Τρόμος για την σύγκρουση Ιαπωνίας, Κίνας!

Κλιμακώνεται η ένταση για τα νησιά Σενκάκου/ Ντιαογού. Απόβαση δύο Ιαπώνων στην περιοχή, κινεζικά αλιευτικά κατευθύνονται στα νησιά, διαδηλώσεις στο Πεκίνο.

Κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα η διαμάχη Κίνας και Ιαπωνίας με φόντο τα ακατοίκητα νησιά Σενκάκου/ Ντιαογού και φλόγα ανάφλεξης την «απόβαση» δύο Ιαπώνων πολιτών στα νησιά τη στιγμή που στην περιοχή κατευθύνονται κινεζικά αλιευτικά και ενώ αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις

καταγράφονται σε δεκάδες πόλεις της Κίνας!

Οι δύο Ιάπωνες έφτασαν με φουσκωτό σκάφος σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος, κολύμπησαν μέχρι τις ακτές και έμειναν για λίγη ώρα στην ξηρά ενώ σύμφωνα με το Τόκιο, ένα από τα κινέζικα αλιευτικά που κατευθύνονται στην περιοχή εξέπεμψε μέσω ασυρμάτου μήνυμα με το οποίο «ανακήρυσσε» κινεζικά τα ύδατα και καλούσε την ιαπωνική ακτοφυλακή να απομακρυνθεί.

Αντιδρώντας στην «απόβαση» των δύο Ιαπώνων, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την εξέλιξη ως «προκλητική πράξη που παραβιάζει την κινεζική εδαφική κυριαρχία». «Καλούμε την Ιαπωνία να προχωρήσει σε αποτελεσματικά μέτρα για την παύση δράσεων που κλιμακώνουν την κατάσταση» ανέφερε το Πεκίνο, τονίζοντας πως «η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα».

Την ίδια στιγμή, το κλίμα είναι τεταμένο και στους δρόμους της Κίνας καθώς, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, διαδηλώσεις με συνθήματα κατά της Ιαπωνίας καταγράφονται σε πάνω από 100 πόλεις!

Το ίδιο πρακτορείο υποστηρίζει ότι διαδηλωτές στην Σενγιάνγκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της κινεζικής επικράτειας, εκσφενδόνισαν πέτρες και τούβλα εναντίον του εκεί ιαπωνικού προξενείου. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, αρκετές ιαπωνικές εταιρείες -όπως η Toyota, Honda, Mazda, Mitsubishi και Panasonic- έχουν μειώσει ή και αναστείλει εξ ολοκλήρου τις εργασίες τους σε μονάδες που βρίσκονται σε κινεζικό έδαφος φοβούμενες γενίκευση των επεισοδίων. Οι μετοχές των ιαπωνικών εταιρειών βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ η αναστολή εργασιών οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Fitch να προειδοποιήσει ορισμένες από τις παραπάνω ιαπωνικές εταιρείες πως μπορεί να ρίξει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Στην αναταραχή παρενέβη και το αμερικανικό Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας, Λέον Πανέτα, να κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση: «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και τις ενθαρρύνουμε να κρατούς ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας ώστε να επιλυθεί διπλωματικά και με ειρηνικό τρόπο η διαμάχη»!

Ο στρατηγός Λιανγκ ωστόσο απάντησε πως η κυριαρχία της Κίνας στα κινεζικά, όπως είπε, νησιά αυτά, υπάρχει από την εποχή της δυναστείας των Μινγκ, επιρρίπτοντας στο Τόκιο την ευθύνη για την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

Τα νησιά Ντιαογιού όπως ονομάζονται από την Κίνα (Σενκάκου όπως ονομάζονται από την Ιαπωνία υπό τον έλεγχο της οποίας τελούν), βρίσκονται σε περιοχή πλούσια για την αλιεία, ενώ το υπέδαφος πιθανόν να κρύβει κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν διατηρούν διεκδικήσεις επί των εδαφών αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα