση, εφόσον αυτά είχαν προλάβει να αποπερατωθούν μέχρι και τις 28.7.2011.

Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες πολιτών, το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα συγκρούεται με τη συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς τίθενται σε μειονεκτική θέση όσοι δεν παρανόμησαν και σεβάστηκαν τη πολεοδομική νομοθεσία, έναντι αυτών των οποίων τα κτίσματα εξαιρούνται, ενώ ακόμα παραβιάζεται το άρθρο 25 του Συντάγματος, που καθιερώνει την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου και προβλέπει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα