Ιγνατίου: Κάνει λάθος ο Σαμαράς-Δεν έχουμε κοινή ΑΟΖ με τη Μάλτα

Μια έκπληξη έκρυβε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο 12ο συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων καθώς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας.

Ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε ένα μέρος του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει

με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ελληνική ΑΟΖ λέγοντας πως «Σε αυτή την κρίσιμη γωνιά του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και η Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν και τα δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη: η Κύπρος και η Μάλτα. Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας- Μάλτας. Δέστε στο χάρτη τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς τόνισε πως στόχος είναι να θεωρηθούν τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται σε αυτό το σημείο της Μεσογείου, ευρωπαϊκή περιουσία και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια.

Ωστόσο ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ιγνατίου παρατηρεί πως κάποιο λάθος πρέπει να έκανε αυτός που έγραψε την ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας πως «αν δεν κάνω λάθος, και παντογνώστης ΔΕΝ είμαι και το παραδέχομαι- η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Μάλτα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή της Μάλτας».

Μάλιστα ο κ. Ιγνατίου κατέφυγε στον Καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, ο οποίος του είπε τα εξής:

«Όπως είναι γνωστόν, η Ελλάδα διαθέτει θαλάσσια σύνορα με έξι παράκτια κράτη. Αυτά είναι η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Ιταλία και η Αλβανία. Κάποιοι Έλληνες ειδικοί αναφέρουν ότι έχουμε θαλάσσια σύνορα και με τη Μάλτα κάτι που συνιστά λάθος».

Τέλος ο κ. Ιγνατίου σημειώνει πως ο χάρτης που παρουσίασε ο κ. Καρυώτης πριν μερικά χρόνια, και τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Μάλτα ενώ τον δημοσίευσε ξανά για να δέιξει με ποιες χώρες έχει ΑΟΖ η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα