Στα άδυτα της αμφιλεγόμενης κοινότητας των Άμις – Εικόνες από το παράλληλο σύμπαν τους

Αν είστε εξαρτημένοι από το αυτοκίνητο και χρειάζεστε ηλεκτρικό ρεύμα τότε δεν θα μπορέσετε ποτέ να γίνετε μέλος της κοινότητας των Άμις. Εδώ που τα λέμε και να θέλατε θα σας διώχνανε άρον άρον καθώς είναι μία ιδιαίτερη και κλειστή κοινωνία.Έγιναν γνωστοί από την ταινία Μάρτυρας Εγκλήματος του 1985, ενώ η κοινωνία τους δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα. Οι Άμις κατοικούν στην Αμερική και είναι Ευρωπαίοι που έφθασαν στις ΗΠΑ

το 18ο αιώνα, ο πληθυσμός τους ανέρχεται στους 250.000 και ζουν απομονωμένοι σε μικρές κοινότητες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή καμία από τις σύγχρονες ανέσεις.

Για την ιστορία, η κίνηση των Άμις χρωστάει το όνομα της στον Τζέικομπ Άμαν (1956-1730), έναν Ελβετό προτεστάντη γερμανικής καταγωγής. Ο ίδιος θεωρούσε ότι οι ομόθρησκοι του είχαν απομακρυνθεί από τα διδάγματα του ιδρυτή τους, Μένο Σίμονς ο οποίος πίστευε ότι πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επαφή με ξένους. Έτσι το 1693 ο Αμάν ίδρυσε την κοινότητα των Άμις, η οποία υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει λόγω του ότι δεν γινόταν αποδεκτή από τους θρησκευτικούς αντιπάλους του ιδρυτή της.

Τα μέλη της κοινότητας έφθασαν στην Πενσιλβάνια και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Λάνκαστερ Κάντρι. Οι απόγονοι κάποιων από τους πρώτους ταξιδιώτες ονομάστηκαν Ολλανδοί της Πενσιλβάνια, επειδή μιλούσαν γερμανό-ολλανδικές διαλέκτους. Αργότερα, μετακινήθηκαν και δημιούργησαν μικρές κοινότητες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το βράδυ χρησιμοποιούν κεριά, μετακινούνται με κάρο, ράβουν μόνοι τους τα ρούχα τους και τρέφονται από τα περιβόλια και τα ζώα τους. Κατοικούν μόλις 2 ώρες μακριά από τη Νέα Υόρκη αλλά αρνούνται πεισματικά να έχουν την οποιαδήποτε σχέση με τη σύγχρωνη κοινωνία και την τεχνολογία.

Ο χρόνος έχει σταματήσει για τους Άμις δύο αιώνες πριν, καθώς υιοθετούν ένα σχεδόν πρωτόγονο τρόπο ζωής. Επίσης, θεωρούν περιττή την ανάπτυξη οποιασδήποτε φυσικής ή πνευματικής σχέσης με τον έξω κόσμο. Γι' αυτό το λόγο ζούν στο περιθώριο ενώ δεν δέχονται την παραμικρή βοήθεια κρατική βοήθεια. Έχουν την φήμη ότι είναι αδιάλλακτοι, φανατισμένοι και αρνούνται να αλλάξουν τα ήθη και τα έθιμα τους.

Αυτή την περίοδο, κυκλοφορεί ένα φωτογραφικό αφιέρωμα το οποίο δείχνει τον τρόπο ζωής των Άμις. Η παραδοσιακή κοινωνία τους το τελευταίο διάστημα δέχεται την κοινωνική κατακραυγή καθώς οι Άμις συμμετείχαν σε ένα ριάλιτι σόου το οποίο έδειχνε πως ζούν αυτοί οι άνθρωποι και πόσο πίσω βρίσκονται σε σχέση με όλη την υπόλοιπη υφήλιο.

1 από 15 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα