Ιστορική αποκάλυψη ή βλασφημία Το Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού;

Ένας μέχρι σήμερα άγνωστος πάπυρος ο οποίος έχει γραφτεί στα αρχαία κοπτικά κι αποτελεί μετάφραση ενός ευαγγελίου που γράφτηκε στα ελληνικά τον 2ο μ.Χ αιώνα, περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου…» και πυροδοτεί έντονες αντιπαραθέσεις στον χριστιανικό κόσμο για το αν ο Ιησούς είχε παντρευτεί την Μαρία Μαγδαληνή.

«Η χριστιανική παράδοση εδώ και χρόνια

υποστηρίζει ότι ο Ιησούς ήταν ανύπαντρος , ακόμα και αν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την εκδοχή», υποστήριξε η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Κάρεν Κίνγκ,  η οποία αποκάλυψε την ύπαρξη του παπύρου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη.

«Αυτή η φράση δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, αλλά μας λέει ότι το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια στο πλαίσιο των έντονων αντιπαραθέσεων για την σεξουαλικότητα και το γάμο, την εποχή εκείνη», τόνισε η καθηγήτρια για τον πάπυρο που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, έχει μέγεθος όχι μεγαλύτερο από αυτό μιας πιστωτικής κάρτας και ένα μεγάλο μέρος του έχει ήδη καταστραφεί.

Ο πάπυρος περιλαμβάνει έναν διάλογο στον οποίο ο Ιησούς αναφέρεται στη σύζυγό του Μαρία και σύμφωνα με την Κινγκ πρέπει να είναι μετάφραση στα κοπτικά ενός ευαγγελίου που γράφτηκε στα ελληνικά τον 2ο μ.Χ αιώνα. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κάποιος υποστηρίζει ότι ο Ιησούς είχε σύζυγο, κόντρα στην επιμονή της Εκκλησίας ότι ο Ιησούς δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Το 2003 ο συγγραφέας Νταν Μπράουν στο βιβλίο του “Ο Κώδικας Ντα Βίντσι” αναφέρει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μαγδαληνή, εξοργίζοντας τους Χριστιανούς.

Η Κάρεν Κινγκ επισήμανε πως το τμήμα παπύρου, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Κοπτικών Σπουδών, είναι η πρώτη απόδειξη ότι ορισμένοι Χριστιανοί στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος. Ο Ρότζερ Μπάγκναλ, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πάπυρος, τον οποίο η Κινγκ ονομάζει «Το Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού», είναι αυθεντικός.

Όμως το κομμάτι του παπύρου με διαστάσεις 3,8 εκ. Χ 7,6 εκ. το οποίο είναι κίτρινο-καφέ και σε κακή κατάσταση, πρέπει να εξεταστεί από τους ειδικούς. Αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι η χημική σύσταση του μελανιού. Ο πάπυρος ανήκει σε ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος επικοινώνησε με την καθηγήτρια Κινγκ για να τον βοηθήσει να το μεταφράσει και να το αναλύσει. Ο ίδιος πιστεύει ότι ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ή ίσως στη Συρία.

Η Αμερικανίδα επιστήμονας επισήμανε πως “η χριστιανική παράδοση προέβαλε μόνο εκείνες της φωνές που ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Το ευαγγέλιο αυτό δείχνει πως κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη“.

Η ανάλυση του παπύρου από την Κάρεν Κίνγκ θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Θεολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ και αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα